Τα μπλόκα και τα προβλήματα των αγροτών

«Διά ραθυμίαν και μαλακίαν εγκαταλείπειν τα τε των προγόνων έργα και τα συμφέροντα της πατρίδος»
Δημοσθένης 384-322 π.Χ.

Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή τα αιτήματα διαφόρων ομάδων, ζούμε στην πατρίδα μας καταστάσεις τελείως απαράδεκτες.
Τη μια κλείνουν τα αεροδρόμια από καλοπληρωμένους απεργούς της Ο.Α., την άλλη τα λιμάνια από λιμενεργάτες γιατί, λέει, θίγονται τα κεκτημένα δικαιώματά τους.
Τα αιτήματα βέβαια των αγροτών είναι δίκαια, γι’ αυτό και έχουν τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων, κανείς όμως δεν δικαιούται εν ονόματι των όποιων διεκδικήσεων να κλείνει δρόμους.
Το κλείσιμο αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, είναι μέτρο παράνομο και αντιδημοκρατικό, ταλαιπωρεί τους Έλληνες, μας δυσφημεί και πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας.
Χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια, μια κατάσταση ανεπίτρεπτη και απογοητευτική. Όλοι μας πρέπει να σοβαρευτούμε, η εποχή των παραμυθιών έχει τελειώσει, πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα.
Οι πολιτικοί, και κυρίως τα κόμματα εξουσίας, αντί να αλληλοκατηγορούνται και να τσακώνονται στα κανάλια, να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα ή να ανεβοκατεβαίνουν στα τρακτέρ για ψηφοθηρικούς λόγους, καιρός είναι να δουν τα προβλήματα των αγροτών και να δώσουν λύσεις, ριζικές και μακροπρόθεσμες.
Τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρότατα και τα 500 εκατ. ευρώ είναι ψιχία και δεν αγγίζουν την ουσία. Εξάλλου οι επιδοτήσεις το 2013 σταματούν!
Ο τομέας της γεωργίας είναι σημαντικότατος για τη χώρα και όλοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Να καθιερωθεί μητρώο αγροτών και έτσι τα όποια ευεργετήματα να αφορούν τους πραγματικούς αγρότες και όχι τους αεριτζήδες του Κολωνακίου με τα πολυτελή αγροτικά τζιπ. Να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, οργανωμένα και κατόπιν σοβαρής μελέτης. Να καλυφθεί μέρος των εξόδων των αγροτών σε λιπάσματα, φάρμακα κ.λπ., γιατί κυρίως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα και δυσανάλογα. Τέλος, να παταχθούν τα καρτέλ και οι μεσάζοντες για να αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.
Είναι ντροπή, χρόνια τώρα τα κυκλώματα αυτά ανεξέλεγκτα να εκμεταλλεύονται παραγωγούς και καταναλωτές, αγοράζοντας τα αγροτικά προϊόντα σε τιμές εξευτελιστικές και πουλώντας τα πανάκριβα, σε τιμές πενταπλάσιες και δεκαπλάσιες.
Ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη φορά οι πολιτικοί δεν θα μείνουν στα λόγια και στα «θα», ότι θα σκεφθούν πιο ώριμα, πιο σοφά, και θα δώσουν επιτέλους λύσεις ριζικές στα χρόνια προβλήματα των αγροτών, γιατί αλλιώς σίγουρα θα ζήσουμε τα χειρότερα.
Αν. Β. Αντζάκης


Σχολιάστε εδώ