Συνάντηση Καραμανλή με τον Μπάρακ Ομπάμα

Συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα προετοιμάζει το επιτελείο του έλληνα πρωθυπουργού, καθώς εκτιμάται ότι ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον, σ’ εύθετο χρόνο, αφενός μεν θα τονώσει το προφίλ του κ. Καραμανλή ο οποίος, όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης και της παράταξης, πλην, όμως, έχει θαμπώσει η παλιά αψεγάδιαστη εικόνα του, αφετέρου θα στείλει «μήνυμα» στην Άγκυρα η οποία εσχάτως έχει αποδοθεί σε σειρά βάναυσων προκλήσεων που τείνουν να μεταβάλουν το Αιγαίο σε θάλασσα έντασης και μονόπλευρης σκοπούμενης αμφισβήτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στο «Παρόν», για τη διερεύνηση της δυνατότητας να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και να προετοιμαστεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ταξίδεψαν την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και του εμπορικού – επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αρμοδίους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον. Σκοπός του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής, η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περίπτωση που το κλίμα θεωρηθεί κατ’ αρχήν θετικό για μια συνάντηση Καραμανλή – Ομπάμα.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον δύο φορές, το 2004 και το 2005.
Στο μεταξύ, έγιναν γνωστές και οι ημερομηνίες του ταξιδιού της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Από τις 23 ως τις 26 Φεβρουαρίου η υπουργός θα συναντηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος γνωρίζει ιδιαίτερα καλά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η προεδρεύουσα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Χ. Κλίντον κατά την οποία συζήτησαν εν συντομία το θέμα των Σκοπίων και, ειδικότερα, την κοινά αποδεκτή ονομασία για τα Σκόπια, τη λειτουργική λύση στο Κυπριακό, την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και την κατάργηση της βίζας των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.
Ένας ακόμη έλληνας αξιωματούχος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα μεταβεί σε δύο μήνες στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην παρέλαση της ομογένειας και δύο μέρες μετά στις 27 -30 Απριλίου θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και θα συμμετάσχει σε συνέδριο για τη συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη ομογενειακών φορέων, όπως και επαφές με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, είχε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Σικάγο, την Ατλάντα και την Ουάσινγκτον. Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεών του ήταν η αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης από την ελληνική οικονομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ο κ. Λειβαδάς συναντήθηκε στο Σικάγο με τον υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι Αλέξη Γιαννούλια και τον δήμαρχο της πόλης κ. Ντέιλι.
Στην Ατλάντα μίλησε σε εκδήλωση στο Southern Centre for International Studies, ενώ συναντήθηκε και με ομάδα συντακτών του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον μίλησε στο κέντρο Woodrow Wilson παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και στελέχη του Κονγκρέσου.


Σχολιάστε εδώ