Συμμαχία Μάνιας, Μπόμπολα και Αλαφούζου για την κατάργηση του αγγελιόσημου!

Ο Θέμης Αλαφούζος έχει εξαιρετική σχέση με το Φώτη Μπόμπολα, παρά τις κόντρες των συγκροτημάτων τους στο παρελθόν, ενώ έχει αναπτυχθεί και μια καλή επαφή με τη Μάνια Τεγοπούλου.
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει αφορούν και το ζήτημα του αγγελιόσημου, που επανήλθε στο προσκήνιο καταρχήν με την υπόθεση της «Χρυσής Ευκαιρίας». Εκεί, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νέου Ταμείου ΕΤΑΠ ΜΜΕ με τη συμμετοχή και δημοσιογράφων εξέφρασε τη θέση πως δεν είναι εφημερίδα! Και αυτό ενώ επί χρόνια οι εργαζόμενοί της ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ καθώς η εφημερίδα εισέπραττε και εισπράττει αγγελιόσημο για τις αγγελίες και τις διαφημίσεις που δημοσιεύει. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ενημερώθηκε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με εκδότες που δείχνουν ειδικό ενδιαφέρον για την περίπτωση.
Όμως προς το παρόν, όπως συνέβη στο παρελθόν, οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν προέβησαν σε ανάρτηση των εξελίξεων στον ιστότοπο της ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση προς την ιδιοκτησία της «Χρυσής Ευκαιρίας» να αποδεχθεί το καθεστώς που προτείνει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ώστε να σπάσει το αγγελιόσημο μια και καλή!
Ήδη οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι που ετοιμάζουν προσφυγή στην ΕΕ με το επιχείρημα πως πληρώνουν εκείνοι την ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ τρίβουν τα χέρια τους, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων υπολογίζουν πως θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν το 50% της πίτας του αγγελιοσήμου
Είναι ενδεικτικό πως η ΕΙΙΡΑ προτείνει να σταματήσει να διοχετεύεται το 7% του πόρου σε επαγγέλματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ ως πρώτο βήμα στο σχέδιο συνολικής κατάργησης του αγγελιόσημου.
Κάτι τέτοιο βέβαια θα ξεσηκώσει… θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Το «μυστικό»
Το μεγάλο μυστικό όμως είναι ότι οι διαφημιστές έχουν υποσχεθεί πως στην περίπτωση που καταργηθεί το αγγελιόσημο θα επιστρέψουν τουλάχιστον το 50% από τον πόρο αυτό στους εκδότες μέσω διαφήμισης. Σε αυτήν την περίπτωση ένα μέρος της ασφάλισης θα επιβαρύνει τους εκδότες, ορισμένοι από τους οποίους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το βάρος.
Γι’ αυτό θα πέσει στο τραπέζι η πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων κοντά στη σύνταξη και το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Να μπορούν δηλαδή οι εκδότες να χρησιμοποιούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων με μπλοκ παροχής υπηρεσιών έχοντας μόνο μια μικρή ομάδα εργαζομένων στο μισθολόγιο.
Οι περικοπές
Εν όψει της οικονομικής κρίσης στον Τύπο, οι εφημερίδες συνεχίζουν τα προγράμματα περικοπών σε μισθούς και αμοιβές. Μετά τον «Ελεύθερο Τύπο» που προχώρησε από τον Φεβρουάριο σε περικοπή αμοιβών για 25 στελέχη διοίκησης και δημοσιογράφους σε ποσοστό από 10% ως 30%, ανάλογη σκέψη συζητείται στην «Καθημερινή».
Συμμαχία Μάνιας, Μπόμπολα και Αλαφούζου για την κατάργηση του αγγελιόσημου!

Οι μειώσεις σε υψηλότερες από τη σύμβαση αποδοχές συζητείται να είναι της τάξης του 20%. Στην «Απογευματινή», σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δόθηκε η αύξηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας από την 1 Ιανουαρίου ενώ γνωστοποιήθηκε σε ορισμένους ότι η αύξηση δεν θα τους δοθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.


Σχολιάστε εδώ