Στον δρόμο «αναγνώρισης» που χάραξε η Αγγλία
Αποδοχή
Ήδη, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Χασάν Εκτζακιτσάν, ανακοίνωσε ότι ο κ. Ρεν έχει ζητήσει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Προσέξτε: Δεν έχει ζητήσει ο Ταλάτ από τον Ρεν αλλά ο Ρεν από τον Ταλάτ!
Ο στόχος του Επιτρόπου είναι σαφής. Πρόθεση του κ. Ρεν είναι να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να παραχωρήσει μορφή «αναγνώρισης», ας την πούμε «αποδοχή», του κ. Ταλάτ. Διότι, πού θα συναντήσει ο κ. Ρεν τον κ. Ταλάτ; Στα χωράφια της κατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στον βορρά, στα γραφεία του κόμματος του κ. Ταλάτ, που είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, στην οδό Ελλάδος, στην Κερύνεια, ή στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τη σκιά των λαβάρων και άλλων συμβόλων του ψευδοκράτους;
Ό,τι και να πράξει ο κ. Ρεν είναι λάθος. Όμως, γιατί να ευθύνεται μόνο κ. Ρεν; Είναι και αυτός ενταγμένος στην ευέλικτη πολιτική Χριστόφια, που ευλογείται από τους Βρετανούς, οι οποίοι, προ της λύσης, επιδιώκουν τη δημιουργία συνθηκών αμοιβαίας αποδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος στη λογική του «acknowledgement» (αποδοχή, προηγούμενο στάδιο αναγνώρισης).
Επί μακαριστού Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν αρχή ότι, εφόσον ξένος αξιωματούχος συναντούσε τον κατοχικό ηγέτη και μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν γινόταν δεκτός από τον Πρόεδρο. Η κίνηση αυτή είχε προφανή στόχο να αποφύγει την εξίσωση και τη δημιουργία κλίματος αποδοχής του Ταλάτ ως κάτι περισσότερο από ηγέτη κοινότητας και των Κατεχομένων ως χωριστής οντότητας.
Η ομάδα… του κεκτημένου
Η επίσκεψη του κοινοτικού Επιτρόπου στην Κύπρο πραγματοποιείται έναν μήνα μετά την πρώτη σύσταση στις Βρυξέλλες της επιτροπής η οποία είναι επιφορτισμένη να εξετάσει κατά πόσο τα διάφορα κεφάλαια της λύσης του Κυπριακού θα είναι συμβατά με την ΕΕ ή με ποιον τρόπο θα εφαρμοστούν αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αφού υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Ρεν, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής αυτής, υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα φθάσει στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροσκάφος στις 12 και θα αναχωρήσει στις 13 Φεβρουαρίου.
Η βρετανίδα Κάρολαϊν Φλιντ
Της επίσκεψης Ρεν θα προηγηθεί αυτήν την εβδομάδα εκείνη της βρετανίδας υπουργού Ευρώπης Κάρολαϊν Φλιντ, η οποία, σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, ζήτησε και αυτή συνάντηση με τον Ταλάτ, δείχνοντας έτσι τον δρόμο στον Ρεν. Στον δρόμο, λοιπόν, που χάραξε η Αγγλία!