στα Ενδότερα των ομάδων

=Μία από τις σημαντικές ατάκες που είχαν ακουστεί πέρσι, κατά τη διάρκεια των κινήσεων της ΠΕΚ για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν και η διαπίστωση ότι «τα μικρά παιδιά γίνονται Ολυμπιακός και μόνον το μπάσκετ φέρνει τους πιτσιρικάδες στον Παναθηναϊκό». Ήταν μία φράση που εντόπιζε την καρδιά του προβλήματος για το μέλλον του «τριφυλλιού».
=Η πρόσφατη εκδήλωση για τα 100 χρόνια των «πρασίνων» επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο την απογοήτευση του κόσμου για την εικόνα που παρουσιάζει η ποδοσφαιρική ομάδα. Διότι οι 3.500 που ανταποκρίθηκαν στο υποτυπώδες κάλεσμα της ΠΑΕ ήταν πολύ μικρός αριθμός για μια ομάδα που γιορτάζει τα 100 χρόνια της, έστω και με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο της μεγάλης και ένδοξης ιστορίας της.
=Η ιστορία με τα λάβαρα, μάλιστα, δείχνει και τη διαφορά φιλοσοφίας όσων ασχολούνται με την ΚΑΕ και των ομολόγων τους στην ΠΑΕ. Στο μπάσκετ, με την προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός κατακτάει το ένα τρόπαιο μετά το άλλο.
=Στο ποδόσφαιρο, όμως, οι «πράσινοι» έχουν ξεχάσει το… χρώμα και το… σχήμα της Κούπας. Κι αν είχαν μείνει τα λάβαρα στο ταβάνι του ΟΑΚΑ, θα γινόταν αντιληπτή η διαφορά ακόμα και σε όσους θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση από τις κάμερες της τηλεόρασης.
=Η ανάγκη για τους χορηγούς αποτέλεσε απλώς άλλοθι για να δικαιολογηθεί η απόφαση να βγουν τα λάβαρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το πραγματικό κίνητρο, όμως, ήταν διαφορετικό.
=Η κίνηση ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας να μην αποτυπωθεί η διαφορά ανάμεσα στα δύο τμήματα. Να κρυφτεί η γύμνια τίτλων από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό τα τελευταία 13 χρόνια, στα οποία η ΠΑΕ έχει να επιδείξει μόνον ένα Πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.
=Επιτυχίες, όμως, που αγνοούν ακόμα και οι οπαδοί της ομάδας. Διότι ελάχιστοι φίλοι του «τριφυλλιού» θυμούνται το νταμπλ του 2004.
=Ένα νταμπλ που έχει διαγραφεί από τη μνήμη τους εξαιτίας της πίκρας και της απογοήτευσης από τη συνολική πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Κι όπως είναι φυσικό, η σύγκριση με το μπάσκετ ενοχλεί ιδιαίτερα τα στελέχη της ΠΑΕ και κυρίως όσους επιβιώνουν τόσα χρόνια απλώς και μόνον επειδή εκφράζουν τη στήριξή τους και την αφοσίωσή τους στον μεγαλομέτοχο Γιάννη Βαρδινογιάννη.
=Όλη η ιστορία, πάντως, ανέδειξε και την ξεκάθαρη βούληση του Παύλου Γιαννακόπουλου για την αποφυγή «εμφυλίου». Κι αυτό πιστώνεται στον πρόεδρο της ΚΑΕ που ξέρει και αφουγκράζεται τον κόσμο του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό προσπέρασε την προσβολή της ομάδας μπάσκετ με την αφαίρεση των λαβάρων.
=Θα έχει, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν σήμερα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Τόσο για την περιορισμένη μεταγραφική δραστηριότητα, όσο και για τη φτωχή εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων του συλλόγου.
=Διότι κάποιες πληροφορίες από τους οργανωμένους κάνουν λόγο για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αν, μάλιστα, εξελιχθεί και αρνητικά το ματς, τότε ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των παραγόντων στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
=Αφού καταπιάστηκα με τους «πράσινους», να καταθέσω και μια ατάκα του Παύλου Γιαννακόπουλου για τον Ομπράντοβιτς. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ απέδωσε τη νίκη επί της Μάλαγα στον σέρβο κόουτς και τα «μέτρα» που πήρε για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες.
=Εδώ που τα λέμε, ο Γιαννακόπουλος έχει απόλυτο δίκιο. Τα έβαλε αρχικά ο «Ζοτς» με τον Σπανούλη και τον Περπέρογλου και οι δύο Έλληνες παίκτες ξύπνησαν από τον λήθαργο και άρχισαν να αποδίδουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
=Στη συνέχεια τα έβαλε με τον Νίκολας και τον Μπατίστ. Οι δύο Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι δεν γίνεται να σταθούν στα πόδια τους εάν δεν δείξουν την αξία τους και στο «απόρθητο» έως την Τετάρτη, «κάστρο» της Μάλαγα έκαναν… πάρτι και συνετέλεσαν τα μέγιστα, στη νίκη της ελληνικής ομάδας.
=Τρελάθηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού όταν είδαν τον Νταρμπισάιρ να φωτογραφίζει με το κινητό του τη «θύρα 4» στο γήπεδο της Τούμπας πριν από την έναρξη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο. Οι μισοί φοβήθηκαν μήπως τον τραυματίσει κάποιο αντικείμενο και οι άλλοι ήθελαν να τον κράξουν.
=Μετά τη λήξη του ματς, πάντως, κάποιοι παίκτες τον διαβεβαίωσαν ότι στο Φάληρο θα ζήσει ακόμα καλύτερες στιγμές. Όπως είπαν στον άγγλο φορ «οι δικοί μας οπαδοί δημιουργούν καλύτερη ατμόσφαιρα».
=Να συμπεριληφθεί, δηλαδή, ο Νταρμπισάιρ στην αποστολή του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αντί να ακούει τον Βαλβέρδε να βγάζει φωτογραφίες τη θύρα 7. Ανέκδοτο θα καταντήσει σε Ελλάδα και Αγγλία.
=Καταπιάστηκα με τον Ολυμπιακό και θυμήθηκα το φλερτ με τον Γκσπούρνιγκ. Στον Πειραιά θεωρούν τελειωμένη τη μεταγραφή του Αυστριακού το ερχόμενο καλοκαίρι.
=Ενδεχομένως, λοιπόν, με την παραμονή της αποστολής στα Πηγάδια, να δόθηκε η ευκαιρία στον Βαλβέρδε για δοκιμή του Γκσπούρνιγκ. Αν και ο Ισπανός έχει σε περίοπτη θέση τον νυν τερματοφύλακα της Ξάνθης, θα προτιμούσε τον Καμενί, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Εσπανιόλ.
=Από την ομάδα της Θράκης, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» παρακολουθούν και τον Ζουέλα. Αλλά έτσι όπως τα έχει κάνει ο Αφρικανός, στο τέλος βλέπω να μένει αμανάτι στον Πανόπουλο.
=Εκτός και αν τελικά δοθεί στην Καβάλα για να συναντήσει τον… μέντορά του, Μάκη Ψωμιάδη. Εφόσον, βέβαια, πάρουν οι «αργοναύτες» το εισιτήριο για την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα.
=Μαθαίνω ότι αυξάνονται οι επικριτές του Γιαννάκη στον Ολυμπιακό. Κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτηση του Νίκου Μπουντούρη σε ρόλο τιμ μάνατζερ.
=Είναι δύσκολοι οι καιροί για τον «δράκο». Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί η φετινή χρονιά το μεγαλύτερο στοίχημα της προπονητικής καριέρας του για την Ελλάδα, διότι όπως πάνε τα πράγματα, στο μέλλον μόνο στο εξωτερικό θα μπορεί να εργαστεί ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής.


Σχολιάστε εδώ