«Σκυλοπαρέα»

ΤΟΤΕ, καβαλούσε τρακτέρ. Σαν νεανίας με το χρωματιστό μπλουζάκι. Καμάρωνε δίπλα στον «εθνικόφρονα» αγρότη-συνοδηγό κι ονειρευόταν. Να ‘ρθουν στα πράγματα οι «σεμνοί και ταπεινοί» κι αυτός να γίνει υπουργός. Και έγινε!
ΚΑΒΑΛΗΣΕ το αεροπλάνο ο κ. Χατζηγάκης. Για τις Βρυξέλλες, όπου ο αρχηγός του θα ‘δινε τις μάχες και θα καθόριζε τις τιμές. Προνοητικός ο κ. υπουργός, μην τον προλάβουν οι γεωργοί. Εξαντλημένοι Κρητικοί γεμάτοι οργή και φτώχεια. Θα ‘βλεπαν τον υπουργό με αναμμένες τις μηχανές (των τρακτέρ). Τους «σέρβιρε» υφυπουργούς. Ελεύθερο το πρώτο μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά, μπλόκο στο δεύτερο κι αυτοί στη μέσοι μόνοι. Παγιδευμένοι με την οργή τους, τις κουμπούρες και τις… πατάτες.
ΚΙ ύστερα; Ύστερα… καθάρισε ο συντοπίτης τους υπουργός. Δεν μέτρησε που είχαν μαζί τους όλους τους βουλευτές της Κρήτης. Ξαμόλησε τα ΜΑΤ κι αυτά δεν καταλαβαίνουν από οργή, φτώχεια και αγανάκτηση. Δυο-τρεις των ΜΑΤ, άγνωστοι στο κράνος και τη μάσκα τους, άρπαξαν τον μεσήλικα γεωργό, τον ξυλοκόπησαν και τον συνέλαβαν. Έσπευσε ο τρίτος «άνδρας» με το φλιτ στο χέρι. Το άδειασε στο πρόσωπο της… μύγας. Με τα διακριτικά τους δυσανάγνωστα, μπορεί και ανύπαρκτα (κάτι που συνηθίζεται απ’ την εποχή των Γκοτζαμάνηδων). Και, βέβαια, θα προτείναμε να ‘χουν έναν ευμεγέθη αριθμό στο κράνος και την ασπίδα τους. Να διαβάζεται από μακριά και να ξέρει ο πολίτης ποιος του ‘ριξε τη ροπαλιά, ποιος ξυλοκόπησε τον πεσμένο καταγής.
ΜΕ κυβέρνηση που δεν «καρύδωσε» τον Εφραίμ, που σκάει μύτη και σηκώνει κεφάλι, μην περιμένεις και πολλά. Περίμενε «σκληρούς» Μαρκογιαννάκηδες. Ωστόσο, τον «περιμένουν» οι Κρητικοί. Τους περιμένουν (και) οργισμένοι αγρότες. Ποιους; Τη «σκυλοπαρέα». Δεν είναι δικός μας ο όρος. Τον ξεστόμισε οργισμένος Κρητικός μπροστά στις κάμερες. Σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά. Με κομμένη την ανάσα του. Απ’ τα χημικά.
Θανάσης Νικολαΐδης


Σχολιάστε εδώ