Σε τροχιά νέας σύγκρουσης με την ΕΕ για την οικονομία
Με την επίσημη παρουσίαση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας ο Γιάννης Παπαθανασίου «ξήλωσε» εντελώς την πολιτική του προκατόχου του Γιώργου Αλογοσκούφη, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του νέου «τσάρου» για τη χαλαρότητα της νέας επιτήρησης.
Με δηλώσεις του που δεν έλαβαν ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Ελλάδα, αλλά έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Bloomberg, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μόνιμος προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας του κ. Παπαθανασίου, να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε ορίζοντα τριετίας, αλλά πιθανότατα θα ζητηθούν αυστηρότερα μέτρα για να μειωθεί ήδη από το 2010.
Φιλολαϊκή στροφή
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπολογίζει περισσότερο τις εγχώριες πολιτικές προτεραιότητες, παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις. Ο κ. Παπαθανασίου παρουσίασε τη νέα «φιλολαϊκή» στροφή της οικονομικής πολιτικής, με σημαντικά νέα στοιχεία:
1. Ο «κεφαλικός» φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται και επανέρχεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Τα χαμένα έσοδα (400 εκατ. ευρώ) θα καλυφθούν κατά το ήμισυ με τη νέα αύξηση στους φόρους κατανάλωσης τσιγάρων και ποτών.
2. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που εμπνεύσθηκε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης για να καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους μεγαλοϊδιοκτήτες τροποποιείται σημαντικά. Στο εξής το
αφορολόγητο όριο δεν θα καλύπτει την κύρια κατοικία, αλλά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μέχρι την αξία των 200.000 ευρώ για κάθε οικογένεια (230.000 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά) ή των 100.000 ευρώ για τους άγαμους. Αρκετοί ιδιοκτήτες ελαφρύνονται με αυτήν τη ρύθμιση.
3. Οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κόβονται σε ποσοστό 10%, για να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ λιτότητα επιβάλλεται στα ανώτατα στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την επιβολή πλαφόν αμοιβής που θα είναι ίσο με την αμοιβή γενικού γραμματέα υπουργείου (6.000 ευρώ μεικτά). Η ρύθμιση αυτή, πάντως, δεν καλύπτει τα «golden boys» των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων…
4. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενισχύεται με πρόσθετα κονδύλια και εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολιτική νίκη του κ. Γ. Σουφλιά, που είχε εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή του με την πρόβλεψη περικοπής του ΠΔΕ που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό του Γ. Αλογοσκούφη.