Πορεία σε ναρκοπέδιο…
«ΑΝΟΙΧΤΗ πληγή» παραμένει για την κυβέρνηση το Αγροτικό, παρά το πλουσιοπάροχο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Σωτ. Χατζηγάκης. Η «απόβαση» των αγροτών της Κρήτης στο Πειραιά μετέτρεψε το λιμάνι σε «πεδίο μάχης» και οι ενέργειες της Αστυνομίας έγιναν αιτία για σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως δε, διότι την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έφθανε στο λιμάνι, οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Ύστερα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ενώ η κυβέρνηση κατήγγειλε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης είναι υποκινούμενες από τη Χαρ. Τρικούπη. Τα επεισόδια στον Πειραιά κατήγγειλαν και τα άλλα κόμματα.
Στο μεταξύ, γκρίνιες προκαλούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρκετοί βουλευτές υπογράμμισαν ότι ο κ. Χατζηγάκης θα έπρεπε να είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης πριν φύγει για τις Βρυξέλλες και έτσι θα είχαν αποφευχθεί τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά. Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Δημ. Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τον οποίο κατηγορούν αφενός για τη δράση της Αστυνομίας και αφετέρου γιατί με τις δηλώσεις του πυροδότησε το κλίμα έντασης.
Σε νέα φάση…
ΑΓΟΝΟΣ αποδείχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της «Ολυμπιακής», αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται. Από το άνοιγμα των προσφορών προέκυψε ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι απείχαν από το όριο που είχε θέσει ο ανεξάρτητος εκτιμητής. Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς έλληνες επιχειρηματίες να αγοράσουν την εταιρεία. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προέβλεψε ότι η «Ολυμπιακή» οδηγείται σε χρεοκοπία και λουκέτο. Την Πέμπτη, ωστόσο, ενδιαφέρον για την αγορά της εταιρείας εξεδήλωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος (MIG), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
ΥΠΟ τη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει τον δημόσιο διάλογο στο ζήτημα της Παιδείας. Ο αρμόδιος υπουργός απέστειλε επιστολή προς το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο και θα αφορά το λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα. Παράλληλα επισκέφθηκε και τα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας(ΔΟΕ), η οποία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στον διάλογο που ξεκινά το υπουργείο. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου άρχισε τον… δικό της διάλογο, είδε τη ΓΣΕΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τερτίπια. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας πάντως, απάντησε θετικά στην πρόσκληση του κ. Σπηλιωτόπουλου.
Παρενέργειες
ΠΕΝΙΧΡΑ αποτελέσματα είχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Η πρόταση να επισπευσθεί η ισχύς του νόμου Παυλόπουλου ώστε η χώρα να αποφύγει διαδοχικές εκλογές και να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, συνάντησε την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια με στόχο να αλλάξει η ατζέντα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα συνέφερε το κόμμα του να ισχύσει ο νέος νόμος, ωστόσο δεν θα συμφωνήσει διότι δεν παίζει με τους θεσμούς. Το ΚΚΕ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας και τόνισε ότι, όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα, το λαϊκό κίνημα πρέπει να φροντίσει να «πατώσει» ο δικομματισμός. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ μίλησε για «άσφαιρους λεονταρισμούς» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν καλπονοθευτικό νόμο, που στόχο έχει την απλή αναλογική και την Αριστερά. Ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καταφεύγει σε «μπαμπεσιές» βλέποντας ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές. Δεν έλειψαν επίσης και οι «φωνές» εκ των έσω με τον Β. Μεϊμαράκη, τον Δ. Αβραμόπουλο κ.ά. να χαρακτηρίζουν τουλάχιστον άστοχη την ανακίνηση του θέματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος δεν είναι το μόνο ζήτημα που προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Υπάρχει ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην Περιφέρεια Αττικής γύρω από το πρόσωπο του Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και η κόντρα των βουλευτών Κρήτης με τον Χρ. Μαρκογιαννάκη με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια στο Πειραιά.
Τον ίδιο «χαβά»
ΚΑΙ η Τουρκία συνεχίζει τον «χαβά» της!.. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ευθύνεται η Ελλάδα για τον θάνατο του πιλότου Κ. Ηλιάκη τον Μάιο του 2006, ενώ επιτέθηκε και στην ελληνική Δικαιοσύνη που με απόφασή της καταδίκασε τον Τούρκο πιλότο. Η Αθήνα απάντησε κάνοντας λόγο για ανακριβείς και αστήρικτους ισχυρισμούς, αλλά η Άγκυρα επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο Αιγαίο φταίει η Ελλάδα που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και παρενοχλεί τα τουρκικά αεροπλάνα! Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για… υποτονική αντίδραση.
Α, ναι, και η τρομοκρατία είναι εδώ! Άγνωστοι χτύπησαν με σφαίρες και χειροβομβίδες το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και με τηλεφώνημά τους ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό της «Σέχτας Επαναστατών» στα «Νέα». Στο μεταξύ, σε έγγραφό του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα και προειδοποιεί τους αμερικανούς τουρίστες να αποφεύγουν περιοχές όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια κ.α.