Περασμένα, ξεχασμένα…
Και τι δεν είπε ζωγραφίζοντας την αγιογραφία του… Ότι η συνύπαρξη μέσα από το ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, επίλυσης διαφορών χωρίς προσφυγή στη βία, ότι δημιουργεί κλίμα κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους συμμάχους, ότι η προσχώρηση των υπό ένταξη χωρών θα λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα της Βαλκανικής κ.λπ.
Από την ομιλία της… εμπνεύστηκε και η Λιάνα Κανέλλη που περίμενε υπομονετικά να τη διαδεχτεί στο βήμα: «Ήθελα να μιλήσω αλλά εξεπλάγην. Με τέτοιο ύμνο και τέτοια ταύτιση του ΝΑΤΟ με τη δημοκρατία η προλαλήσασα συνάδελφό μου από το ΠΑΣΟΚ οφείλω να ομολογήσω ότι δημόσιο διαγωνισμό να κάναμε για την αγαθοεργό δημοκρατική δράση του ΝΑΤΟ θα δικαιούνταν το πρώτο βραβείο. Τρέμω. Με έχουν πιάσει ρίγη συγκίνησης. Δεν μπορώ να καταλάβω…».
Τον πειρασμό δεν απέφυγε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που τοποθετήθηκε στην επιτροπή κατά της προσχώρησης: «Θυμάμαι κάποιους που φώναζαν για πολλά χρόνια “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Και σήμερα τους ακούω να λένε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο μαντολάτο”, η ίδια γλύκα»…
νΜε… ομοιοπαθείς όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Μιχάλης Λιάπης που απομακρύνθηκαν από τα υπουργεία τους και βρέθηκαν άνευ χαρτοφυλακίου, εθεάθη να τα λέει στο περιστύλιο της Βουλής ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Το περιεχόμενο της κουβέντας εικάζεται ότι θα ήταν ενδιαφέρον καθώς τράβηξε σε μάκρος, αλλά δεν υπήρξαν ωτακουστές. Στο ίδιο μέρος έτσι χωρίς πρόγραμμα τριγύρναγε ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» και την επομένη. Καθόταν μάλιστα στο μαρμάρινο τοιχάκι με τρόπο που κάποιος παρατήρησε ότι ο Αλογοσκούφης όχι μόνο βρίσκεται αλλά φροντίζει και να δείχνει ότι είναι στον πάγκο!.
Οι άσπονδοι φίλοι του μειδιούν και περιμένουν με αγωνία την ώρα που θα τον δουν να συναινεί υπέρ της κατάργησης των ρυθμίσεων που νομοθετούσε όπως η επαναφορά του αφορόλογητου…
νΓνώριζε τίποτα ο κ. Σιούφας, που απαγόρευσε το κάπνισμα στη Βουλή, για την αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα; Σε κάθε περίπτωση οι καπνιστές δεν έκοψαν το κάπνισμα. Απλώς… κοινωνικοποιήθηκαν λίγο παραπάνω καπνίζοντας σε συντροφιές στο καφενείο της Βουλής που επισκέπτεται πλέον και ο ίδιος ο πρόεδρος…
νΠαραλίγο να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το μήνυμα πως οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις θα γίνονται ενώπιον κενών εδράνων όσο επιμένουν να τις προγραμματίζουν την Παρασκευή που οι βουλευτές φεύγουν για τις περιφέρειές τους. Όπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Σιούφας η προ ημερησίας για την οικονομία που ζήτησε ο πρωθυπουργός ορίστηκε την ερχόμενη Πέμπτη διότι την Παρασκευή κωλύεται το ΚΚΕ λόγω συνεδρίου. Είπαμε κι εμείς… Μήπως όμως να το ξανασκεφτούν; Είναι θλιβερό το θέαμα των πολιτικών αρχηγών που μιλούν και δεν τους παρακολουθούν ούτε οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες…
νΔύο μόνο βουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής για την εθελούσια τακτική εξαμηνιαία αιμοδοσία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς και ως συνήθως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης παρότι έχει περάσει τα εβδομήντα. Μπράβο του!
νΜε βαριά διάθεση και πέντε λεπτά καθυστέρηση ήρθε στο ραντεβού με τον επίτιμο στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μπορεί τελευταία ώρα να το ξανασκέφτηκε και να του δημιουργήθηκε το… κακό προαίσθημα, πάντως τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος για να αποκομίσει λέει εμπειρία από τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του κ. Μητσοτάκη. Μία ώρα κράτησε η συνάντηση, όμως ο Άρης δεν έσκασε χαμόγελο ούτε για τις ανάγκες των φωτορεπόρτερ…
νΣτην ολομέλεια όπου ο Α. Σπηλιωτόπουλος δεν πάτησε ούτε σε μία από τις τρεις συνεδριάσεις που διατέθηκαν για τη συζήτηση νομοσχεδίου της αρμοδιότητας του υπουργείου του, είχαν συνέχεια την καλή του την κουβέντα…
Το γεγονός σχολιάστηκε εκτενώς στην ολομέλεια από την αντιπολίτευση. Ο βουλευτής μάλιστα του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς πρότεινε στο προεδρείο να δώσει εντολή να κλείσουν για λίγο οι πόρτες του Κοινοβουλίου, ώστε να προλάβουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο, που βρισκόταν έξω από την ολομέλεια και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη.
– «Θέλετε να μετατρέψουμε τη Βουλή σε κρατητήριο;», τον ρώτησε ο αντιπρόεδρος κ. Νεράντζης.
– «Όχι» απάντησε ο κ. Αλευράς προσθέτοντας ότι δεν βλέπει πάντως να υπάρχει κι άλλος δρόμος…
– «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τις πόρτες» απεφάνθη και ο Παναγιώτης Σγουρίδης. «θα φύγει από τις χαραμάδες σαν άνεμος! Ήταν τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Τουρισμού…».
Και ο Κωστής Αϊβαλιώτης: «Νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα, αλλά ήταν και υπουργός Τουρισμού, οπότε προπονημένος όπως είναι για ταξίδια στο εξωτερικό, μπορεί να φύγει και εκτός συνόρων»….
νΥπάρχει ένα κυβερνητικό στέλεχος που μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα γίνουν οι εκλογές; Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος που τον άφησαν μόνο του στην ολομέλεια να διαχειριστεί το θέμα της πρόσβασης των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τις αιχμές της αντιπολίτευσης περί του χρόνου των εκλογών, λέει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας! Ούτε για λόγους αυτοπροστασίας όπως παρατήρησε ο Βενιζέλος δεν κράτησε αποστάσεις… Η εξήγηση είναι προφανής. Απλώς ο κ. Λυκουρέντζος πήρε όλα τα θέματα πάνω του…
νΣύρραξη ΚΚΕ-ΛΑΟΣ απειλήθηκε στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στη Βουλή για τον Νικόλαο Πλαστήρα με… διαιτητή τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο Σπύρος Χαλβατζής από την πλευρά του ΚΚΕ τον συγκατέλεξε στους απόντες από την Ελλάδα «στα χρόνια της τριπλής κατοχής ’41-’44», είπε ότι τον στιγμάτισε η επιστολή του που διενεμήθη τον Απρίλιο του ’41, με την οποία καλούσε το λαό να υποταχθεί και συνιστούσε τη δημιουργία φιλογερμανικής κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι βρέθηκε απέναντι από το ΕΑΜ και υπογράμμισε τις ευθύνες του στην υπόθεση Μπελογιάννη.
Όση ώρα μιλούσε ο βουλευτής, ο Άδωνις Γεωργιάδης θορυβούσε: «Θα σταματήσεις να γελάς και να χλευάζεις, κύριε Γεωργιάδη; Αν δεν συμφωνείς, να σηκωθείς και να βγεις έξω!», του είπε εξοργισμένος.
– Α. Γεωργιάδης: «Ούτε γελάω ούτε χλευάζω. Σας ακούω με μεγάλη προσοχή».
– Σ. Χαλβατζής: «Είσαι απαράδεκτος και να μάθεις να συμπεριφέρεσαι!».
– Α. Γεωργιάδης: «Σας ακούω με μεγάλη προσοχή και θα ακούσετε μετά την απάντησή μου!».
– Δ. Σιούφας: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ! Σήμερα έχουμε έρθει εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Νικόλαου Πλαστήρα και όχι να φιλονικήσουμε».
– Α. Γεωργιάδης: «Με προσέβαλε, βαθύτατα, κύριε πρόεδρε, και θέλω να με προασπιστείτε!».
– Δ. Σιούφας: «Σας παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη, έχει την άποψή του».
Την τελευταία λέξη την είπε ο Σπύρος Χαλβατζής: «Κύριε πρόεδρε, δεν μπορεί κανένας να προσβάλει ένα κόμμα και μια παράταξη.
Ο κ. Γεωργιάδης εκτός του ότι είναι ανιστόρητος αναπτύσσει φαιά προπαγάνδα».