Παράνομη επίσκεψη Γκιουλ στα Κατεχόμενα

Μία εβδομάδα μετά την οργίλη αντίδρασή του στο Νταβός για την εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα και τη σφαγή άμαχων Παλαιστινίων, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών του στο ευρωπαϊκό κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να δώσει γραμμή στον εγκάθετο της Άγκυρας τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη λοιπή τουρκοκυπριακή ηγεσία εν όψει της επίσκεψης στο νησί, στις 12 και 13 του μήνα, του κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν.
Ο νέος συνεταιρισμός
Προτού αναχωρήσει ο κ. Μπαμπατζάν από το νησί, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγήσει σε νέο συνεταιρισμό δύο συνιστώντων κρατών και από την πλευρά του ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Τουργκάι Αφτσί, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία και τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι περιεκτική και ότι σε αυτήν θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις της Άγκυρας, για να μην έχουν οι Τουρκοκύπριοι την τύχη των Παλαιστινίων της Γάζας!
Ταυτόχρονα, κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν «δύο κράτη». Στην ουσία το μήνυμα ήταν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ισχυριζόταν ότι υπάρχει συμφωνία με τον κ. Ταλάτ για τη μορφή της λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Με τον «Αττίλα»
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο ο κ. Μπαμπατζάν συναντήθηκε πρώτα με τον αρχηγό των παρανόμως εκεί εδρευουσών τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αργότερα είχε επαφές με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Φερντίν Σογιέρ, ακολούθως με τον Ταλάτ και στη συνέχεια με τους λοιπούς τουρκοκύπριους πολιτικούς, στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνεδρίασης κατά την οποία τους διευκρίνισε, ως φαίνεται, την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα επόμενα στάδια στο Κυπριακό.
Ρεν και Βρετανοί
Την ίδια στιγμή, ενώ η Άγκυρα καθόριζε την τύχη των Τουρκοκυπρίων και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεινε τα μάτια. Ο κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν, με συνέντευξή του, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην παράνομη επίσκεψη Μπαμπατζάν στην κατεχόμενη Κύπρο και αρκέστηκε να υιοθετήσει τους βρετανικούς σχεδιασμούς και εκτιμήσεις επί των οποίων πολλάκις αναφέρθηκε το «ΠΑΡΟΝ», ότι μεταξύ Απριλίου και φθινοπώρου θα διεξαχθούν εντατικές συνομιλίες για την τελική λύση του Κυπριακού, τις οποίες ο κ. Ρεν και κατ’ επέκτασιν η ΕΕ στηρίζουν.
Βιωσιμότητα
Το ζητούμενο βεβαίως για τους Κυπρίους, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, καθώς και για την Ελλάδα, δεν είναι αν θα βρεθεί η οποιαδήποτε λύση, αλλά εάν αυτή θα είναι βιώσιμη και σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.


Σχολιάστε εδώ