«Παράθυρο» για εξαγωγή των κρατικών ενισχύσεων!

Σε φιάσκο εξελίσσεται το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, καθώς οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει 3 δισ. ευρώ, αλλά διατηρούν υψηλά τα επιτόκια και δίνουν δάνεια με το «σταγονόμετρο», ενώ ο Τάκης Αράπογλου, ανενόχλητος από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφέρει ρευστότητα στην Τουρκία μέσω Μάλτας, δείχνοντας και στους άλλους τραπεζίτες τον δρόμο για την έμμεση ενίσχυση των θυγατρικών τους στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αράπογλου μπήκε στον κόπο αυτήν την εβδομάδα να δώσει ορισμένα στοιχεία για την πολυσυζητημένη εξαγορά από την Εθνική της Finansbank Malta, μέσω της οποίας δόθηκαν «ζεστά» 185 εκατ. ευρώ στην τουρκική Finansbank. Αρχικά, η εξαγορά είχε γίνει γνωστή μόνο από μια ανακοίνωση της Finansbank στο τουρκικό χρηματιστήριο, χωρίς η διοίκηση της Εθνικής να δώσει το παραμικρό στοιχείο στη δημοσιότητα.
Η διοίκηση της Εθνικής ισχυρίζεται ότι η εξαγορά μιας εταιρείας που ήδη ελέγχεται από τον όμιλο της Εθνικής δεν έγινε για να δοθεί έμμεση οικονομική ενίσχυση στην τουρκική θυγατρική, ενώ δεν δημιουργήθηκε και υπεραξία για τη Finansbank, αφού η μαλτέζικη τράπεζα αγοράσθηκε έναντι τιμήματος ίσου με τη λογιστική της αξία – ξεχνά, ασφαλώς, ότι ακόμη και σοβαρές ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα, λόγω κρίσης, με αξία χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία.
Από τα 10 εκατ. στα… 185!
Σημειώνεται ότι η μαλτέζικη τράπεζα είχε ιδρυθεί το 2005 με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και τελικά την αγόρασε σήμερα, εν μέσω κρίσης, η Εθνική Τράπεζα 18,5 φορές ακριβότερα. Η διοίκηση της Εθνικής ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η λογιστική της αξία σύμφωνα με
αποτίμηση από ανεξάρτητο οίκο.
Αυτό που δεν εξηγεί η διοίκηση της Εθνικής με την ανακοίνωσή της, είναι τι ακριβώς αγοράζει. Η Finansbank Malta Ltd, όπως είχε ανακοινώσει η ίδια η διοίκηση Αράπογλου όταν εξαγοραζόταν η τουρκική Finansbank, είναι «μονάδα χορήγησης εταιρικών πιστοδοτήσεων, που υποστηρίζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Finansbank στην Τουρκία». Δηλαδή, αγοράζεται μια μαλτέζικη τράπεζα, που στην πραγματικότητα παρείχε σε συνάλλαγμα δάνεια στην Τουρκία!
Σε μια περίοδο «ύποπτη», λόγω της συνεχούς διολίσθησης της τουρκικής λίρας, είναι απορίας άξιον γιατί μια μονάδα που παρείχε συναλλαγματικά δάνεια στην τουρκική αγορά πρέπει να περάσει στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αράπογλου δείχνει με την εξαγορά της Finansbank Malta προς τους άλλους τραπεζίτες πώς να ενισχύουν τις θυγατρικές τους στην ευρύτερη περιοχή, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς να παραβιάζουν τον «κανόνα» της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία έχει ζητήσει όλα τα νέα δάνεια που χορηγούνται από θυγατρικές εξωτερικού να καλύπτονται από ισόποσες νέες καταθέσεις, ώστε να μη μεταφέρεται στο εξωτερικό η κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες. ΅
Εμπαιγμός με… κρατική επιδότηση
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εμπαίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γελοιοποιώντας και το πολυδιαφημισμένο «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γ. Παπαθανασίου, δεν έχει επιλέξει καν επιτρόπους προς διορισμό στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και υποτίθεται ότι θα το κάνει την επόμενη εβδομάδα. Όμως, στο μεταξύ ορισμένες τράπεζες έχουν λάβει ήδη ρευστότητα 3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι αυξάνουν αντίστοιχα τις χορηγήσεις σε νοικοκυριά (στεγαστικά δάνεια) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι εκ νόμου υποχρεωμένες.
Αξιοποίησαν όμως την πρόσθετη ρευστότητα, για να μειώσουν θεαματικά τις αποδόσεις των καταθέσεων προθεσμίας και να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αντίθετα, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν αφύσικα υψηλά, παρότι το επιτόκιο του ευρώ έπεσε στο 2%, ενώ το Euribor έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε σχεδόν διθυραμβικά η μείωση των επιτοκίων της Εθνικής κατά μισή μονάδα. Μόνο που η Εθνική και όσοι εκθειάζουν τη διοίκησή της ξέχασαν να πουν ότι απλώς η τράπεζα πέρασε στους δανειολήπτες με σημαντική καθυστέρηση τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα, αλλά τα επιτόκια εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τα προ της κρίσης επίπεδα…

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ