Ο Ξενοφών Ζολώτας και η Ελληνική Οικονομία

(«Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις»)

Ιστορική ανασυγκρότηση μιας ολόκληρης εποχής και των αναζητήσεων στη θεωρητική οικονομία αποτελεί το νέο βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών Μιχ. Ψαλιδόπουλου με τίτλο «Ο Ξενοφών Ζολώτας και η ελληνική οικονομία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις». Αντικείμενο του βιβλίου είναι η διερεύνηση της θεωρητικής και πολιτικής συμβολής του Ξενοφώντα Ζολώτα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Έργο τιτάνιο, αν σκεφτούμε ότι δεν μιλάμε για μία ή δύο δεκαετίες αλλά σχεδόν για έναν αιώνα. Ο Ξενοφών Ζολώτας διετέλεσε καθηγητής Πανεπιστημίου (1928-1968), διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1955 – 1967 και 1974 – 1981), ακαδημαϊκός (1952-2004), υπουργός υπηρεσιακών κυβερνήσεων (1952, 1974) και πρωθυπουργός την κρίσιμη περίοδο 1989 – 1990 της οικουμενικής κυβέρνησης, που κατά τον συγγραφέα «παρότι βραχύβια, πέτυχε να επικαιροποιήσει το μήνυμα της στροφής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής σε πολιτικές περιορισμού της νομισματικής κυκλοφορίας και της προετοιμασίας της για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ».
Σε παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου, παρατίθεται κι η ιστορική ομιλία που είχε εκφωνήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα αγγλικά, επιλέγοντας όμως (με μοναδική εξαίρεση τα άρθρα και τις προθέσεις) να χρησιμοποιήσει λέξεις της αγγλικής με ελληνική ρίζα. Μνημείο του λόγου…


Σχολιάστε εδώ