ο δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Οι Βρετάκος και Γεωργαλάς, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στον Δήμο Κερατσινίου, είναι πλέον ανεξάρτητοι, δηλώνοντας με κάθε τρόπο την πλήρη διαφωνία τους με τον τοπάρχη Φώτη Μελά. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε πρόκειται για μια απλή ανεξαρτητοποίηση. Ο Βρεττάκος ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου και πρώην αντιδημάρχου. Ήδη ετοιμάζονται άλλοι δύο σύμβουλοι να τους ακολουθήσουν αφού είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές του δημάρχου για τις νέες θέσεις διοίκησης, δίνοντας μισθουλάκο δηλαδή, αφού έμειναν εκτός ταμείου. Φυσικά ο δήμαρχος γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί της ουσίας. Ο κατήφορος έχει αρχίσει και όλοι περιμένουν τη νέα εκλογική αναμέτρηση.
QQQ Για δεύτερη διετία ο δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Κυριάκος Λινάκης ανανέωσε την εμπιστοσύνη της παράταξής του, αλλά και της αντιπολίτευσης, στο πρόσωπό του για το αξίωμα του προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο. Για όσους ξέρουν όμως, όπως μου λένε, ο δήμαρχος Δημήτρης Νικολάου, προσπάθησε μ’ αυτόν τον τρόπο να καλμάρει τις φιλοδοξίες του Λινάκη, ο οποίος σίγουρα θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου. Ο Λινάκης κατέχει και τη θέση του προέδρου στην ΕΑΒ.
QQQ Η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για ένατη φορά αναβλήθηκε η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Περιστερίου Θεόδωρο Δημητρακόπουλο, ύστερα από μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον του από το 2001 η περιβόητη Μονή Λαμίας, που διεκδικεί τη μισή Αθήνα. Η νέα δίκη προσδιορίστηκε για τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ο δικηγόρος του ναού ενημέρωσε με τηλεγράφημα, ότι λόγω της απεργίας των αγροτών δεν μπορούσε να έρθει στην Αθήνα. Εννέα αναβολές είναι πολλές. Έλεος, ρε παιδιά. Κατηγορούμενοι και καμιά δεκαριά μάρτυρες πηγαινοέρχονται επί εννέα χρόνια συρόμενοι από τα ράσα της μονής.
QQQ Για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση σε θέματα που αφορούν τη θητεία του ως προέδρου στο ΟΔΙΕ θα καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου ο Κώστας Καλίρης δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζωγράφου. Το δικαστήριο είναι στις 26/3/09. Την πρώτη φορά ο φίλτατος Κωστής τη γλίτωσε, ενώ είχε παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος για άλλο αδίκημα, το οποίο στην προανακριτική διαδικασία μετατράπηκε σε πλημμέλημα και όταν έγινε το δικαστήριο είχε πλέον παραγραφεί. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Θα πάρει βέβαια και μερικές αναβολές και ο Θεός βοηθός. Εδώ θα είμαστε εμείς για να σας ενημερώσουμε.
QQQ Μια και πιάσαμε τα δικαστήρια, να σας πω και για κάτι άλλο. Επειδή δεν πήρα ακόμη τη δικογραφία στα χέρια μου, δεν έχω ονόματα. Στον Δήμο Μελισσίων λοιπόν υπάρχει ένας δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος μηνύθηκε επειδή πλαστογράφησε μια διαθήκη προκειμένου να πάρει με παράνομο τρόπο ένα οικόπεδο. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και συγγενικό του πρόσωπο που είναι στέλεχος εφορίας και φρόντισε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα από αναρμόδιες εφορίες, λόγω γνωριμιών. Αυτά υποστηρίζει η μηνύτρια, ισχυριζόμενη ότι ο δημοτικός σύμβουλος της πήρε το οικόπεδο. Ονόματα από αυτήν την ωραία υπόθεση την άλλη εβδομάδα.
QQQ Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αναβύσσου έπεσαν μερικές ψιλές όταν ένας πολίτης, διαμαρτυρόμενος για τα όρια του οικοπέδου του, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΔΣ και ίσα που πρόλαβαν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι να περιορίσουν τις μπουνιές μόνο στις δέκα. Τον τελευταίο καιρό το δημοτικό συμβούλιο έχει μετατραπεί σε αρένα αγανακτισμένων κατοίκων καθώς έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Για να είμαι όμως δίκαιος, και η αντιπολίτευση βάζει το χεράκι της για να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Όπως και να έχει όμως οι ανεξέλεγκτοι βόθροι, τα λύματα στους δρόμους, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη και οι μεγάλες περιοχές που μένουν εκτός σχεδίου πόλης αποτελούν το σπίρτο που ανάβει τη φωτιά.
QQQ Επανεξελέγη πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος. Αρβανίτης, Σαράντης, Καμαρινόπουλος, Μελάς, Χριστόπουλος και Πετρόπουλος είναι τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η προηγούμενη δραστηριότητα του Μίχου ως προέδρου χαρακτηρίζεται από θετικό έργο και καθημερινές παρεμβάσεις, ειδικότερα για ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος, στην περιοχή ευθύνης του ΑΣΔΑ. Είναι πλέον καιρός να περάσει στην αρμοδιότητα του συνδέσμου η εποπτεία και η διοίκηση του περιβαλλοντολογικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, αφού είναι βέβαιο ότι η σημερινή του απαξίωση θα το μετατρέψει σ’ έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
QQQ Οι μόνιμες απουσίες του δημάρχου Βούλας από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν εντείνει τη φημολογία ότι θα εγκαταλείψει τον δήμο πριν από τη λήξη της τετραετίας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ίδιος. Φαίνεται ότι την πρωτοκαθεδρία την παίρνει σιγά σιγά ο αντιδήμαρχος Κωνσταντέλος, που μάλλον θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος. Υπάρχουν και άλλοι φιλόδοξοι υποψήφιοι, αλλά μάλλον αυτό το εκφράζουν μεταξύ ούζου και χταποδιού.
QQQ Αυτήν την περίοδο πηγαινοέρχεται στα δημοτικά συμβούλια ένα σχέδιο δημιουργίας μιας διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στην ουσία πρόκειται για την προσπάθεια συνένωσης μερικών δήμων που θα καταβάλουν από διακόσιες χιλιάδες ευρώ ο καθένας και σε μια περιοχή του Σχιστού θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Ελπίζω να μην κρύβεται καμία κομπίνα.
QQQ Κόλαση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δάφνης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπαρνελές απέδειξε με έγγραφα ότι ο δήμαρχος Μιχάλης Σταυριανάκης δεν έλεγε την αλήθεια για τα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας. Ο Μπαρνελές έδειξε εξώδικα που έχει στείλει η εταιρεία Αττικό Μετρό στους καταστηματάρχες, με τα οποία τους ζητάει ν’ απομακρύνουν τις καρέκλες γιατί ο χώρος δεν ανήκει στον δήμο αλλά στην εταιρεία. Τόσα χρόνια όμως ο δήμος εισέπραττε κανονικότατα τα τέλη. Ο δήμαρχος κοιτούσε άφωνος τον καταγγέλλοντα σύμβουλο, αφού τα στοιχεία ήταν συντριπτικά. Τώρα πια, που όλοι έμαθαν για τη διαχρονική παρανομία, θα συνεχίσουν να την ανέχονται;
QQQ Αλαλούμ και αγωνία για το… τοπίο, που θα διαμορφωθεί μέχρι τις εκλογές, έχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις στον Ταύρο. Η παράταξη του δημάρχου, αν και «τραυματισμένη» από τις αποχωρήσεις, προσπαθεί να… μαζέψει τα κομμάτια της και να πάει συγκροτημένη μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο, τα… συντροφικά μαχαιρώματα δεν λείπουν οπότε όλα είναι ρευστά. Κινούμενη άμμος όμως είναι και ο χώρος της ΝΔ. Ο «αντάρτης» Σ. Ανδρέου, που συνεργάστηκε με τον δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές με αντάλλαγμα μία θέση αντιδημάρχου που ήδη κατέχει, λέγεται ότι συναντήθηκε με τον Βαρβιτσιώτη και ζήτησε να πάρει το χρίσμα της ΝΔ. Ο επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματος όμως στο ΔΣ, Δρόσος Μακρής, δεν δέχεται ούτε… ν’ ακούσει κάτι τέτοιο καθώς πιστεύει πως αν δεν «αυτομολούσε» ο Ανδρέου, ο συνδυασμός θα είχε καλύτερη τύχη. Ανοδικές τάσεις δείχνει να έχει ο συνδυασμός «Ταύρος, πόλη να ζεις» του Σιωπάκη, ο οποίος με τη σοβαρή αντιπολίτευση που κάνει έχει «κερδίσει» αρκετό κόσμο.
QQQ Τέλος ο συνδυασμός του ΚΚΕ, που άλλοτε κυριαρχούσε (επί Βακαλόπουλου), έχει επιλέξει την οδό της αυτονομίας και αρνείται κάθε είδους συνεργασία. Πάντως, η κινητοποίηση που έκανε προχθές για να αφεθούν ελεύθερα δύο μέλη του, εργαζόμενοι στο JABO, που συνελήφθησαν με απαίτηση του διευθυντή γιατί μοίραζαν προκηρύξεις εντός του καταστήματος, ήταν εντυπωσιακή.
QQQ Αναστάτωση στα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ των Δήμων Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Χαϊδαρίου, Περιστερίου κ.λπ. έχουν προκαλέσει οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Οργάνωσης Β3 Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος της οποίας καταγγέλλεται για απίστευτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ στους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών. Το γεγονός έχει ανησυχήσει και τους δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς -όπως λένε- η αναταραχή που διαπιστώνεται είναι… βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ και, ενδεχομένως, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές.
QQQ Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Χαϊδαρίου με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο επικεφαλής της Δημ. Τσατσαμπάς κατάφερε και μάζεψε πολύ κόσμο, κάτι που δείχνει ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι από τους βασικούς υποψήφιους για να αναλάβουν τα ηνία στο Χαϊδάρι.
QQQ Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου για ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε περιβαλλοντικά θέματα. Αυτό αποδεικνύεται από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου σε οποιαδήποτε ενέργεια ή εκδήλωση γίνεται για το Περιβάλλον καθώς και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δημότες για δενδροφυτεύσεις, περιποίηση φυτών και θάμνων στους κοινόχρηστους χώρους, καθαρισμό και ανάδειξη κήπων κ.λπ.
QQQ Μεγάλη δυναμική αναπτύσσει στους Άγιους Αναργύρους η δημοτική παράταξη του Σταύρου Νικητόπουλου. Πολίτες απ’ όλους τους ιδεολογικούς χώρους συντάσσονται στο πλευρό της δημοτικής παράταξης του «γιατρού».

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Όταν θα δραπετεύσω από αυτήν τη χώρα θα είναι Δευτέρα. Κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα με κουράζει η απίστευτη απάτη που συμβαίνει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ο άλλος έφυγε σαν Τριανταφυλλίδης. Εγώ θα φύγω ως Αγγελική. Θα πάρω και τις σακούλες μαζί μου και θα μετρήσω εκεί το περιεχόμενο. Ό,τι έκανε και ο Θεμιστοκλής στα σύνορα της Γαλλίας.

***

Πριν από το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το σημαντικότερο έργο που έγινε στο Νέο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το αποχετευτικό δίκτυο της οδού Πλαστήρα, με την εγκαθίδρυση ταμιευτήρα νερών και κεντρικών αγωγών αλλά και αγωγών σε όλους τους κάθετους και παράπλευρους δρόμους. Μόλις ολοκληρωθούν τα υπόγεια έργα για την απορρόφηση των νερών, θα γίνει ανακατασκευή της λεωφόρου με νέο οδόστρωμα, νησίδα στη μέση με λουλούδια και πλακόστρωτα πεζοδρόμια.

***
Δύσκολες αποφάσεις καλείται να πάρει το επόμενο διάστημα ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Από τη μια τα μεγάλα χρέη που έχει να αντιμετωπίσει («κληρονομιά» της προηγούμενης διοίκησης) τον υποχρεώνουν να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των δαπανών του δήμου. Και από την άλλη προσπαθεί να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του δήμου, ακόμη και με τη μετακίνησή τους σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία, δυνατότητα που έχει μετά την τροπολογία που πέρασε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Κι όλα αυτά παρότι έχει στα χέρια του μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που υποδεικνύει τη δραστική μείωση του προσωπικού ως και 30%…

***


Σχολιάστε εδώ