Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Προσθέτουν ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιχειρεί να τον καλύψει και μεταθέτει δυσμενώς υπαλλήλους του Δασαρχείου που αρνήθηκαν να κουκουλώσουν την υπόθεση. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Καρδίτσας, τριμελής επιτροπή δασολόγων του Δασαρχείου Καρδίτσας προέβη σε αυτοψία και διαπίστωσε ότι έκταση δάσους επιφάνειας 169,74 τ.μ., στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, καταπατήθηκε και ενσωματώθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του διευθυντή Δασών Καρδίτσας και της συζύγου του. Στη συνέχεια η καταπατηθείσα έκταση δάσους κηρύχτηκε αναδασωτέα από το Δασαρχείο Καρδίτσας, συνετάγη Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής σε βάρος του διευθυντή Δασών και της συζύγου του και υπεβλήθη μήνυση για παράνομη καταπάτηση και εκχέρσωση δάσους. Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν για την προστασία της νομιμότητας στο Δασαρχείο Καρδίτσας και με ποιον τρόπο θα προστατεύσουν τους υπαλλήλους από τις εκδικητικές μεταθέσεις στις οποίες προέβη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
>Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Όπως αναφέρει, έχει υπολογιστεί ότι το 50% του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος διατίθεται μόνο για ενοίκια, ενώ ήδη υπάρχει ένα χρέος προς τον ΟΤΕ ύψους 3.000.000 ευρώ. Εξάλλου η Σύγκλητος ανησυχεί για ενδεχόμενη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς από το 2004 δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη νέων καθηγητών επειδή δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις.
>Αντιοικολογική χαρακτηρίζουν την προώθηση σχεδίων κατασκευής γηπέδου γκολφ σε μια περιοχή όπως τα Λεχαινά Ηλείας που έχουν έντονη λειψυδρία, η οποία ήδη δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στον νομό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Αναφέρονται στην προοπτική επένδυσης από κυπριακή εταιρεία σε παραθαλάσσια έκταση 400 στρεμμάτων της οποίας διεκδικεί την ιδιοκτησία, υπόθεση που σταμάτησε μετά από καταγγελίες για παρατυπίες, ενώ ακόμα εκκρεμεί η απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
>Τον κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή από τη ρίψη χημικών, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν δηλωθεί από τους αρμόδιους, ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία δεν είναι επιβλαβή, ο βουλευτής τονίζει ότι θάνατοι σε διαδηλώσεις κατά το παρελθόν έχουν αποδοθεί στη χρήση δακρυγόνων και οι μελετητές του διεθνούς δικαίου θεωρούν ότι τα δακρυγόνα είναι απαγορευμένη χημική ουσία.
>Την ίδια στιγμή που ο σύγχρονος εξοπλισμός του Πολεμικού Ναυτικού απαξιώνεται, το υπουργείο σχεδιάζει νέα εξοπλιστικά προγράμματα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Πέτρος Ευθυμίου και Μιχάλης Καρχιμάκης. Επιπλέον αναφέρουν ότι εντύπωση προξενεί η μεγάλη ηλικία των βοηθητικών πλοίων και η ελλιπής στελέχωση ορισμένων υπηρεσιών, αν και σε κάποιες άλλες το προσωπικό πλεονάζει, με προκλητικά αυξημένους αριθμούς, γεγονότα που, όπως σημειώνουν, προδίδουν την αδιαφορία του ΥΠΕΘΑ να συνεχίσει την υποστήριξη των βοηθητικών πλοίων και να στηρίξει τους ναυστάθμους με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό.
>Η διπλοβάρδια δεν αντιμετωπίζεται με συστέγαση σχολείων, με αντιπαιδαγωγικά κριτήρια και με αναμενόμενες δυσλειτουργίες, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Ερωτά τον υπουργό Παιδείας αν θα επιτρέψει να συστεγαστούν στο ίδιο κτίριο πεντάχρονα νήπια με δεκαπεντάχρονα παιδιά Γυμνασίου, όταν εκτός από σοβαρά παιδαγωγικά ζητήματα προκύπτουν και πολλά πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία των συστεγαζόμενων σχολείων.
>Ερωτηματικά σχετικά με τον τόπο φύλαξης και συντήρησης των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται από τα εργοτάξια για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης θέτει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη μετά την ασυμφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας του Μετρό. Η διοίκηση της εταιρείας του Μετρό, όπως η ίδια διαμηνύει, περιμένει ακόμα απάντηση από το υπουργείο στην πρότασή της για κατασκευή μεταλλικού κτιρίου στην περιοχή του Καλοχωρίου, ενώ το υπουργείο από την άλλη πλευρά καλεί την εταιρεία να έρθει σε συνεννόηση με την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
>Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής στο ΙΚΑ του Νομού Ηρακλείου ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους σε ιδιώτες γιατρούς με αυξημένο κόστος ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη.
>Ανορθόδοξες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, διά του υφυπουργείου Αθλητισμού, προς το εκλεκτορικό σώμα ώστε να υπερισχύσει ο υποψήφιος της επιλογής της στις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καταγγέλλουν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Δημήτρη Λιντζέρη. Επισημαίνουν ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει κινήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα είτε εκβιάζοντας είτε απειλώντας είτε υποσχόμενο για το μέλλον.
>Την οριστική αποκατάσταση όλων των απολυμένων πρώην εργαζομένων των εργοστασίων της Softex Δράμας, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης. Οι δραμινοί εργαζόμενοι, όπως τονίζει, μετά τις επιλεκτικές προνομιακές ρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν για τους απολυμένους στα εργοστάσια Ζάχαρης και στη Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θράκης και Παραγωγής & Εμπορίας Κρέατος, αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την Πολιτεία, καθώς συντελείται σε βάρος τους μια κατάφωρη αδικία, δεδομένου ότι προτού ιδιωτικοποιηθεί η Softex οι εργαζόμενοί της για 15 χρόνια περίπου υπάγονταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
>Τους λόγους της καθυστέρησης στην εκταμίευση εγκεκριμένων δανείων ύψους έως 5.000 ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) ζητεί να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Προσθέτει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι υφίστανται ασφυκτική πίεση στην παρούσα οικονομική συγκυρία και στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε έκτακτες υποχρεώσεις τους.


Σχολιάστε εδώ