Ξανάρχισαν τα μαχαιρώματα στη ΝΔ

Το… αντάρτικο του Γ. Γιαννέλλη για την ίδρυση Εφετείου στην εκλογική του περιφέρεια, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει το κλίμα εκνευρισμού και σύγχυσης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η φιλολογία περί πρόωρων εκλογών ενισχύει την ανασφάλεια των βουλευτών και στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως το παράδειγμα του εκ Λέσβου ορμώμενου βουλευτή το ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί του. Ποντάροντας, δηλαδή, στην εύθραυστη πλειοψηφία των 151 εδρών να διεκδικήσουν σχεδόν εκβιαστικά τη διευθέτηση τοπικού χαρακτήρα ζητημάτων.
«Ακόμη δεν είδατε τίποτα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Β. Πολύδωρα στους διαδρόμους, την ημέρα που η Ρηγίλλης προσπαθούσε να… σβήσει τη φωτιά που είχε ανάψει η επιστολή του κ. Γιαννέλλη. Ενδεικτικό της σύγχυσης ήταν και το γεγονός ότι μετά τις διαβουλεύσεις με το κόμμα ο βουλευτής Λέσβου φερόταν να… διευκρινίζει ότι πάνω στην έντασή του διατύπωσε την απειλή ότι «αν δεν ιδρυθεί το Εφετείο, θα καταψηφίζει τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης». Την επομένη ο ίδιος δήλωνε ότι τελεί εν ισχύι η «απειλή» του.
Στη Ρηγίλλης δεν ανησυχούν ότι οι κινήσεις αυτές των βουλευτών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης, δημιουργούν ωστόσο αρνητικές εντυπώσεις και επιδεινώνουν την ατμόσφαιρα για την παράταξη.
Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Ρηγίλλης, καθώς η ΝΔ θυμίζει ναρκοπέδιο. Έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό, και βουλευτές βγαίνουν δημόσια και διαφωνούν με κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ φθάνουν στο σημείο να αποδοκιμάζουν κυβερνητικά στελέχη. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, Άννα Μπενάκη, Σ. Τσιτουρίδης διαφώνησαν με την ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου, Μ. Χαρακόπουλος, Αργ. Ντινόπουλος και Γ. Καλαντζής αποδοκίμασαν τον Δ. Αβραμόπουλο για τις δηλώσεις του, όπου αμφισβήτησε την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πυρά κατά του Αβραμόπουλου εκτόξευσαν και υπουργοί (Σουφλιάς, Μαρκόπουλος). Παράλληλα, έπειτα από μια περίοδο σιγής επανήλθε στις… επάλξεις ο Γ. Γιακουμάτος και σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις εκφράζει τις διαφωνίες του για κυβερνητικές αποφάσεις. Γκρίνιες προκαλεί μεταξύ των βουλευτών της Β΄ Αθηνών η τοποθέτηση της Φ. Πατριανάκου στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού.
Η τελευταία εμφανίζεται τελευταία σε πολλές κομματικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης περιφέρειας και αρκετοί συμπεραίνουν ότι θα επιλέξει να είναι υποψήφια στη Β΄ Αθηνών στις προσεχείς εκλογές. Πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης προκαλεί και ο «εμφύλιος πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην Περιφέρεια Αττικής (τελευταία σοδειά η επίθεση Βλάχου κατά Δούκα), πέραν του γεγονότος ότι σχεδόν όλοι (βουλευτές, πολιτευτές, στελέχη κ.ά.) έχουν συνασπιστεί εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου, για να μην τους «φάει» καμιά έδρα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η «μάχη της Κρήτης», με τον Χρ. Μαρκογιαννάκη να βάλλει κατά των βουλευτών της ΝΔ (Νικηφοράκη, Μπαντουβά, Αυγενάκη) ότι συνηγόρησαν, αν δεν προέτρεψαν, τους αγρότες να ανέβουν στην Αθήνα.
Λέγεται μάλιστα ότι ο Κώστας Μπαντουβάς είχε προσφερθεί να μισθώσει πούλμαν να μεταφέρει τους αγρότες από τον Πειραιά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, ο Σωτ. Χατζηγάκης μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανέφερε ότι όσο βρισκόταν στις Βρυξέλλες δέχθηκε «πισώπλατα χτυπήματα» και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αναφερόταν μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και σε βουλευτές της ΝΔ που επέκριναν τους χειρισμούς του κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.


Σχολιάστε εδώ