Μόνο η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε απεργία

Ξεχωριστές απεργιακές τροχιές θα ακολουθήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων προχωρεί (μόνη) σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς η ηγεσία της (διαπαραταξιακά) να κρύβει τη δυσφορία της επειδή η Συνομοσπονδία δεν «ακολουθεί» τη νέα κινητοποίηση (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΣΕΕ προγραμματίζει 24ωρη απεργία μέσα στον Μάρτιο).
Πιεστικά, όπως εξάλλου και στον ιδιωτικό τομέα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΔΕΔΥ, με πιο καυτά «την εισοδηματική πολιτική του 2009» («Μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Ηλ. Βρεττάκος), αλλά και της ενίσχυσης του ΟΠΑΔ για να μπορεί να αποκατασταθεί τόσο η παροχή του εφάπαξ όσο και η εξυπηρέτηση -ιατροφαρμακευτικά- των δημοσίων υπαλλήλων. «Απαιτείται το ποσό των 400 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει ομαλά ο ασφαλιστικός οργανισμός των δημοσίων υπαλλήλων, μόνο για το 2009» μας δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ξεκινήσει συναντήσεις τις αμέσως επόμενες μέρες η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που ήδη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της, καθώς απομένει να προσδιοριστεί και μαζί του συνάντηση. Στο σχετικό έγγραφο, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι:
• Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση στο Ταμείο Προνοίας και τονίζεται πως «η πραγματικότητα και οι εξελίξεις, επιβάλλουν αλλαγές πολιτικών, άμεση αναθεώρηση και μεταβολή της κυβερνητικής πολιτικής, που η συνέχεια ή η οριακή της μεταβολή, δεν λύνει τα προβλήματα, συσσωρεύει απλώς νέα αδιέξοδα».
Για ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης μιλά ακόμη η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας, ότι η οργανωτική, λειτουργική και τεχνική υποστήριξη των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών προϋποθέτει τον τερματισμό εκχώρησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημοσίου τομέα.
Στελέχη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα επιχειρούσαν πάντως να υποβαθμίσουν, την αδυναμία έκδοσης απόφασης για κοινή απεργιακή κινητοποίηση, διαψεύδοντας ότι υποβόσκει κρίση μεταξύ των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΔΑΚΕ/ΓΣΕΕ επανειλημμένως είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την ενιαία συνδικαλιστική πορεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση εκτιμά ότι η γενικευμένη ανασφάλεια των εργαζομένων λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη συμμετοχή της σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση πολύ πριν τεθεί το τωρινό δίλημμα, είχαν ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της στενής συνεργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και της κοινής κινητοποίησης.


Σχολιάστε εδώ