Μια τροπολογία που διχάζει τους εκδότες στην περιφέρεια

Διχασμό στους ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων και σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και σε εκδότες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, προκάλεσε η τροπολογία που αλλάζει τους όρους δημοσίευσης κρατικής διαφήμισης και ανακοινώσεων στον τοπικό Τύπο. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» την περασμένη Τρίτη σε σχετικό άρθρο της με τίτλο «Τροπολογία- “θηλιά” στο πολιτικό σύστημα». Η εφημερίδα σημειώνει πως «Η πολιτική ηγεσία δρομολόγησε αλλαγές για να ικανοποιήσει μικροσυμφέροντα, αψηφώντας το πιο δυναμικό κομμάτι των επαρχιακών εφημερίδων.
Με τα νέα δεδομένα όμως ξαναμπαίνει η θηλιά στο λαιμό του πολιτικού συστήματος μέσα από τις άνευ καθαρών κανόνων διαδικασίες κίνησης του δημόσιου χρήματος. Τη διατήρηση περιφερειακών εφημερίδων που συντηρούνται κατά βάση από την κρατική διαφήμιση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις οργανωμένης λειτουργίας». Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις και άλλων εφημερίδων στην Κρήτη, τη Χίο και τη Μακεδονία.
Τα «Χανιώτικα Νέα» έγραψαν δηκτικά: «Χρόνια τώρα η πολιτειακή ηγεσία συζητά με τους εκδότες. Μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε ότι διά νόμου δεν μπορεί μια εφημερίδα να μην απασχολεί δημοσιογράφους! Δεν μπορεί μια εφημερίδα να κυκλοφορεί με μόνη ύλη φωτοτυπίες, κηδείες, μνημόσυνα κ.λπ. (…) Σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Παυλόπουλος “εν μια νυκτί” φέρνει τροπολογία με την οποία καταργεί διάταξη του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της οποίας ήταν και είναι μέλος. Αυτοαναίρεση και αυτοκατάργηση μέσα σ’ έναν χρόνο».
Οι δυο εφημερίδες είναι μέλη του ΣΗΠΕ που αντέδρασε έντονα ζητώντας να αποσυρθεί αμέσως η τροπολογία. Σημειώνοντας ότι αποτελείται από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ημερήσιες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας με 650.000 καθημερινούς αναγνώστες, δηλώνει πως «δεν αποδέχεται καμία επί της ουσίας αλλαγή του νόμου» και καταγγέλλει «την επιχειρούμενη κατάργηση του κριτηρίου της πλήρους απασχόλησης των δημοσιογράφων και διανομέων με την εισαγωγή του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Την κατάργηση της προσκόμισης της ασφαλιστικής ενημερότητας. Την κατάργηση του κριτηρίου ελέγχου εξέτασης του περιεχομένου της τοπικότητας της ύλης. Την εκ του πονηρού εισαγωγή του ποινικού μητρώου γενικής χρήσης».
Απαντώντας, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων επιτέθηκε με ανακοίνωσή της στο ΣΗΠΕ, δημιουργώντας έτσι διχασμό στην περιφέρεια.
Το μόλις έναν μήνα εκλεγμένο ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών, όπως δείχνει, αποδέχεται την τροπολογία. Αυτές οι εξελίξεις τινάζουν στον αέρα τη συνεργασία που είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους δυο φορείς εκδοτών της περιφέρειας αφού από κοινού στράφηκαν κατά διαφημιστικών εταιρειών που διαχειρίζονται τα κονδύλια της κρατικής διαφήμισης.
Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τους ιδιοκτήτες καναλιών είχαν αποστείλει εξώδικα διεκδικώντας το 30% της κρατικής διαφήμισης που αναλογεί στα ΜΜΕ της περιφέρειας.


Σχολιάστε εδώ