Μεθοδεύουν και «θερμή κρίση»

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις της Άγκυρας, ενώ οι διασταυρούμενες πληροφορίες από διάφορα κέντρα (και κυρίως από τις Βρυξέλλες) μιλούν για ενδεχόμενο ακόμη και «ελεγχόμενης θερμής κρίσεως», με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει την πρόκληση μείζονος
επεισοδίου, που θα δημιουργήσει συνθήκες επικίνδυνης αντιπαράθεσης, κάτι που απασχολεί και προβληματίζει έντονα την Αθήνα σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι συναφείς ενδείξεις, που φαίνεται να τις υιοθετούν και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι η Άγκυρα θα αποπειραθεί να εκβιάσει τις Βρυξέλλες με την κλιμάκωση των περιπλοκών στα κοινοτικά σύνορα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα και υπάρχει αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει άλλωστε και με την κρίση στα Ύμια, μόνο που τώρα προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, διαλαμβάνοντας και κατοικημένα νησιά.
Για τις τουρκικές προθέσεις, που εμμέσως ενθαρρύνονται από κάποια κέντρα ισχύος, υπάρχουν συναφείς απόρρητες εκθέσεις της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, που θεωρούνται
ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές για τη στρατηγική διάσταση αυτών των σχεδιασμών, μέρος των οποίων είναι οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις της τουρκικής αεροπορίας πάνω από νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου.
Κι αυτό ενώ μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι στο ελληνικό υπουργείου
Εξωτερικών όσον αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της Άγκυρας στη Θράκη, όπου αναμένεται να ενταθούν οι εθνικιστικές ενέργειες από πλευράς των ηγετικών παραγόντων της μουσουλμανικής μειονότητος, με πρώτο στόχο τον «συλλογικό αυτοπροσδιορισμό» (και όχι απλώς τον ατομικό που είχε γίνει αποδεκτός). Που σημαίνει αναφορές σε τουρκική μειονότητα και όχι γενικολόγως μουσουλμανική, κάτι που θα κλιμακωθεί με δράσεις και παρεμβάσεις εντός και εκτός Θράκης.
Στο επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν οι αμφίδρομες αποστολές στελεχών της μειονότητος στην Τουρκία και τούρκων πολιτικών στη Θράκη, όπου θα οργανωθούν ανάλογες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για καταχώρηση καταγγελιών σε ευρωπαϊκά σώματα και οργανισμούς σχετικά με δήθεν παραβιάσεις δικαιωμάτων της μειονότητος.
Πληροφορία ότι αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους Ταλάτ προτίθεται να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει τέτοια πρόκληση, δεδομένου ότι όντως υπάρχουν επαφές μεταξύ κάποιων ομάδων.


Σχολιάστε εδώ