Μέτρα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Στη δημιουργία προσβάσιμης αλυσίδας που θα συνδέει τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις του κέντρου της Αθήνας αλλά και των συνοικιών της, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ειδικά όσων έχουν κινητικά προβλήματα, προχωρεί ο Δήμος Αθηναίων. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει στο δήμο οδηγίες και μεταξύ άλλων προτείνει:
– Τη δημιουργία δικτύου ανεμπόδιστης πρόσβασης σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το εμπορικό, αρχαιολογικό και ψυχαγωγικό κέντρο της πρωτεύουσας.
– Την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης προσβασιμότητας και τον έλεγχο των πεζοδρομίων, έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα σημεία που μπορεί να εμποδίζουν ή να δυσχεραίνουν την κίνηση των ΑμΕΑ.
Το υπουργείο ζητεί από τον δήμο την ομαδοποίηση των εμποδίων σε κατηγορίες φυσικών, τεχνητών, αρχιτεκτονικών και διοικητικών, και σ’ εκείνα που προκύπτουν λόγω κακής συμπεριφοράς των πολιτών, όπως π.χ. τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων, αντικειμένων αστικού εξοπλισμού και φύτευσης, όπως και στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων με βάση τις απαραίτητες τεχνικές και κυκλοφοριακές μελέτες. Για την πληρέστερη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων το υπουργείο προτείνει την αξιοποίηση του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα αναλάβει το έργο της «απελευθέρωσης» των διαβάσεων πεζών από κάθε λογής οχήματα, ενώ το ίδιο θα κάνει και με τις ράμπες που χρησιμοποιούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ