Κύπρος: Ευρύ σχέδιο εθνικής αποδόμησης!

Η περίφημη USAID (γνωστή για τις χρηματοδοτήσεις της προς την κατεύθυνση στήριξης του Σχεδίου Ανάν) επανέρχεται και διαθέτει νέα κονδύλια, για τον ίδιο σκοπό. Παρόλο που το σχέδιο έχει τυπικώς (υποτίθεται) τεθεί στο περιθώριο, εντούτοις η διαμόρφωση της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης και η διαφοροποίηση των απόψεων, και γενικότερα της κουλτούρας, ώστε να υποσταλούν οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις και να διανοιγεί οδός αποδοχής ομοιότυπων λύσεων, είναι τώρα ο στόχος κλιμακούμενων (και κυρίως αθόρυβων) αμερικανοβρετανικών παρεμβάσεων. Οι οποίες και θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, αρχής γενομένης από την Παιδεία, για την οποία υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο προς εφαρμογήν.
Η εθνική αποδόμηση του Κυπριακού Ελληνισμού, με τη διαμόρφωση αναλόγων εκπαιδευτικών κατευθύνσεων και την επανασυγγραφή βασικών εκπαιδευτικών εγχειριδίων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητος, προάγονται ανάλογες δράσεις, όπως μετακλήσεις παραγόντων των δύο κοινοτήτων σε ειδικά (και εν πάση περιπτώσει άτυπα) σεμινάρια, σαν εκείνα του παρελθόντος που διελάμβαναν «εκπαίδευση επιλύσεως συγκρούσεων».
Ειδικότερο βάρος δίδεται σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση νέων ιστορικών βιβλίων και ειδικότερα όσον αφορά τις νεώτερες περιόδους, από την Τουρκοκρατία και εντεύθεν, με δυσκολότερες εκείνες του αγώνα της ΕΟΚΑ (και εκ παραλλήλου της δράσεως των τρομοκρατικών ομάδων της τουρκοκυπριακής Βολκάν, που μετεξελίχθηκε σε ΤΜΤ αργότερα). Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα που παρουσιάζονται σε άτυπες συναντήσεις (όπως αυτή στην Αθήνα προ δύο εβδομάδων), μελετώνται διάφορα σενάρια με τα οποία εξισώνονται περίπου οι εκατέρωθεν θέσεις και προωθούνται ανώδυνες προσεγγίσεις, αφού στα δυσκολότερα ζητήματα επιλέγεται η αποσιώπηση.
Εκείνο που συμβαίνει πάντως είναι ότι έχουν επιστρατευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση δύο ολιγομελείς ομάδες ελληνοκυπρίων (με συμμετοχή Ελλαδιτών) ιστορικών και τουρκοκυπρίων, που συναντώνται και ανταλλάσσουν ιδέες και υλικό, με τη στήριξη διαφόρων ισχυρών παραγόντων.
Δεν είναι εξάλλου μυστικό ότι στελέχη ελλαδικών κομμάτων (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία) που προέρχονται από τον λεγόμενο εκσυγχρονιστικό χώρο, συνδράμουν ενεργά και συνεχώς, ενθαρρύνοντας «τολμηρότερα βήματα», κυρίως από πλευράς Ελληνοκυπρίων. Συγκεκριμένοι καθηγητές του δικοινοτικού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν αναλάβει να δώσουν αποτελέσματα πριν από το επόμενο σχολικό έτος.
Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με στοχοθετούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στο μεταξύ αναμένεται να υπάρξουν και παρεμβάσεις από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Βρυξέλλες (εκ παραλλήλου με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον) υιοθετούν αυτές τις κινήσεις, ώστε να δρομολογηθούν «οριστικές διακοινοτικές προσεγγίσεις επί επιπέδου πολιτών», όπως αναφέρει άτυπο έγγραφο από αυτά που έχουν παρουσιασθεί και συζητηθεί σε δύο από τις συναντήσεις των ενδιαφερομένων.
Σ’ αυτό γίνεται λόγος για την ανάγκη περιθωριοποίησης των εθνικιστικών τάσεων, «που αφέθησαν ν’ αναπτυχθούν και να κυριαρχήσουν τόσο στην Παιδεία όσο και στα ΜΜΕ».


Σχολιάστε εδώ