Κορυφώνεται η διαμάχη για την περιουσία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών, το επίμαχο άρθρο προέβλεπε ότι σε περίπτωση «εκούσιας διάλυσης, η Γενική Συνέλευση καθορίζει και την τύχη του μετά την εκκαθάριση ενεργητικού υπολοίπου της περιουσίας του Σωματείου και αποφασίζει για την περιέλευση τούτου στο Ίδρυμα Υποτροφιών Φουλμπράιτ ή την Ελληνοαμερικανική Ενωση ΑΧΕΠΑ, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και διαδικασίες του νόμου».
Με την εγκριθείσα από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γ.Σ. τροποποίηση της 28ης Ιανουαρίου, η περιουσία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης περιέρχεται στο American Hellenic University «ενόψει της ανάπτυξης πολύ στενών εκπαιδευτικών και μορφωτικών σχέσεων και δεσμών του Σωματείου μας με το λειτουργούν και στην Ελλάδα Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος Τάσος Μαστρογιάννης έκαναν δηλώσεις στο «Παρόν της Κυριακής» για το επίμαχο ζήτημα που έχει έντονο ομογενειακό, και όχι μόνο, ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαστρογιάννης δήλωσε:
«Το 1957 ιδρύθηκε η Ελληνοαμερικανική Ενωση για τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από άνδρες επιφανείς των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Η. Βενέζης, ο Ξ. Ζολώτας κ.ά., με σκοπό να προσφέρει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, να ενισχύσει τις επιστήμες και να συνδράμει στην ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.
Θεωρούμε ότι ο ρόλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι καταλύτης και θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με τον οραματισμό των δημιουργών της. Κατά συνέπεια, δεν θέλουμε καμία τροποποίηση του καταστατικού και ιδιαίτερα του άρθρου 21 και αυτό θα διεκδικήσουμε με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο στην ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν αντιδικούμε προσωπικά με κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε από κανέναν πρακτικές και πράξεις που προσπαθούν να αλλάξουν τη δομή, τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.
Τα όποια νομικά θέματα θα λυθούν με νομικά επιχειρήματα εκεί όπου πρέπει. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αλλάζουν το καταστατικό. Ακόμη και σήμερα οι σκοποί και οι στόχοι υπάρχουν.
Οι στόχοι ΑΧΕΠΑ και Φουλμπράιτ ταυτίζονται. Δεν είναι θέμα αλλαγής του καταστατικού, είναι θέμα καλής συνεργασίας των φορέων αυτών.
Το ζήτημα αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα του προσυνεδρίου της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο 6 και 7 Φεβρουαρίου».
Από την πλευρά του, ο κ. Κρις Σπύρου (φωτο) δήλωσε:
«Ούτε υπάρχουν στη διαδικασία ούτε τους ρώτησε κανείς ούτε η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει αναμειχθεί στις διαδικασίες της ΑΧΕΠΑ. Ούτε και πρόκειται. Τους ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και μένουμε υπόχρεοι για τη συμβουλή τους. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν ξέρω τι νόμιμες διαδικασίες αναφέρει ο κ. Μαστρογιάννης. Πιστεύω θα τις μάθουμε συν τω χρόνω. Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα με τον κ. Λιάτσο, που αφορά τη διαδικαστική διένεξη, το θέμα είναι απλούστατο. Στη Γ.Σ. της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης του Μαρτίου 2006 με ψήφους 131 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές η συνέλευση αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου του καταστατικού που ρύθμιζε την τύχη της περιουσίας του σωματείου σε περίπτωση διάλυσής του. Όλα τα καταστατικά σωματείων περιλαμβάνουν παρόμοιες ρυθμίσεις που τις προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας. Ο κ. Λιάτσος, ο οποίος το 2006 δεν ήταν ακόμα μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, υποστήριξε με παρέμβασή του, ως μέλος της Ένωσης, ότι δήθεν τα μέλη του σωματείου είχαν αλλάξει γνώμη με την πάροδο του χρόνου. Σημειωτέον ότι μόνο ο κ. Λιάτσος από όλα τα μέλη του Σωματείου υποστηρίζει αυτή την άποψη. Η άποψή του έχει πλέον μόνο ιστορική αξία. Η τακτική ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2009 σε ψήφισμά της που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (243 υπέρ της τροποποίησης, 6 κατά και μια αποχή) δήλωσε κατηγορηματικά ότι εξακολουθεί να ισχύει η βούλησή της για την τροποποίηση του καταστατικού όπως αυτή αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση του 2006.
Μετά τη συντριπτική απόφαση και αυτής της γενικής συνέλευσης θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Λιάτσος κατανοεί απολύτως τη βούληση του 97,5% των μελών που δεν αποδέχονται τους ισχυρισμούς του».


Σχολιάστε εδώ