«Κονταροχτυπιούνται» για τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένη να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει την ηγεμονική θέση που της ανήκει είναι η πλειοψηφούσα τάση του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα, μετά μια μακρά σχετικά περίοδο κατά την οποία τον τόνο έδινε η εσωκομματική αντιπολίτευση με αποκορύφωμα τη δημόσια συγκέντρωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και την διαφοροποίηση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος με την ομιλία του ζήτησε αλλαγή στην τακτική του κόμματος όσον αφορά την πολιτική των συνεργασιών.
Τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος -εκπροσωπούν περίπου το 60% του κόμματος όπως καταγράφηκε στο τελευταίο συνέδριο- έκαναν υπομονή μη θέλοντας να πυροδοτήσουν την -έτσι και αλλιώς- εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία αλλά μπροστά στην έντονη δραστηριότητα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που όπως σημειώνουν με νόημα τυγχάνει έντονης δημοσιότητας, αποφάσισαν να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους και να επιβεβαιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους στον ΣΥΝ.
Έτσι οργάνωσαν και αυτοί πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα το κεντρικό συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι πρέπει όχι μόνο να αποτυπωθεί αλλά και να ενισχυθεί στο διαρκές συνέδριο (γίνεται μέσα στον Φεβρουάριο) και στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για το ευρωψηφοδέλτιο (στις 8 και 9 Μαρτίου) η γραμμή της πλειοψηφίας του ΣΥΝ.
Το στοίχημα του Αριστερού Ρεύματος είναι να καταλάβει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Ν. Χουντής την πρώτη θέση -και μάλιστα με σχετική άνεση- στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει με αντικείμενο την κατάταξη των υποψηφίων του κόμματος για την Ευρωβουλή. Κάτι τέτοιο, τονίζουν στελέχη του, θα δείξει «σε φίλους και εχθρούς» τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμενων μέσα στον ΣΥΝ, έναν συσχετισμό που καμία σχέση δεν έχει με όσα ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες του κόμματος που έχουν μια σχετικά άνετη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση επίδειξης ισχύος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, το Αριστερό Ρεύμα αποφάσισε να μην προτείνει δεύτερο υποψήφιο προκειμένου να μη διασπαστούν οι δυνάμεις του. Πρέπει, λένε, στην Ευρωβουλή να εκφράζεται η θέση της πλειοψηφίας του ΣΥΝ και όχι να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό με τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην ελληνική Βουλή επέλεξαν να απόσχουν κατά την κύρωση της «Ευρωσυνθήκης της Λισσαβώνας» παρότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καταψήφισή της.
Το Αριστερό Ρεύμα ποντάρει πολλά και στο επικείμενο διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ όπου θα συζητηθεί η τακτική και η στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και η θέση του για τις πολιτικές συνεργασίες μετά και την τελευταία παρέμβαση της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» που ζήτησε τη συνεργασία εκείνων των κομμάτων (βλέπε ΠΑΣΟΚ) που αντιπολιτεύονται τη «δεξιά κυβέρνηση». Με δεδομένο ότι οι σύνεδροι είναι οι ίδιοι με το προηγούμενο συνέδριο όπου το Ρεύμα κυριάρχησε με 60% σχεδόν, τα στελέχη της πλειοψηφίας προσδοκούν ότι θα δοθεί το σήμα προς τη βάση του κόμματος ότι οι επιλογές της ηγεσίας απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των στελεχών του ΣΥΝ, ενώ τονίζουν ότι θα αποδοκιμαστούν οι θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που «θολώνουν» το πολιτικό μήνυμα που καθημερινά εκπέμπουν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της, η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει αποφασίσει να στηρίξει κατά το εσωκομματικό δημοψήφισμα την υποψηφιότητα του νυν -και μοναδικού- ευρωβουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδημούλη και ποντάροντας στην επιτυχή του θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αποκλείει αυτός να καταλάβει ακόμα και την πρώτη θέση. Το ποιο από τα δύο στελέχη του ΣΥΝ θα αναδειχθεί στην πρώτη θέση δεν έχει μόνο χαρακτήρα γοήτρου, αφού όποιος βγει δεύτερος κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρωβουλής. Και αυτό γιατί οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν και διαπραγματεύονται σκληρά να δοθεί σε αυτές η δεύτερη εκλόγιμη θέση, οπότε ο δεύτερος του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του ΣΥΝ θα καταλάβει την τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Για να εκλέξει τρίτο ευρωβουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το 10% στις επικείμενες ευρωεκλογές, ποσοστό που με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.


Σχολιάστε εδώ