Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει…
Κύριε Διευθυντά,
Έχω ακούσει πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την αρχική απόφασή της να καταργήσει το ελάχιστο όριο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.
Μα είναι δυνατόν επιχειρηματίας με σπίτι, αυτοκίνητο, διακοπές, πληρωμές ενοικίων για το κατάστημα 500, 1.000 ή 1.500 ευρώ τον μήνα, να έχει ετήσια έσοδα 5.000 ή 6.000 ευρώ; Κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Εδώ και έναν χρόνο συνοδεύω τακτικά συγγενικό μου πρόσωπο σε γιατρό (ορθοπεδικό) που δουλεύει τα πρωινά σε νοσοκομείο (ιδιωτική κλινική!). Τα έσοδά του αυτά θα πρέπει να φορολογούνται.
Τα απογεύματα που δέχεται ασθενείς στο ιατρείο του γίνεται «λαϊκό προσκύνημα». Η απογευματινή πελατεία ποτέ δεν είναι μικρότερη των 10 ή 15 ασθενών και ποτέ δεν εκδίδεται η απόδειξη των 50 ευρώ.
Αν κάνουμε έναν μικρό υπολογισμό για είκοσι εργάσιμες ημέρες, τα ετήσια έσοδα του «φοροφυγά γιατρού» ανέρχονται σε 120.000 έως 170.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στη φορολογία ενός «τάγματος» μικροϋπαλλήλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην εφορία εφαρμόζουν το σύστημα TAXIS κ.λπ. και οι γιατροί γράφουν τον κωδικό τους σε κάθε συνταγή που εκδίδουν. Αν τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεώνονταν να στέλνουν κατάλογο με τους κωδικούς των γιατρών που υπάρχουν στις εξοφλούμενες συνταγές που υποβάλλουν τα φαρμακεία, ποιος γιατρός θα τολμούσε να μην κόψει θεωρημένη από την εφορία απόδειξη παροχής υπηρεσιών;
Παρόμοιοι τρόποι μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών (π.χ. υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, επιπλοποιών), οι οποίοι σπανίως εκδίδουν αποδείξεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις να εφαρμοστεί η μονομερής δήλωση (υπεύθυνη δήλωση) του πελάτη προς την αρμόδια εφορία για το ποσόν που έχει καταβάλει και αποδεικνύεται από την επίδειξη του πραγματοποιηθέντος έργο από ελεγκτικά όργανα (ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες έρευνας) αλλά και να εξεταστούν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόπο είσπραξης των φόρων, φυσικά με μείωση του ποσού από το φορολογικό εισόδημα.
Φαίνεται όμως πως το κράτος αρκείται στους βερμπαλισμούς περί φοροφυγάδων και από την άλλη διευκολύνει (με την απραξία και τη μη οργάνωση της είσπραξης) τους κομπιναδόρους να μην επιτελούν τη φορολογική τους υποχρέωση.
Σωκράτης Β. Σίσκος
Θεσσαλονίκη