Η κακοδαιμονία του Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν έχει τέλος

Η κακοδαιμονία στην αποπεράτωση του Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν έχει τέλος.
Τον Ιούνιο 2007 η ΔΕΠΑΝΟΜ ανέθεσε το έργο στον μοναδικό συμμετασχόντα στη δημοπρασία εργολάβο, την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, με έκπτωση 5,5% και χρόνο αποπεράτωσης 12 μήνες. Είναι η τέταρτη κατά σειρά… παράταση αποπεράτωσης του έργου από το 1997, με προϋπολογισμό που επισημοποιεί την τεράστια ζημία του Δημοσίου. Η πρόβλεψη καταβολής πρόσθετης ρήτρας (πριμ) στον εργολάβο προδιαγράφει και τις διαδικασίες για την αποπεράτωση του έργου που θα ακολουθήσουν.
Μετά δυο – τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδυναμίας του εργολάβου να ανταποκριθεί στους όρους της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για μέχρι το τέλος του 2008.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η «ποδοπάτηση» των όρων της σύμβασης με τη συνεργασία του ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ και του εργολάβου. Συγκεκριμένα δόθηκαν δύο παρατάσεις, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα, και θα ακολουθήσουν υποχρεωτικά και άλλες. Το πρόγραμμα εργασιών, οι τμηματικές προθεσμίες και οι ποινικές ρήτρες είναι άγνωστες έννοιες.
Υπάρχει επίσης έντονη διαφοροποίηση στις υποχρεώσεις του αναδόχου που προβλέπονται ρητά στην καταβολή του κατ’ αποκοπήν τμήματος με αποτέλεσμα πρόσθετη καταβολή αμοιβής στον εργολάβο περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Καθίσταται πλέον αυταπόδεικτο ότι ο εργολάβος είναι ο κυρίαρχος του έργου και η ΔΕΠΑΝΟΜ απλός θεατής…
Το ποσοστό εκτέλεσης του έργου δεν υπερβαίνει σήμερα το 60% με αποτέλεσμα ο χρόνος αποπεράτωσης να είναι απροσδιόριστος και η πρόβλεψη για το κόστος άγνωστη…
Επειδή γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν ο κ. Δένδιας είχε απευθυνθεί για το θέμα αυτό στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μήπως θα πρέπει τώρα να επανέλθει για το θέμα του Νοσοκομείου του νησιού του.
Και με την ευκαιρία ως υπουργός Δικαιοσύνης ας ζητήσει να μάθει τι γίνεται με τις σοβαρές καταγγελίες που υπάρχουν στα συρτάρια του Α΄ Ειδικού Ανακριτή.


Σχολιάστε εδώ