Η άλλη Ελλάδα

Κτίζουν παραθεριστικό οικισμό μέσα στο Δελφικό Τοπίο!

Με την ανοχή και τη βοήθεια του νομάρχη Φωκίδας και του δημάρχου Δελφών

Με παραπλανητικό τοπογραφικό διάγραμμα του νομάρχη Φωκίδας Ν. Φουσέκη, που είναι πολιτικός μηχανικός, μια ολόκληρη περιοχή 20.000 τ.μ. που βρίσκεται μέσα στην οροθετημένη ζώνη του Δελφικού Τοπίου και ανήκε στην κόρη του δημάρχου Δελφών κ. Καλτσή, οικοδομείται από μεγάλη παραθεριστική μονάδα και μάλιστα, κατόπιν γνωμοδότησης του ΕΟΤ, εντάχθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων!
Τη φοβερή αυτή καταγγελία έκανε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και μέλος της Επιτροπής Πολεοδομίας του ΤΕΕ κ. Σχοινάς και ήδη ετέθη το θέμα στη Βουλή κατόπιν ερώτησης που υπέβαλαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειώσουμε ότι η έκταση αποκτήθηκε από την κόρη του δημάρχου Δελφών με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού και της χρησικτησίας και επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της μεταβίβασης παρενέβη ο Εισαγγελέας και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Ήδη για τον λόγο αυτόν στον δήμαρχο Δελφών έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα!
Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας σεβόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο και υπερασπιζόμενοι την ισονομία ζήτησαν δύο φορές να συζητηθεί το θέμα της παράνομης ανέγερσης οικισμού εντός του Δελφικού Τοπίου στο νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας. Την πρώτη στις 11/2/2008, όπου ο Νομάρχης Φωκίδας Ν. Φουσέκης αποχώρησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο λέγοντας ότι δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν και απείλησε ότι θα υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Τη δεύτερη, στις 8/10/2008, ο νομάρχης όχι μόνο τροποποίησε αυθαίρετα το θέμα της ημερήσιας διάταξης που έθεσε η αντιπολίτευση, αλλά χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, απαγόρευσε να συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την περιοχή.
Κατόπιν αυτών οι βουλευτές ρωτάνε τους αρμόδιους υπουργούς γιατί ολιγωρούν να προστατεύσουν το Δελφικό Τοπίο, γιατί δεν ελέγχουν τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που διενεργούν την παρανομία και γιατί δεν δίνουν εντολή στις υπηρεσίες να κατεδαφίσουν τα παράνομα κτίσματα πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα κατά του αρχαιολογικού χώρου.
***

Ανεξιχνίαστο επί 22 χρόνια το… ολοκαύτωμα
της Μαλακάσας

Πέρασαν 22 χρόνια και ακόμα δεν έχει εκδοθεί κανένα επίσημο πόρισμα για το λιβυκό πλοίο που φόρτωσε 1.000 τόνους εκρηκτικών και 25 κοντέινερ αγνώστου περιεχομένου από το λιμάνι του Ωρωπού για την Τρίπολη και τη Βεγγάζη της
Λιβύης.
Το πλοίο, με εντολή του τότε ΥΕΝ Β. Γιαννόπουλου (μιλάμε για το 1987), δεν ελέγχθηκε από κανέναν, ενώ τα κοντέινερ απαγορεύτηκε να ανοίξουν για να διαπιστωθεί τι μεταφέρουν.
Την ίδια μέρα 700.000 όπλα που προορίζονταν για την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο βρέθηκαν… συμπτωματικά σε στρατόπεδο της Μαλακάσας και κατόπιν… εξαφανίστηκαν. Στα μέσα Δεκέμβρη του 1987 το πλοίο απέπλευσε με το… περίεργο πλην όμως άγνωστο φορτίο του για τη Λιβύη και 10 μέρες αργότερα, τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων, ανατινάχθηκαν όλες οι αποθήκες όπλων του στρατοπέδου. Όλοι έλεγαν τότε ότι η ανατίναξη ήταν εσκεμμένη, για να καλυφθούν τα όπλα που έλειπαν από την αποθήκη και είχαν –προφανώς– πωληθεί στη Λιβύη…
Ωστόσο κανένα πόρισμα δεν έχει βγει μέχρι στιγμής για το θέμα αυτό. Θα βγει άραγε ποτέ;
(Από τη «Φωνή του Ωρωπού»)
***

«Κόλλησε» η κατασκευή του κτιρίου του
Επιμελητηρίου Έβρου

Ξεκίνησε να γίνει το «κόσμημα» της Αλεξανδρούπολης, αλλά προς το παρόν είναι ένα ακαλαίσθητο κτίριο, το οποίο μόνο θετική εντύπωση δεν αφήνει στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Ο λόγος για το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης και άρχισε να κτίζεται με σκοπό να γίνει το στολίδι της πόλης.
Όμως μία από τις δύο εταιρείες που είχαν πάρει μέρος στη διαδικασία ανάδειξης του εργολάβου έκανε ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες. Έτσι ένα μεγαλεπήβολο έργο για την Αλεξανδρούπολη κινδυνεύει να μετατραπεί σε… εφιάλτη για την πόλη.
***

Νέες προκλήσεις
των Σκοπιανών

Μία ακόμη πρόκληση σε βάρος της χώρας μας έχουν ξεκινήσει τα Σκόπια. Συγκεκριμένα, σε τουριστικό διαφημιστικό σποτ, το οποίο προβάλλεται από το CNN, το Euronews και άλλα μεγάλης εμβέλειας ξένα ΜΜΕ, προβάλλεται βίντεο του σκηνοθέτη Μίλκο Μαντσέφσκι, το οποίο παρουσιάζει τους Σκοπιανούς ως απογόνους των «αρχαίων Μακεδόνων» και αναφέρεται στον πολιτισμό που είχαν αναπτύξει και τον… μεταλαμπάδευσαν σε γειτονικές τους χώρες!
Το βίντεο ξεκινά με ένα παιδικό βιβλίο της «Μακεδονικής Ιστορίας», το οποίο διαβάζει ένας άντρας σε ένα κοριτσάκι. Κατά την αφήγηση εμφανίζονται τρισδιάστατες εικόνες οι οποίες εμφανίζουν «παραδοσιακές» στολές των «Μακεδόνων» αλλά και μεγαλιθικά μνημεία. Επίσης εμφανίζονται νεκρικές μάσκες του 6ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στην περιοχή της Αχρίδας, αλλά έχουν βρεθεί κατά εκατοντάδες στη Σίνδο, την Πέλλα και άλλες ελληνικές περιοχές και οι οποίες είναι μυκηναϊκού ρυθμού και βέβαια δεν έχουν σχέση με τα Σκόπια. Φυσικά, το βίντεο «διανθίζεται» με «κορώνες» για τις… βαθιές ρίζες του «μακεδονικού έθνους» και με… εγκώμια για τον πολιτισμό και τις δεξιότητες των «αρχαίων Μακεδόνων»!
(Από την «Ελεύθερη Θράκη»)
***

«Σίριαλ»… το πάρκινγκ στον Φάρο της
Αλεξανδρούπολης

Ιστορία δίχως τέλος είναι ο διαγωνισμός του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για τη μίσθωση του χώρου πάρκινγκ γύρω από τον ιστορικό φάρο. Ο διαγωνισμός έληγε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και είχαν καταθέσει προσφορές 11 ιδιωτικές εταιρείες. Την ημέρα εκείνη από το πρωί κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης διαδήλωναν κατά της ιδιωτικοποίησης του πάρκινγκ και απαιτούσαν να παραμείνει ελεύθερος ο χώρος και η στάθμευση να είναι ελεύθερη. Την ίδια μέρα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ένσταση στον ΟΛΑ γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να πάρει μέρος και ο δήμος στον διαγωνισμό, προσφέροντας μάλιστα 140.000 ευρώ ετησίως, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει τη σχετική προσφορά, διότι παρεμποδίστηκε από τους διαδηλωτές. Κατόπιν αυτού ζητούσε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να προκηρυχθεί νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για να μπορέσει να κατατεθεί και η πρόταση του δήμου. Η ένσταση δεν εκδικάσθηκε ακόμη. Το θέμα του πάρκινγκ στον φάρο πάντως πάει να γίνει… σίριαλ για την πόλη.
***

Προσπάθεια εκτουρκισμού των μουσουλμάνων Ρομά

Τους Έλληνες μουσουλμάνους Ρομά του Διδυμότειχου, οι οποίοι πάντως δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία, ούτε έχουν τουρκική συνείδηση, έχει στο… στόχαστρο το τουρκικό προξενείο της Θράκης. Γι’ αυτό μεταχειρίζεται κάθε μέσον προκειμένου να τους εμφανίσει ως τουρκογενείς και να τους εντάξει στους μειονοτικούς. Το τουρκικό προξενείο, επειδή ακριβώς δεν έχει ερείσματα στον Έβρο, επιδιώκει να αποκτήσει εκμεταλλευόμενο τους Ρομά.
Για τον λόγο αυτόν, όταν έγινε στο Διδυμότειχο η επίσκεψη του αποχωρούντος τούρκου πρόξενου Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, οργανώθηκε από τούρκους πράκτορες θερμότατη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από τους μαθητές του εκεί μουσουλμανικού σχολείου.
Οι μαθητές αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης, γι’ αυτό και αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε σχετική άδεια από το αρμόδιο Γραφείο Εκπαίδευσης.
(Από τον «Επαρχιακό Τύπο» Θράκης)
***

«Μπάζει» το νέο κλειστό γυμναστήριο…

Εγκαινιάστηκε με… τυμπανοκρουσίες και παράτες πριν από λίγους μήνες και όλοι (υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές) είχαν τρέξει για να… πάρουν «κομμάτι» της δόξας που δικαιούνται όσοι μεριμνούν για να γίνει ένα κοινωφελές έργο. Πριν όμως σβήσει ο απόηχος των εκδηλώσεων, άρχισαν τα προβλήματα. Ο λόγος για το νεόδμητο κλειστό γυμναστήριο του Κιλκίς, η ίδρυση του οποίου είχε σκορπίσει ενθουσιασμό στην τοπική κοινωνία. Το κλίμα όμως άρχισε να αλλάζει όταν με τα πρώτα χιόνια η στέγη άρχισε να… μπάζει. Όλοι τότε είπαν πως επρόκειτο για προσωρινό πρόβλημα που θα λυνόταν με μερικές μικρές επιδιορθώσεις. Όπως αποδείχθηκε όμως, το πρόβλημα δεν ήταν… καθόλου προσωρινό, αφού όποτε βρέχει ή χιονίζει η στέγη γίνεται… σουρωτήρι και το παρκέ μετατρέπεται σε παγίδα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη αγώνων ή ακόμα και να γίνεται διακοπή τους για να μη γλιστρήσει κάποιος αθλητής και τραυματιστεί.
(Από τον «Μαχητή» του Κιλκίς)
***

Ευχή ή… κατάρα ο βιολογικός της Χίου;

Να φροντίσει ο δήμαρχος να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο βιολογικός καθαρισμός Χίου, ή να τον κλείσει!
Αυτό τονίζει σε έγγραφό του προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χίου ο εισαγγελέας, ο οποίος καλεί τον πρόεδρό της και δήμαρχο της πόλης να αναλάβει πρωτοβουλίες, γιατί η σημερινή κατάσταση του βιολογικού καθαρισμού δεν ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της υγιεινής και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε απάντηση της παραγγελίας αυτής του εισαγγελέα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα, αναφέρει ότι οι ενέργειες για τη νομιμοποίηση και την αδειοδότηση του βιολογικού καθαρισμού αποδείχθηκαν χρονοβόρες και δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει. Όμως, επισημαίνει ότι αν οι ενέργειες αυτές καθυστερήσουν κι άλλο, θα πρέπει ή να επιδείξουν η Δικαιοσύνη και ο κόσμος λίγη ανοχή ή να κλείσει ο βιολογικός με ολέθρια αποτελέσματα για τους γύρω δήμους, οι οποίοι δεν θα έχουν –όπως και ο Δήμος Χίου– τι να κάνουν τα λύματά τους. Αν θέλει αυτό ο κ. εισαγγελέας, καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Μουρούνας, ας το πει και θα γίνει.
(Από την «Αλήθεια» Χίου)


Σχολιάστε εδώ