Επιλέξτε τους αρίστους κ. Σαμαρά

Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον νέο υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, είναι και ο τομέας των Γραμμάτων, ο οποίος με τους προηγούμενους συναδέλφους του δεν είδε και τις καλύτερες μέρες. Ο κ. Βουλγαράκης, για παράδειγμα, τα είχε αφήσει όλα στον Ζαχόπουλο, ο οποίος δεν ήταν και ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα. Από εκεί ξεκίνησε και το κακό όσον αφορά τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, αφού η συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής από τον Ζαχόπουλο δεν έγινε με αξιολογικά κριτήρια και τα αποτελέσματα επόμενο ήταν να είναι ανάλογα με τα έργα του.
Το «ΠΑΡΟΝ» παρακολούθησε από κοντά το όλο θέμα και αρκετές φορές βρέθηκε στη δύσκολη θέση να καταγγείλει τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής αυτής. Δέχτηκε καταγγελίες μελών της, πραγματοποίησε έρευνα, συνέλεξε έγκυρες πληροφορίες και ο Ζαχόπουλος, ο οποίος έφερε μεγάλο μέρος της ευθύνης, έλαβε τη δέουσα απάντηση όταν με επιστολή του στην εφημερίδα μας θέλησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Καταγγείλαμε επίσης την ανάρμοστη συμπεριφορά μελών και κυρίως του προέδρου της, καθηγητή Παναγιώτη Μαστροδημήτρη, που με τη στάση του οδήγησε τα μισά μέλη σε παραίτηση, ανάμεσά τους και τον αντιπρόεδρο, τον γνωστό καθηγητή Μανώλη Κοπιδάκη, ο οποίος, παραιτούμενος, κατήγγειλε τις προβληματικές συμπεριφορές και διαδικασίες του προέδρου.
Τώρα που έληξε η θητεία της εν λόγω επιτροπής, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να φροντίσει ώστε η νέα να αποτελείται από άτομα κύρους. Άτομα που με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους θα συντελέσουν ώστε ο θεσμός να επανακτήσει το χαμένο κύρος του, το οποίο η μειοψηφία του απελθόντος Συμβουλίου δεν ήταν αρκετή να το στηρίξει. Γιατί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που στηρίζουν τους θεσμούς. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν δεν εμφιλοχωρούνε σκοπιμότητες στις αποφάσεις και τα κριτήρια είναι αξιολογικά.
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς, λοιπόν, πριν λάβει οριστική απόφαση για τη σύνθεση της νέας κριτικής επιτροπής, θα πρέπει να πληροφορηθεί επαρκώς για το όλο θέμα. Να ζητήσει πληροφορίες από την αρμόδια υπηρεσία και να λάβει υπόψη του τα σχετικά δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων που ασχολήθηκαν με το θέμα.
Και αφού σχηματίσει προσωπική αντίληψη, να αναζητήσει τους αρίστους, άτομα δηλαδή που και τον δημόσιο έλεγχο υπολογίζουν αλλά και το προσωπικό τους κύρος θέλουν να προασπίσουν. Κυρίως πανεπιστημιακούς, κριτικούς, και λογοτέχνες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τη νεώτερη και σύγχρονη λογοτεχνία, και των οποίων η διαδρομή και το κύρος παρέχουν τα εχέγγυα για την αναστήλωση του θεσμού, όπως:
α) Πανεπιστημιακοί: Νάσος Βαγενάς, Λίζυ Τσιριμώκου, Φραγκίσκη Αμπτατζοπούλου, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ευρ. Γαραντούδης, Χριστίνα Ντουνιά, Ερατοσθένης Καψωμένος, Άννα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Κωστίου, Αγγέλα Καστρινάκη, Παν. Μουλλάς.
Β) Κριτικοί: Μάρη Θεοδοσοπούλου, Αλέξης Ζήρας, Γ. Παπαγεωργίου, Β. Χατζηβασιλείου, Παντελής Μπουκάλας, Ελ. Κοτζιά, Κ. Καρακώτιας και
Γ) Λογοτέχνες: Χρ. Λιοντάκης, Γιάννης Βαρβέρης, Γιώργος Βέης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στρατής Πασχάλης, Γιάννης Κοντός, Θαν. Νιάρχος.
Και αν αυτοί δεν είναι αρκετοί, υπάρχουν και άλλοι αποδεκτοί και από την πανεπιστημιακή κοινότητα και από τον χώρο των λογοτεχνών.


Σχολιάστε εδώ