ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Σε αναμονή για την τύχη του τέλους των παρεπιδημούντων, δηλαδή «του φόρου που εισπράττουν οι δήμοι από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», βρίσκεται ο Νικήτας Κακλαμάνης. Τόσο με την ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων όσο και με αυτήν του προέδρου της ΚΕΔΚΕ έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθεί να χαθεί ακόμη μία πηγή εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο τελεσίγραφο Κακλαμάνη απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών, προτείνοντας τη σύσταση κοινής επιτροπής της Ένωσης και του υπουργείου, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα αποφασίσει για την αντικατάσταση ή μη του συγκεκριμένου τέλους με άλλο πόρο. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα καταμετρηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή του τέλους και θα γίνει προσπάθεια κωδικοποίησής τους. Ο κ. Κακλαμάνης θέλει να καλύψει μέρος των εσόδων που θα χαθούν από τους δήμους με κονδύλια που προέρχονται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Θησέας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση ετοιμάζεται να ζητήσει την απόδοση 125 εκατ. ευρώ, πρόθεση την οποία ήδη έχει κάνει γνωστή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Με τον φόβο της κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου της οδού Αθηνάς, όπως επιχειρήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, ενισχύθηκαν οι βάρδιες της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία πλέον λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ενώ οι κάμερες παρακολουθούν τις κινήσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισβολής είτε κατοίκων της Κυψέλης που διαμαρτύρονται για την «τσιμεντοποίηση» προς χάριν της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στη συμβολή των δρόμων Κύπρου και Πατησίων, είτε ομάδας αντιεξουσιαστών που παλαιότερα με ανακοινώσεις τους είχαν κάνει γνωστή τέτοια πρόθεση. Το βράδυ της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στο δημαρχείο και ενισχύθηκε η υπάρχουσα δύναμη των ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για απόπειρα κατάληψης του κτιρίου από μέλη περιβαλλοντολογικών συλλόγων και άτομα προερχόμενα από τον αναρχικό χώρο.

Σε θέση μάχης, μετά και την απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου από κατοίκους της Κυψέλης και μέλη των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρόεδρος της Ανανεωτικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου της Αθήνας δημοτικός συνδυασμός ζήτησε την παραίτηση της δημοτικής αρχής με αφορμή την κατασκευή έργου σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η κόντρα προβλέπεται να έχει και συνέχεια, καθώς ο κ. Κακλαμάνης, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση υποψηφίου για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010. Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα όπως της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ συζητείται και πρόσωπο από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, που σήμερα απέχει των πολιτικών δρώμενων.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων για τα ναρκωτικά και το 16ο Συνέδριο Δημάρχων του Δικτύου ECAD, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, συμμετείχε ο σύμβουλος του δημάρχου Παύλος Θεοδωράκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο της Αθήνας.

Την εξαίρεσή τους από την πενθήμερη εργασία ζητούν οι μόνιμοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας, με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας τους. Η συζήτηση για το θέμα αυτό, που προέρχεται από αναβολή, θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση, ενώ παρόμοιο αίτημα έχει διατυπώσει και το προσωπικό των δημοτικών ΚΕΠ.

Στη συγκρότηση επιτροπών παραλαβής φυσικού αερίου και πετρελαίου για τις ανάγκες των συνεργείων του δήμου προχωρεί η δημοτική αρχή, ενώ θα ορισθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα διενεργεί και θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τις απευθείας αναθέσεις έργων και θα ελέγχει τις διαδικασίες προμηθειών από τις διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης για Κυριακές και αργίες για το 2009, με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, βάσει της υπ’ αριθμ. 2251/08 απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών.


Σχολιάστε εδώ