Είπαν όλοι τα… δικά τους για την… απόβαση των κρητικών τρακτέρ
Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου ο κ. Αλαβάνος είχε ετοιμάσει να παιχτεί το έργο «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», ο κ. Καραμανλής ξετύλιγε το σελιλόιντ του δεύτερου μέρους του διαγγέλματος σε δημόσια προβολή που περιλάμβανε τις εικόνες της επίθεσης…
Κατά περίεργη σύμπτωση, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δεν χειροκροτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα μπαίνοντας στην αίθουσα, παρά μόνο όταν τον κάλεσε ο κ. Σιούφας για να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση, που ήταν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τα προβλήματα της Κρήτης.
Οι μελό αναφορές του κ. Αλαβάνου στο φιλότιμο, την ευαισθησία, τη φιλοξενία των Κρητικών, με τσικουδιά και παξιμάδια, και στην προσβολή που δέχτηκαν, για την οποία απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Καραμανλής, καθώς και η αναδρομή στο παρελθόν που επιχείρησε φτάνοντας στη Μινωική Περίοδο, προκάλεσαν αρνητική κριτική. Μέχρι και για τα γονίδια της παράταξης της ΝΔ μίλησε που ξύπνησαν και βλέπουν πάντα την Κρήτη ως μια από τις μαχόμενες εστίες για την ελευθερία…
«Ξεσκόνισε τις γνώσεις του για τα ιστορικά, τράβηξε κι έναν δεκάρικο για το φιλότιμο και την πατροπαράδοτη φιλοξενία, και ήρθε στη Βουλή να υπερασπιστεί μεμονωμένα τον τόπο στον οποίο εκλέγεται και όχι τα δίκαια των αγροτών απανταχού της Ελλάδας, όπως όφειλε ως πρόεδρος κόμματος», σχολίαζαν βουλευτές. Άλλοι μάλιστα τον κατέκριναν για επικοινωνιακό παιχνίδι, λέγοντας, «Τον έσκισε τον Καρατζαφέρη σήμερα ο Αλαβάνος!».
Ο πρωθυπουργός απέδωσε εύσημα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Αλαβάνος ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ σε λαϊκισμό… Με τέτοια τοποθέτηση άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε τον δρόμο στον κ. Καραμανλή για να πει αυτά που ήθελε: Ότι η κυβέρνηση νοιάζεται και παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των αγροτών χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς και ότι η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας δεν είναι ζήτημα ελευθερίας. «Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο Συνασπισμός ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένας άλλος να υποστηρίζουν ότι είναι ζήτημα ελευθερίας η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κάνει λάθος η αντιπολίτευση εάν νομίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί έτσι τους αγώνες των αγροτών».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης που ακολούθησε έδωσε και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κινητοποίησε τον μηχανισμό της Κρήτης, του Ηρακλείου, που το ελέγχει, και ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον… δρόμο των δακρύων αλλά τα δακρύβρεχτα σενάρια δεν περνάνε πια στον κόσμο.
Τολμηρός και ο κ. Μαρκογιαννάκης, που απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντίδη για τη στάση της Αστυνομίας στο λιμάνι του Πειραιά. Είπε ότι δεν έχει ευθύνη η Αστυνομία για τα γεγονότα, διότι αυτή δέχτηκε επιθέσεις, και ότι δεν πέσανε χημικά κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την οποία πάντως… δεν ενημέρωσε.
Δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί και στο προσωπικό του πρόβλημα ο κ. Μαρκογιαννάκης. Είπε δηλαδή ότι ενώ το γραφείο του έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης, «βρέθηκε συνάδελφος εδώ μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να πει ότι τη φωτιά την έβαλα εγώ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου (επίσης Κρητικός) φέρεται να το είπε, αλλά η φράση είχε σβηστεί από τα πρακτικά…
Μακράν ο κ. Καρατζαφέρης, που ερωτούσε τον πρωθυπουργό για τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας και προέβλεπε ότι «εάν κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο έλληνες μπαίνουν στον χώρο των φτωχών, το κλαμπ της Εκάλης θα μοιράζει συσσίτιο στα μέλη του»! Συμβούλευσε μάλιστα τον κ. Καραμανλή να κάνει κάτι, διότι δεν μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός της πιο φτωχής χώρας της Ευρώπης: «Δεν σας πάει, σας αδικεί αλλά αδικεί και την Ελλάδα…»
Τέλος, του συνέστησε να προσέξει να μην ξεφύγει ξαφνικά από τα όρια ελέγχου «αυτό το θέμα που κυκλοφορεί με αυτήν την περίεργη σημαία μ’ ένα αστράκι, γιατί είδα και πολλούς από τους διαδηλωτές στο λιμάνι να φοράνε μπλουζάκι με αυτό το πράγμα… Δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε ανοιχτά, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ το σημαδεύω λίγο».