Δύο κυβερνητικά σενάρια για την τύχη της Ολυμπιακής

Με τον Mr MIG, που εμφανίσθηκε αίφνης στο προσκήνιο ως επίδοξος σωτήρας της Ολυμπιακής, η κυβέρνηση αρχίζει από την Τρίτη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά τα στελέχη της δεν κρύβουν, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ότι η πρόταση του κ. Α. Βγενόπουλου προς το παρόν δεν φαίνεται πειστική.
Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχει πέσει και η πρόταση για συγκρότηση μιας «εθνικής συμμαχίας» μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, που θα επενδύσουν από κοινού τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αγοραστεί και να αναπτυχθεί η Ολυμπιακή. Σε μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσαν να μετάσχουν με μικρά ποσά, για τα δεδομένα του οικονομικού τους μεγέθους, πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο. Η λύση αυτή ίσως επιλεγεί εάν διαφανεί ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστοι ιδιώτες συνομιλητές, ώστε να αποφευχθεί το «λουκέτο» στον αερομεταφορέα.
Όπως τονίζουν στο «Π» κυβερνητικοί παράγοντες:
1. Πρώτη προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι να αποφευχθεί το «λουκέτο» στην Ολυμπιακή, με όλες τις παρενέργειες που συνεπάγεται, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, που ούτως ή άλλως προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.
2. Ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση έχει η αποφυγή επικρίσεων από την αντιπολίτευση για «στημένες» και αδιαφανείς διαδικασίες, με στόχο να εκχωρηθεί η Ολυμπιακή σε συγκεκριμένο αγοραστή. Γι’ αυτό και τονίζεται με νόημα ότι, σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μη δημιουργηθεί
ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές. Έτσι, εκ προοιμίου φαίνεται ότι έχει αποκλεισθεί η λύση της πώλησης της Ολυμπιακής στην Aegean.
3. Επιπλέον, και προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της διαδικασίας ως δίκαιης και διαφανούς, η κυβέρνηση παραμένει ανοικτή στη συζήτηση με κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία που θα προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με μια αξιόπιστη πρόταση. Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ποιος, πλην του κ. Βγενόπουλου, μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα, αλλά σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και από γνωστό εφοπλιστή, που
έχει εμπλακεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα σε διαδικασίες διεκδίκησης της Ολυμπιακής.
Η ξαφνική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη MIG, που αποφασίσθηκε σε ένα πρωινό από τον κ. Βγενόπουλο και τους επιτελείς του, δεν έχει πείσει προς το παρόν την κυβέρνηση ότι αποτελεί αξιόπιστη πρόταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βγενόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σκοπεύει να επενδύσει σε πρώτη φάση γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για την αγορά και των τριών τομέων της πρώην Ολυμπιακής, βασίζοντας τους υπολογισμούς του στις ελάχιστες αποτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Όμως οι αποτιμήσεις αυτές, όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν βάση για τον υπολογισμό του τελικού τιμήματος. Για παράδειγμα, τα 45,7 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί ως αξία της εταιρείες πτητικού έργου περιλαμβάνουν μόνο την αξία του ονόματος και του σήματος, καθώς και των slots στα αεροδρόμια, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος των αεροσκαφών. Συνεπώς στους υπολογισμούς του για αρχική επένδυση 200 εκατ. ευρώ έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει το κόστος αγοράς των αεροσκαφών!
Πέραν αυτού, ο επικεφαλής της MIG θέτει και έναν όρο για να προχωρήσει η εξαγορά της Ολυμπιακής, που φαίνεται
εξαρχής ότι δεν μπορεί να εκπληρωθεί: Ζητά ευρεία πολιτική συναίνεση, που είναι προφανές ότι δύσκολα θα επιτευχθεί εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είτε οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές είτε και προς τις πρόωρες εθνικές εκλογές.
Όπως τονίζει στο «Π» η επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δική του πρόταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ολυμπιακής, που προβλέπει συμμετοχή του Δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών, κατά προτίμηση με εμπειρία και τεχνογνωσία στις αερομεταφορές. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τη διαφάνεια των διαδικασιών απευθείας διαπραγμάτευσης με ιδιώτες που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ύστερα από την αποτυχία του διεθνούς διαγωνισμού υπό την εποπτεία της Κομισιόν.


Σχολιάστε εδώ