Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Έντρομοι οι κυβερνώντες μπροστά στις συνέπειες της κρίσης που και η δική τους ανοησία (διαπλοκή κ.λπ.) προκάλεσε, σπεύδουν τώρα να εφαρμόσουν φοροαπαλλαγές για να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και των κυβερνήσεών τους. Αφού θέσπισαν υπερφόρτωση του κοσμάκη με φορολογικά βάρη για να απαλλάξουν τους οικονομικά ισχυρούς, με την πρόφαση της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας, τώρα αποφάσισαν φορολογικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι, τώρα δημιουργείται ισχυρή τάση μείωσης των φορολογικών βαρών, κυρίως στην έμμεση φορολογία. Στις ΗΠΑ η απελθούσα κυβέρνηση Μπους εφάρμοσε την περσινή χρονιά γενναίο πρόγραμμα φορολογικών απαλλαγών, που οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να το επεκτείνει. Στη Βρετανία η κυβέρνηση Μπράουν ανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες, από 17,5% που ήταν μέχρι τώρα στο 15%. Τώρα οι πληροφορίες παρουσιάζουν τις κυβερνήσεις Σουηδίας και Δανίας, που ως γνωστόν δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη του Μάαστριχτ, να σκέφτονται σοβαρά και τη μείωση του ΦΠΑ. Το ίδιο και η κυβέρνηση του Βελγίου. Σημειώνουμε ότι στις χώρες αυτές ισχύουν οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ. Σουηδία 25%, Δανία 25% και Βέλγιο 21%. Στη χώρα μας έχουμε συντελεστή 19%, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον μειώσει λόγω Ευρωζώνης και υψηλών ελλειμμάτων.
Έχουμε όμως το ευρώ, την «ασπίδα» κατά της κρίσης, σύμφωνα με την άποψη των ΟΝΕλιγούρηδων.

2
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ, ο πρώτος σταθμός θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Μερσίνας (στην τοποθεσία Ακούγιου), στις μεσογειακές ακτές της νότιας Τουρκίας, και θα είναι ισχύος 4.800 μεγαβάτ. Μοναδικός υποψήφιος για την κατασκευή του σταθμού αυτού είναι η κρατική ρωσική κοινοπραξία AtomStroy Export, ειδικευμένη στην κατασκευή τέτοιων έργων. Όμως η έναρξη της κατασκευής καθυστερεί, καθώς οικολογικές οργανώσεις στη γειτονική μας χώρα προβάλλουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης σεισμικότητας που παρουσιάζει η περιοχή της Μερσίνας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλεια του έργου δεν είναι εγγυημένη και δεν εξασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια, από οικονομική άποψη, η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων για παραγωγή ενέργειας είναι συμφέρουσα λύση, όμως υπέρτατη προτεραιότητα έχει η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των ανθρώπων. Και με το δεδομένο αυτό ρωτάμε: Μήπως η χώρα μας και η Κύπρος θα πρέπει να παρέμβουν για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο αυτό σε άλλη, ασφαλέστερη περιοχή; Αρκετά βρωμούσε η Μεσόγειος. Ήρθε η εποχή να ξεσηκωθούμε για την προστασία της.

3
Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ρούφηξαν κάθε απόθεμα από τους χρηματικούς πόρους των εθνικών οικονομιών, και για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας έμειναν τα «κόκαλα», τα αποφάγια της απατεωνίστικης και τοκογλυφικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Έτσι, αναπόφευκτα τώρα η αγορά εργασίας βιώνει το «τσουνάμι» της ανεργίας. Δέος προκαλεί στους εργαζόμενους της Ευρώπης και των ΗΠΑ η αβεβαιότητα. Οι κύριοι της χρηματοπιστωτικής αγοράς καλά έφαγαν, καλά ήπιαν, καλά θησαύρισαν και τώρα με τη σύμπραξη και των κυβερνήσεων στέλνουν τον λογαριασμό στους μόνους αθώους, τους εργαζόμενους. Τα σχέδια στήριξης της πραγματικής οικονομίας αναιμικά και χωρίς προστασία. Η αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη καλπάζει. Τις προηγούμενες δέκα ημέρες η Hitachi ανακοίνωσε την κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας και την άμεση απόλυση ισάριθμου προσωπικού, η Caterpillar απέλυσε 2.110 εργαζόμενους, η NEC περιορίζει το μόνιμο προσωπικό της κατά 20.000 και η VW καταργεί 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης. Οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, η Pfizer και η Wyeth, αποφάσισαν για την αντιμετώπιση της κρίσης τη συγχώνευσή τους και ανακοίνωσαν την απόλυση 19.500 εργαζομένων. Χώρια οι απολύσεις από μικρότερες επιχειρήσεις. Και έπεται συνέχεια, καθώς η κρίση αγγίζει τα πάντα. Και τα κράτη πλέον είναι αδύναμα, γιατί έτσι το θέλησαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού. Ποιος θα στηρίξει τώρα τους εργαζομένους; Εσαεί στην εξαθλίωση!


Σχολιάστε εδώ