Ασυμβίβαστο των δεκαεννέα Μαΐων αγόρι

Συγκλονίζει και προκαλεί αγανάκτηση κάθε νέα πληροφορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας για τα εγκλήματα και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις. Οι μνήμες παραμένουν νωπές έστω κι αν έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια. Η τελευταία κυνική ομολογία του τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς δεν μας ξενίζει και δεν μας προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη. Αποτελεί απλώς μία ακόμα επιβεβαίωση. Και τίποτε δεν αλλάζει από την ουσία της υπόθεσης, έστω κι αν εκ των υστέρων ανασκεύασε τα όσα συνταρακτικά αποκάλυψε. Τα περί διαταγών που δεν μπόρεσε να αρνηθεί, μόνο ηλιθίους μπορούν να πείσουν. Γιατί οι διαταγές για εκκαθαρίσεις ξεκινούσαν κατευθείαν από την Άγκυρα και ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Σφάξτε και αφανίστε όσο πιο γρήγορα γίνεται τους γκιαούρηδες. Και μαζί με αυτούς ξεπαστρέψτε τον πολιτισμό τους και ό,τι θυμίζει τη χιλιόχρονη ιστορία τους. Καμιά σημασία δεν έχει λοιπόν ποιος πατούσε τη σκανδάλη.
Αδιάσειστα είναι τα στοιχεία για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις. Το μαρτυρούν τα πυροβολημένα κρανία των ταυτοποιημένων ηρωικών αγνοουμένων μας. Και τα ίχνη από τα δεμένα χέρια τους. Δεμένοι πισθάγκωνα με τη χαριστική βολή στον κρόταφο. Το μαρτυρούν επώνυμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες του Αττίλα, με τις ανατριχιαστικές περιγραφές τους για τη θηριωδία των εξ Ανατολής εισβολέων. Το επιβεβαίωσε κυνικά ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς, σε ζωντανή από τηλεοράσεως συνέντευξή του το 1996 στον Σταύρο Σιδερά, δημοσιογράφο της τηλεόρασης του «Σίγμα». Και ο κούρδος αξιωματικός του Αττίλα Ρόνι Αλάσορ που το έγραψε και το υποστήριξε με ατράνταχτα στοιχεία στο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους».
Σε μαζικό τάφο στο Καζάφανι βρέθηκαν τα οστά αρκετών αγνοουμένων μας, με τα σημάδια της εν ψυχρώ εκτέλεσης. Με ευδιάκριτα τα σημάδια της χαριστικής βολής. Και σε ομαδικούς τάφους στο Πατρίκι και στο Παλαίκυθρο, όπου σύμφωνα με μαρτυρία πρώην στρατιώτη των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρθηκαν και εκτελέσθηκαν αρκετοί ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι: «Είδα αριθμό Ελληνοκυπρίων να μεταφέρονται από Τούρκους και εντός ολίγης ώρας άκουσα ριπές αυτομάτου όπλου…» δήλωσε με νόημα ο εν λόγω κυανόκρανος.
Και φυσικά δεν περιμέναμε τη μαρτυρία Ολγκάτς για να επιβεβαιωθούν τα αυτονόητα. Για την κοινή άνανδρη μοίρα πολλών αμάχων πολιτών και των ανδρειωμένων μαχητών, καταδρομέων, πεζικάριων, πυροβολητών και των ναυτών υπερασπιστών του Κάστρου της Κερύνειας που αιχμαλωτίστηκαν, κυκλωμένοι ή τραυματίες, από τα τουρκικά στρατεύματα. Η νέα κυνική μαρτυρία ήλθε
απλώς να επιβεβαιώσει το συνταρακτικό στοιχείο του ηρωισμού και της αυταπάρνησης. Εκείνων των εγκαταλελειμμένων και προδομένων ανώνυμων μαχητών, που σχεδόν άοπλοι προσπαθούσαν να κρατήσουν ελεύθερες τις κυπριακές Θερμοπύλες. Ήρωες που σχεδόν όλοι ξεχάσαμε και διαγράψαμε.
«Εφόσον ο Ολγκάτς ανακάλεσε, δεν συντρέχει λόγος για την τουρκική κυβέρνηση να αξιολογήσει το θέμα» δήλωσε ο κουμπάρος μας, πρωθυπουργός της Τουρκίας! Τόσο απλά είναι τα πράγματα για τους άρπαγες γείτονές μας. Η Τουρκία που παραμένει στο απυρόβλητο για σχεδόν 35 συναπτά έτη, για τα εγκλήματα πόλεμου που διέπραξε το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Η επεκτατική και αντιδημοκρατική Τουρκία, που πορεύεται παρά την οργανωμένη σφαγή -με τη δική μας κυρίως συνδρομή- άσπιλη και αμόλυντη στον ευρωπαϊκό δρόμο της. Όσο για την προσπάθεια ανασκευής, που θορυβημένος από τις αυτονόητες αντιδράσεις επιχείρησε ο Ολγκάτς, ουδόλως μας ενδιαφέρει και ούτε και μας απασχολεί.
Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα δείχνουν μια αποφασιστικότητα. Δείχνουν να κινούμαστε σοβαρά και συντονισμένα, προκειμένου οι μίσθαρνοι εγκληματίες πολέμου της Τουρκίας να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Για να δούμε λοιπόν. Θα φθάσουμε έως το τέλος ή θα το κάνουμε, ως συνήθως, γαργάρα, χάριν του καλού κλίματος και της ψευδεπίγραφης επαναπροσέγγισης; Έτσι, για να μη χαλάσουμε το καλό κλίμα των συνομιλιών και την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια; Για να δούμε….

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.

ΥΓ.: Μα πόσο θάρρος, Θεέ μου, είχε αυτό το παιδί για να φτύσει στο πρόσωπο έναν υπάνθρωπο, δειλό, γνήσιο απόγονο του ανατολίτη Αττίλα! Έναν χαφιέ, ενός εκ γενετής γενοκτόνου κράτους, πριν εκ τους ασφαλούς τον στείλει στον θάνατο με μια σφαίρα κατευθείαν στο μέτωπο. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου παλικάρι μου. Και εσένα και όλων των προδομένων, γνωστών και αγνώστων, πεσόντων ηρώων του 1974. Φτύσε και ξαναφτύσε μας και πάλιν λίγο θα ʼνε…


Σχολιάστε εδώ