Ανησυχούν οι ομογενείς για τη σκοπιανή προπαγάνδα
Την επιστολή απευθύνουν προς την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη και την υπογράφουν: Νίνα Γκατζούλη πρόεδρος Αμερικής, Δημήτρης Μηνάς πρόεδρος Αυστραλίας, Χαράλαμπος Μουτουσίδης πρόεδρος Καναδά, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου πρόεδρος Ευρώπης και ο πρώην πρόεδρος των Μακεδονικών Τμημάτων Αφρικής Δημήτριος Βουγιουκλής.
«Οι Σκοπιανοί δεν συμμορφώνονται» επισημαίνει η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη και τονίζει ότι πρέπει να γίνει κάποια ανάλογη διαφημιστική εκστρατεία και από ελληνικής πλευράς. «Δεν υπάρχει νόημα στις συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των Σκοπίων και της Ελλάδος που αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Τι περιμένουμε, όταν η ηγεσία των Σκοπίων είναι τόσο ισχυρογνώμων;».
Στην επιστολή προς την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών τονίζεται ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δείχνει την πρόθεση και τακτική της να κλιμακώσει την προπαγάνδα της διεθνώς, ότι η διαφήμιση στο CNN επηρεάζει τους νέους που αγνοούν την ιστορία, καθώς και τους νεώτερους εκπροσώπους του Ελληνισμού στο εξωτερικό, στους οποίους δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολία για τις ρίζες τους και ότι η όλη στάση των Σκοπίων δεν επιτρέπει άλλα περιθώρια ανοχής.
«Είναι αδιανόητο να αδιαφορούμε, να αγνοούμε και να αφήνουμε αναπάντητη την επιχειρούμενη υφαρπαγή της εθνικής μας ταυτότητας και πολιτισμού από την ΠΓΔΜ», τονίζεται στην επιστολή. «Ο απανταχού Ελληνισμός απαιτεί την αποδέσμευση της Ελλάδας από την πρόθεσή της για εξεύρεση ”σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό” και πάγωμα κάθε σχετικής διαπραγμάτευσης μέχρι η γείτων χώρα να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και να εγκαταλείψει τις προπαγανδιστικές της τακτικές και της αλυτρωτικές βλέψεις».
Εκτός από τον συντονιστή Αμερικής Θόδωρο Σπυρόπουλο, που απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα με τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής απέστειλε επιστολή προς τον κ. Ομπάμα, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ελληνοαμερικανοί προσβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Σε άλλη συγχαρητήρια επιστολή προς τη νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα από την εποχή της ανεξαρτησίας της, στάθηκε σύμμαχος της Δύσης σε όλες τις περιστάσεις, δυστυχώς όμως για να παραμερισθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων, χάρη στην εύνοια προς τους νεοανακαλυπτόμενους ”φίλους” οι οποίοι έτειναν χείρα φιλίας στις Η.Π.Α., μόνον όταν τη χρειάσθηκαν».
Τρομοκρατία
Στο μεταξύ, τη βαθιά του ανησυχία για την τρομοκρατική απειλή κατά των αμερικανών πολιτών και των αμερικανικών συμφερόντων, εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη νέα έκδοση των οδηγιών του για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Παράλληλα, στις οδηγίες γίνεται αναφορά τόσο στα επεισόδια που ξέσπασαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στις οργανώσεις 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Αγώνας.
Μάλιστα για τη 17Ν αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν έχει εξαρθρωθεί πλήρως.
Η στάση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και της Σέχτας Επαναστατών στην Αθήνα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να συνδέσει την άρνηση του Λευκού Οίκου να εντάξει και την Ελλάδα στο Visa Weaver Program, κάνει αναφορά στα «ανοιχτά σύνορα της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους γείτονές της που επιτρέπουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου τρομοκρατικών ομάδων με ανωνυμία».
Στην ίδια ανακοίνωση-οδηγία επισημαίνεται ότι «από τα μέσα τις δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, η εγχώρια μαρξιστική τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη στόχευε έλληνες αξιωματούχους, αλλά και αξιωματούχους από χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έμεναν στην Ελλάδα».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, πέντε Αμερικανοί δολοφονήθηκαν από τη 17Ν, η οποία ευθύνεται συνολικά για 23 θανάτους.
«Από τότε», συνεχίζει η έκθεση, «νέες ομάδες βγήκαν στο προσκήνιο και πραγματοποίησαν βίαιες επιθέσεις κατά ελληνικών και ξένων στόχων. Μεταξύ αυτών, αναφέρεται η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου 2007, ενώ σημειώνεται η επίθεση της 5ης Ιανουαρίου 2009 κατά των αστυνομικών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, που είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις απεργίες και τις διαδηλώσεις. «Η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοκρατία και αυτές οι δραστηριότητες συνήθως είναι ειρηνικές και νόμιμες» σημειώνεται. «Ωστόσο, ένα κύμα περιστατικών άρχισε όταν ένας έφηβος σκοτώθηκε από πυροβολισμό σε συμπλοκή με την
Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2008» σημειώνεται ενώ πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για πρόσκληση σε δείπνο εργασίας με ανοικτές τις πόρτες.
Χ. Μ.