Ήθελε να δείξει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο Γιώργος
Αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου, αν και αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε τίποτα το προγραμματικό ή κάποια νέα θέση, σημειώνουν πως «ο στόχος του κ. Παπανδρέου δεν ήταν σε αυτήν τη φάση να παρουσιάσει ένα κομμάτι του προγράμματός του, αλλά να πείσει πως έχει πλέον πάρει στα χέρια του την πολιτική ατζέντα και είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση».
Βέβαια από εκεί και έπειτα αρχίζουν και πάλι τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ και κυρίως όσον αφορά το τι τελικά θα κάνει ο πρωθυπουργός με τις εκλογές, καθώς αυτό πια είναι το μείζον θέμα, δηλαδή πότε θα πάει ο Καραμανλής σε εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου μπορεί ξεκάθαρα να ζήτησε εκλογές από τον κ. Καραμανλή το αργότερο μαζί με τις Ευρωεκλογές και συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός απέφυγε -για την ώρα τουλάχιστον- να απαντήσει ευθέως στον πρόεδρο του
ΠΑΣΟΚ πότε θα προκηρυχθούν εκλογές.
Στο επιτελείο του προέδρου του
ΠΑΣΟΚ αγνοούν μεν τις διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο αξιολογούν πολύ συστηματικά και σοβαρά τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή και την ατζέντα που επιχειρεί να δημιουργήσει.
Μια παράμετρος που μελετάται σοβαρά από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η, κατά την κυβέρνηση, «φιλολαϊκή στροφή», δηλαδή κάποιες παροχές μαζί με την επανεξέταση της ακολουθούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
«Μας υποψιάζει βέβαια αυτή η ονομαζόμενη φιλολαϊκή στροφή» υπογραμμίζει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο προσθέτει πως «αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα». Δηλαδή, όπως εξηγεί, αυτή η «στροφή μπορεί να μη σημαίνει πρόωρες εκλογές άμεσα, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να συμμαζέψει όπως μπορεί τα του οίκου του, να συσπειρώσει δηλαδή τους οπαδούς και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και να περιορίσει την αιμορραγία της ΝΔ».
Πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που εκτιμούν ότι «ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του, ούτε για το αν θα κάνει πρόωρες εκλογές ούτε για το ποια πορεία θα ακολουθήσει».
Όπως υποστηρίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τακτικοί συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου «ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την υστεροφημία του και την εξάλειψη όποιου αρνητικού απόηχου έχει αφήσει η θητεία του, με τα διάφορα και πολλαπλά αγκάθια που είχε». Τονίζουν μάλιστα πως αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο και συνταρακτικό, τότε ο Καραμανλής θα συνεχίσει κανονικά τη θητεία του και τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης μέχρι το 2010, δηλαδή μέχρι την κομβική ημερομηνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε θα επιχειρήσει να δυσκολέψει και να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ, που μέσα στις επιλογές του έχει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να ψηφιστεί έπειτα από αυτές ο Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ένας επίσης παράγοντας που εξετάζεται συστηματικά από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, που εκτιμά ότι «επηρεάζει τρόπον τινά τις όποιες επιλογές του Κ. Καραμανλή», είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όπως λένε επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «τώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να θέλει πρόωρες εκλογές».
Ο παράγοντας επίσης «σύντομης πολιτικής παρένθεσης ΠΑΣΟΚ – Γ. Παπανδρέου», ως επιλογή του Κ. Καραμανλή για να κάνει άμεσα εκλογές, να τις χάσει οριακά και να επιχειρήσει να ανακάμψει το 2010 με νέες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει και αυτός τεθεί επί τάπητος στη Χαριλάου Τρικούπη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις επί τούτου είναι πως «δύσκολα θα βγει στον Καραμανλή ένα σενάριο ”παρένθεσης – ΠΑΣΟΚ”, διάρκειας ενός χρόνου ή και κάτι λιγότερο». Και αυτό, όπως λένε, γιατί στην πολιτική και μάλιστα σε τόσο ρευστές συγκυρίες «δεν υπάρχουν βεβαιότητες, με σχέδια επί χάρτου».
Επίσης επισημαίνουν ότι ανάλογο σενάριο «παίχτηκε» και το 2004, όταν κέρδισε για πρώτη φορά η ΝΔ και παρ’ όλη τη φθορά της μέσα σε τρία χρόνια θητεία, κατάφερε την επανεκλογή της, κυρίως λόγω του ότι ο κόσμος «δίνει συνήθως μια δεύτερη ευκαιρία».