MUSIC + MEDIA

// Από αλλού το περίμεναν και από αλλού την έπαθαν οι δισκογραφικές. Εκεί που η BPI, το βρετανικό παρακλάδι της IFPI, είχε να διατυμπανίζει παντού ότι βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα στο να προχωρήσει σε θεσμική προστασία των ηχογραφημάτων στο internet, τα πράγματα πήραν τελείως διαφορετική τροπή όταν ο αρμόδιος υπουργός για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι είναι εφικτό» να προχωρήσουν μέτρα τα οποία θα ανάγκαζαν τις εταιρείες παροχής internet σε διακοπή συνδέσεων χρηστών που κατεβάζουν παράνομα μουσική.

// «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία θα συλλαμβάνουμε ανήλικους στα δωμάτιά τους» είπε και συνέχισε προσθέτοντας ότι «μπορεί να νοικιάσεις ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο και φεύγοντας να πάρεις ένα σαπούνι από το μπάνιο – έχει μεγάλη διαφορά να πάρεις ένα σαπούνι από το να πάρεις την τηλεόραση του δωματίου»!

// Σε μερικά μέτωπα οι δισκογραφικές χάνουν, σε άλλα όμως δικαιώνονται. Στην Ιρλανδία είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο που έχουν ανοίξει ενάντια στους internet providers.

// Πριν από έναν χρόνο οι Emi, Sony, Universal και Warner είχαν στραφεί δικαστικά εναντίον της Eircom (αντίστοιχου ΟΤΕ), ισχυριζόμενες ότι επειδή υπολόγιζαν την οικονομική ζημιά από την πειρατεία στο internet στα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ο internet provider έχοντας το 40% της αγοράς θα έπρεπε να τους καταβάλει την αντίστοιχη αποζημίωση!

// Η υπόθεση έφτασε να αρχίσει να συζητείται πρόσφατα και μέσα σε λίγες μόλις ημέρες η Eircom συνθηκολόγησε εξωδικαστικά με τις δισκογραφικές και πρόκειται σύντομα να ακολουθήσει πολιτική παρακολούθησης των αρχείων που διακινούν οι χρήστες, προειδοποίησης και τελικά αποσύνδεσής τους σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

// Αν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η Vivodi έχει αρχίσει και στέλνει αντίστοιχα γράμματα σε συνδρομητές της! Όπως μαθαίνουμε, όταν η εταιρεία πριν από πολλούς μήνες αγόρασε ταινίες για την υπηρεσία video on demand στην τηλεοπτική της υπηρεσία, συμφώνησε ότι θα υιοθετήσει και μέτρα πάταξης της πειρατείας.

// Ενώ αυτό στην αρχή το αντιμετώπισε ως γενικότητα, στη συνέχεια διαπίστωσε ότι η Warner παρακολουθεί σε παγκόσμιο επίπεδο την παράνομη διακίνηση ταινιών της, και όταν διαπιστώνει ότι αυτή συμβαίνει σε διευθύνσεις χρηστών οι οποίοι μπαίνουν μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών παροχής internet, τις ενημερώνει και αυτές με τη σειρά τους πρέπει να εφαρμόσουν την πολιτική προειδοποίησης και αποσύνδεσης!

// Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και είναι σίγουρο ότι εφόσον το έχει αποδεχθεί έστω και ένας φορέας, το ίδιο θα απαιτηθεί από τα κινηματογραφικά στούντιο και από όλους τους υπόλοιπους που θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν υπηρεσίες IPTV – ο ΟΤΕ ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες.

// Εφόσον λοιπόν οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί τον ρόλο του «αστυνόμου» για το κινηματογραφικό περιεχόμενο, με την κατάλληλη νομική πίεση από τις δισκογραφικές, δεν θα είναι απίθανο να δούμε να αρχίσουν να ανταποκρίνονται και στις δικές τους ανάγκες.

// Αναζωπυρώνονται τα σενάρια γύρω από τον ελληνικό κατάλογο της ΕΜΙ (Minos) και του Γιαννίκου. Αιτία η όλο και πιο στενή συνεργασία για τις προσφορές μέσω των εντύπων του δεύτερου, η οποία περιλαμβάνει και κομμάτια που σε άλλους δεν θα είχαν δοθεί.


Σχολιάστε εδώ