Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για την επαναλειτουργία της Αγοράς στην Κυψέλη

Το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αρχίζει όπως πάντα 2.30 το μεσημέρι, μονοπωλεί το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Ένα θέμα που χρονίζει και αποτελεί μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αυτών που θέλουν τον χώρο για εμπορική χρήση και πολιτιστικό κέντρο και εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσει τον σημερινό του χαρακτήρα ως μια ελεύθερη αγορά ιδεών και προσώπων. Το βέβαιο είναι ότι η κατάληψη από τους αντιεξουσιαστές δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς αντιδρά μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Κυψέλης, αλλά και η δημοτική αρχή που θεωρεί ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Το στοίχημα και από τις δύο πλευρές που συμμετέχουν στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών της δεύτερης πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του κόσμου.

Στη συνεδρίαση θα ακουστούν οι προτάσεις των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και θα αναζητηθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της αγοράς.

Στην ημερήσια διάταξη, που περιλαμβάνει 68 θέματα, ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η λήψη απόφασης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα εκπροσωπείται από τον περιφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπο Μανιάτη, τον Δήμο Αθηναίων και την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανάπλαση Προσόψεων» στον Δήμο Αθηναίων συνολικού ύψους 980.000 ευρώ.

Το Σώμα θα κληθεί να αποφασίσει αν ο Δήμος Αθηναίων θα εντάξει στο Δ’ ΚΠΣ, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ, το έργο μεταφοράς τεχνογνωσίας και παροχής τεχνικής υποστήριξης στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Επενδύσεων. Την εκταμίευση 145.000 ευρώ από εθνικούς πόρους προβλέπει η υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας «Η μαμά μαθαίνει ελληνικά» που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση.

Στα τεχνικά θέματα ξεχωρίζουν η έγκριση του πρακτικού παραλαβής του έργου «Διαμόρφωσης Πλατεία Συντάγματος» αλλά και η εκδίκαση των ενστάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν κατά της απαλλοτρίωσης που επέβαλε ο δήμος στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ζερβουδάκη, Παπαναστασίου, Δαιμονογιάννη και Τσουδερού στα Κάτω Πατήσια. Το συγκεκριμένο οικόπεδο ο δήμος το προορίζει για τη δημιουργία έργου πρασίνου και αναψυχής.


Σχολιάστε εδώ