Φραγμός στη χρηματοδότηση θυγατρικών τραπεζών

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας Amelia Torres, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones Newswires, ότι τα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δοθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών θα μπορούν να κατατεθούν και σε θυγατρικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν 9 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η αυστριακή Raiffeisen International, οι ιταλικές Unicredit Spa και Intesa Saopaolo Spa, η βελγική KBC Group καθώς και η δική μας EFG Eurobank, που ζήτησαν την επέκταση των πιστώσεων και στις θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη με το επιχείρημα ότι το κόστος δεν θα είναι πολύ υψηλό και ότι πρόκειται για νέες εύθραυστες οικονομίες.

Κάθετη ήταν η αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική αυτή: «Τα λεφτά θα δοθούν για να στηρίξουν τον έλληνα καταναλωτή και όχι καταναλωτές άλλων χωρών».

Είναι φανερό ότι κάποιοι που διοικούν μεγάλους τραπεζικούς ομίλους δεν θα έβλεπαν με άσχημο μάτι μια τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα ο κ. Αράπογλου για τις θυγατρικές του Finansbank και UBB, στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ενισχύσεις με κεφάλαια εσωτερικού δίνονται στις θυγατρικές, μια τέτοια όμως κίνηση θα έδινε τη σφραγίδα της κρατικής έγκρισης.

Γ. Φ.


Σχολιάστε εδώ