Υποβόσκει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΝ ποτέ δεν έκαναν μια σοβαρή συζήτηση για τα εσωκομματικά τους και το τελευταίο διάστημα, κάτι με την αλλαγή ηγεσίας, κάτι με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ικανοποιητικά εκλογικά ποσοστά, κάτι με τη δημοσκοπική άνοιξη που γρήγορα όμως έγινε φθινόπωρο και κοντεύει να εξελιχθεί σε βαρυχειμωνιά, τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν κρύφθηκαν κάτω από το χαλί.
Έτσι, δινόταν προς τα έξω μια εικόνα συστράτευσης όλων στον κοινό στόχο, εικόνα που καμία σχέση δεν είχε με την εσωκομματική κατάσταση.
Το πόσο πλαστή ήταν αυτή η εικόνα φάνηκε σε όλη της έκταση την προηγούμενη εβδομάδα με τη χωριστή δημόσια συγκέντρωση που οργάνωσε η αντιπολιτευόμενη «Ανανεωτική Πτέρυγα», όπου τα όσα ακούστηκαν εκεί από τους ομιλητές πυροδότησαν νέο κύκλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης με σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν. Στη συγκέντρωση, που έγινε με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, στάση που επικρίθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Φ. Κουβέλης, εκτός από την κριτική που άσκησε για το θέμα αυτό, διαφοροποιήθηκε και από την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος, το οποίο με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου ασκεί κριτική τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ που από κοινού υπηρετούν τον νεοφιλελευθερισμό. Ο Φ. Κουβέλης ζήτησε ουσιαστικά τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού πόλου στον οποίο θα μετέχουν όσοι «αντιτίθενται στην Δεξιά», και με δεδομένο ότι το ΚΚΕ ούτε καν συζητάει, εκλήφθηκε από όλους ως πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι έξω από το πλαίσιο συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΝ.
Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσαν στην ηγεσία του κόμματος οι παρεμβάσεις των άλλων «ανένταχτων αριστερών», του Δ. Παπαδημητρόπουλου και του Στ. Λιβαδά, που κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΝ μεταλλάσσεται σε άλλο κόμμα και ουσιαστικά διαχέεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας την ανανεωτική του φυσιογνωμία, ενώ η κριτική τους για τη στάση του κόμματος απέναντι στους καταστροφείς κινήθηκε ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με την κριτική της Α. Παπαρήγα, η οποία είχε κάνει την περίφημη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων».
Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου ότι ο Α. Τσίπρας είναι ουσιαστικά «αχυράνθρωπος» του Α. Αλαβάνου, τότε μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι πλέον το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΝ θυμίζει παλιότερες εποχές και αυτό θα έχει το αναμενόμενο πολιτικό κόστος μέσα από τη συνεχή δημοσκοπική υποχώρηση του κόμματος και εν όψει των ευρωεκλογών που θα δείξουν την πραγματική του δύναμη.
Όπως ήταν φυσικό, τα όσα ειπώθηκαν στη συγκέντρωση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της ηγεσίας του κόμματος, αλλά ψύχραιμες φωνές ζήτησαν να μην υπάρξει επίσημη αντίδραση που θα πυροδοτούσε το έτσι κι αλλιώς εύφλεκτο εσωκομματικό κλίμα. Τελικά αποφασίστηκε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια μέσω της ανακοίνωσης του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και εκπροσώπου του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ Α. Φλαμπουράρη, η αυστηρότητας της οποίας πυροδότησε περαιτέρω τη διαμάχη. Ο Α. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στη συγκέντρωση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» έκανε λόγο για κατανομή ρόλων. «Οι ανένταχτοι», είπε, «έβαλαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν ήταν συγκέντρωση τάσης του ΣΥΝ, εύκολα θα μπορούσαν να καταταγούν σε ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων εντός και εκτός Βουλής. Εξάλλου, τον τελευταίο μήνα οι επιθέσεις αυτού του τύπου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο». Κατά τον Α. Φλαμπουράρη -που απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΝ- αυτή η επίθεση ήταν αναγκαία για να προβληθεί από τον τρίτο ομιλητή (σ.σ. Φ. Κουβέλη) «η αντιδεξιά συσπείρωση που θα διεκδικήσει τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία». Η Ανανεωτική Πτέρυγα με τη σειρά της ενοχλήθηκε μεν από τη σφοδρότητα της επίθεσης, αλλά επέλεξε να μην αντιδράσει δημόσια και απλώς στελέχη της έλεγαν ότι η επίθεση είναι άδικη για την «τάση» και προσωπικά για τον Φ. Κουβέλη, αφού τα στελέχη της ποτέ δεν έκρυψαν τις απόψεις τους στις οποίες παραμένουν σταθεροί. «Η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως επίθεση», έλεγαν χαρακτηριστικά και απέκρουαν τις εκτιμήσεις ότι η έξαρση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει να κάνει με τον διαγκωνισμό των διάφορων τάσεων στην πορεία για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και την κατάληψη των εκλόγιμων θέσεων.
Ο Α. Αλαβάνος ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμφανίζεται υπεράνω των αντιπαραθέσεων, προκειμένου να μη φθαρεί προσωπικά και την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου μετά από πρόσκληση του τελευταίου προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα της νεολαίας με αφορμή τις εξελίξεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Επειδή διάφοροι είχαν διοχετεύσει εκτιμήσεις ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποτελεί το προοίμιο μιας γενικότερης συνεργασίας των δύο χώρων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισαν τη σημασία της εντάσσοντάς την στις φυσιολογικές σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια γενικότερη συνεργασία των δύο κομμάτων, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο μόνο για επιμέρους συνεργασίες ειδικά στον χώρο της νεολαίας και ειδικότερα στον χώρο των πανεπιστημίων.