τυποΘεσσαλονίκη

Άνω κάτω η ΕΤ3

Τέσσερις εκπομπές της ΕΤ3 έφτασαν στη Βουλή, μόλις… κόπηκαν! Οι παλαιότεροι θυμούνται αυτήν της Τομπαρλάκη, παρουσιάστριας και πρώην υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ (που κάλυψε τη θέση της δημοσιογράφου Χρ. Αράπογλου όταν έγινε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), του Κώστα Μπλιάτκα, συντοπίτη και κουμπάρου του πρώην γενικού διευθυντή Μ. Αλεξανδρίδη, του Παύλου Νεράντζη για το «ΜΙΧΕR» (βλέπε ταξίδι του στη Γάζα με τον ΣΥΝ όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο) και τώρα των Καλημέρη – Γιαννούλη – Ντόζη (οι δύο τελευταίοι προσελήφθησαν και πάλι από τον Μιχάλη Αλεξανδρίδη, πρώην σύζυγο της Αράπογλου). Αυτήν τη φορά η ερώτηση στη Βουλή έγινε για το κόψιμο του «Υπάρχει Είδηση» από τον Φώτη Κουβέλη προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Παυλόπουλο, που ερωτάται:

– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να μη διακοπεί με πρόσχημα τη «χαμηλή τηλεθέαση» η μετάδοσή της;

– Στην περίπτωση που η αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της ΕΤ3 είναι… οριστική πώς θα αξιοποιηθούν αναλόγως των προσόντων (!) τους οι συντελεστές της εκπομπής;

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εκπομπή «Υπάρχει Είδηση», αντικατέστησε τη μακροβιότερη ενημερωτική εκπομπή «Με μια τρίτη ματιά» του Κώστα Μπλιάτκα, γεγονός που και τότε είχε ενοχλήσει πολλούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, οι οποίοι μάλιστα δημοσιοποίησαν επιστολή διαμαρτυρίας!

Η μοναδική ειδησεογραφική εκπομπή που προτάθηκε επί ΝΔ και προεδρίας Δημήτρη Τσάμη ήταν αυτή της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου – με υψηλότερα νούμερα από το πρωινό «Υπάρχει Είδηση» (10-11.30) και μάλιστα σε δυσμενέστερη ώρα (09.00 -11.00) και με πολύ λιγότερους συντελεστές! Όμως κι αυτή ύστερα από τρία χρόνια… κόπηκε από τον διάδοχο του Τσάμη, πρώην βουλευτή της ΝΔ Τάσο Σπηλιόπουλο, με τη δικαιολογία ότι «η παρουσιάστρια δεν είναι δική μας (!) και η εκπομπή δεν έχει τόσο καλά νούμερα!».

// Μέσα στην ανακατωσούρα των αλλαγών η ΕΤ3 αλλάζει φυσιογνωμία. Ο «αρχιτέκτονας» του προγράμματος και η διοίκηση έχουν επιλέξει το μοντέλο του φολκλορικού ρετρό. Ήδη δύο εκπομπές που άρεσαν σίγουρα σε απαιτητικό κοινό, με ξεχωριστά ενδιαφέροντα, σταμάτησαν. Το «Επί Τροχών» με τον Χάρη Θεοφράστου και οι διεθνείς αγώνες μοτοσυκλέτας Moto GP αποτελούν παρελθόν λόγω… οικονομίας, όμως η διοίκηση του τρίτου καναλιού δεν λυπάται τα έξοδα όταν πρόκειται για άλλες παραγωγές που υποδεικνύονται «άνωθεν». Η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία, το διεισδυτικό ρεπορτάζ, η τεκμηριωμένη κοινωνική έρευνα, το ελληνικό ντοκιμαντέρ, οι συναυλίες, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να δώσει λόγο ύπαρξης στην ΕΤ3, έχουν εξαφανισθεί. Οι καθημερινές προστριβές των διοικούντων, η υπονόμευση και οι συκοφαντίες οδήγησαν δυστυχώς στην απαξίωσή της.

***
Δεν… «υπάρχει είδηση»

Τουλάχιστον ως εκπομπή στην ΕΤ3 (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) και έτσι η μία εκ των δύο παρουσιαστών, η Χριστίνα Καλημέρη, επιστρέφει στα δελτία ειδήσεων του καναλιού. Πιθανότατα θα παρουσιάζει το μεσημεριανό ή το απογευματινό στη θέση του Κατσάρα, ο οποίος… καταλαμβάνει τη δική της θέση, με πρωινό καθημερινό δελτίο ειδήσεων από αύριο Δευτέρα. Για τους υπόλοιπους συντελεστές, Ντόζη και Γιαννούλη, επικρατεί… ομίχλη που ίσως την ξεδιαλύνουν οι ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι που οι εκπρόσωποι του έθνους στηρίζουν εκπροσώπους της ενημέρωσης;

***
«Άνοιξαν» θέσεις στο τρίτο κανάλι

Εκτός από τη θέση της Καραπαναγιωτίδου -η οποία παραιτήθηκε από ετήσια σύμβαση εργασίας- βρέθηκαν άλλες τρεις θέσεις (βλ. σχετική ΚΥΑ) τις οποίες επιμελώς… «έκρυβε» η γενική διευθύντρια του σταθμού από τον πρόεδρο της Διοικούσας προκειμένου να κάνει οικονομία και να παρουσιάζει χαμηλό εξοδολόγιο στην Αθήνα! Άξιος ο μισθός της κ. Θάλειας Ιωαννίδου που δεν ξεπερνά -παρά τις φήμες- μόλις τις 15.000 ευρώ τον μήνα.

***
Φτου και από την αρχή

Έκανε αίτηση να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΜΘ ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης επί χρόνια της εκπομπής «Λαβύρινθος» που απορρίφθηκε στο παρελθόν λόγω… ηλικίας!

***
Ποιοι είναι απλήρωτοι;

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων συνεδρίασε για τις πληρωμές στην εφημερίδα «Μακεδονία», αλλά όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ -από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν προχθές- «κρατάμε στάση αναμονής προκειμένου να ομαλοποιηθεί το ζήτημα…». Ο κ. Βοϊτσίδης -που προέρχεται από τη συνδικαλιστική παράταξη του πρώην προέδρου της Ένωσης και νυν διευθυντού της «Μακεδονίας» Δημήτρη Γουσίδη- κάνει λόγο για προθεσμίες που ζητήθηκαν από την εκπρόσωπο της εφημερίδας προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των μισθών. Πάντως η κ. Σολιοπούλου επικοινώνησε με το «ΠΑΡΟΝ» και μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας απλήρωτος δημοσιογράφος. Και μάλιστα μας έστειλε και σχετικό έγγραφο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς απ’ όπου πιστώνονται λογαριασμοί «συνεργατών της επιχείρησης». Κατόπιν αυτού το μπαλάκι στους καταγγέλοντες, οι οποίοι θα πρέπει με στοιχεία να δείξουν ότι δημοσιογράφοι της «Μακεδονίας» παραμένουν απλήρωτοι.

***
Γλίτωσαν εκατομμύρια ή… νούμερα;

Η ΕΤ3 δεν μεταδίδει πια τους αγώνες των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Μοτοσυκλέτας «λόγω υψηλού κόστους των μεταδόσεων στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών». Για να παρακολουθήσετε τους αγώνες, γυρίστε ΣΚΑΪ.

***
Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

Ρίχνουν τις τιμές τους στα διαφημιστικά πακέτα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και στις άλλες επιχειρήσεις ενημέρωσης του δήμου λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Μάλιστα την ανακοίνωση την έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Β. Ελλάδος -που τυγχάνει να κάνει πολλές δουλειές με τον δήμο- και όχι ο επικεφαλής του «μαγαζιού» Απόστολος Τσουρέκας (πατέρας της ωραίας Εύας του Αρναούτογλου). Την ίδια ώρα, μέσω του Facebook, εργαζόμενοι της TV 100, και μάλιστα με τα δικά τους ονοματεπώνυμα, ρωτάνε ο ένας τον άλλον πότε… πληρώνονται. Τι έγινε ρε παιδιά, αγωνιάτε κι εσείς με τις κανονικές συμβάσεις εργασίας; Τι να πουν και οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ ΑΕ;

***
Η γενιά της ενημέρωσης των… 700 ευρώ

Ο Γ. Μαγκριώτης τρέχει να στηρίξει τους δημοσιογράφους στο τρίτο κανάλι. Αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Διοικούσας, πέρασε και από την ΕΣΗΕΜΘ. Ο βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη αυτοτελούς και αυτοδύναμης οργάνωσης του καναλιού σε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο που μόνο τέτοιο δεν έγινε. Την ίδια ώρα, συμβασιούχος με μισθό 700 ευρώ και εικονολήπτης εξωτερικών συνεργείων πέταξαν με… ελικόπτερο πάνω από τα μπλόκα, αποδεικνύοντας ότι το μαγαζί πετάει χωρίς τους… μόνιμους.

***
100 εσύ, 100 εγώ;

Συνταξιούχος και υπεύθυνος γραφείου Τύπου ευρωβουλευτή ζήτησε… προμήθεια από συνάδελφο για ταξίδι στις Βρυξέλλες. Όπως είναι γνωστό, όσοι λαμβάνουν πρόσκληση για να ενημερωθούν στα ευρωπαϊκά όργανα «αποζημιώνονται» με χρήματα για ξενοδοχείο και φαγητό. Ε, απ’ αυτά ζήτησε και πήρε 200 ευρώ! Ο ευρωβουλευτής το ξέρει ή τα μοιράζεται με τον «συνάδελφο», όπως έκανε βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου;

***
Μετωπικές και κόντρες…

Ο Χάρης Θεοφράστου οδεύει προς τον ραδιοφωνικό σταθμό των δυνατών υπογραφών – μετά τη λήξη της συνεργασίας του με την ΕΤ3 (του έσπασαν τα νεύρα με καθημερινές και ανούσιες παρατηρήσεις). Όμως στους 107,1, δηλαδή στον Real FM Θεσσαλονίκης, καταφθάνουν και άλλα ονόματα.


Σχολιάστε εδώ