ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ALPHA

Και ενώ στην αρχή της εβδομάδας επιχειρήθηκε από κάποιους άμυαλους και αφελείς του καναλιού να μας διαψεύσουν, ίσως παίζοντας κάποιων τα παιχνίδια, την Πέμπτη ο αμερικανός διευθύνων σύμβουλος κ. Σπίνερ, για να προλάβει την ΕΣΗΕΑ που θα πήγαινε, ενημέρωσε σε σύσκεψη με στελέχη του σταθμού ότι το κανάλι έχει έσοδα 95 εκατ. ευρώ και τα έξοδα φθάνουν στα 135 εκατ. ευρώ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ο σχεδιασμός είναι περικοπές δαπανών 30 με 40%, περικοπές στο πρόγραμμα σε ποσοστό 60% (τέρμα οι εξωτερικές παραγωγές), συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού, με εθελουσία έξοδο, και το σχετικό πρόγραμμα θα ανανεωθεί πολύ σύντομα.

Την Πέμπτη έγινε συνέλευση 140 εργαζομένων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί που δουλεύουν για το δελτίο ειδήσεων), όπου η αγωνία για το μέλλον τους είχε φορτίσει την ατμόσφαιρα.

Τι είπε στην ΕΣΗΕΑ

Περικοπές στο πρόγραμμα και αμέσως μετά στη μισθοδοσία είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Alpha.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με τον εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας του σταθμού Ρικ Σπίνερ.

Σ’ αυτήν τη φάση οι περικοπές αφορούν ανελαστικές δαπάνες με πρωτοβουλία των διευθυντών των τμημάτων του μαγαζιού, αλλά το κλίμα από τη συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τον μάνατζερ της Κάντζας δείχνει απολύσεις, όσο και αν δεν ειπώθηκαν ακριβώς με το όνομα τους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος στη συνέλευση των εργαζόμενων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον σταθμό, επεσήμανε: «Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Σπίνερ ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις απολύσεις. Η Ένωση δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα αντιδράσει δυναμικά σε κάθε περίπτωση».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, με προϋπηρεσία στο αμερικανικό ΑΒC και σε αλλά δίκτυα στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, στη συνάντηση μίλησε ξεκάθαρα για αναδιάρθρωση και στις επίμονες ερωτήσεις επανέλαβε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες, χωρίς να αποκλείσει και ζήτημα εθελουσίας εξόδου, κάτι που φαίνεται να έχει εξετασθεί και στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών.

Στην ΕΣΗΕΑ επικαλέστηκε τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ μίλησε για κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού. «Θα δούμε», είπε, «ποιοι δεν έχουν άλλη δουλειά, ποιοι έχουν παιδιά». Και πάλι όμως δεν έδωσε το συγκεκριμένο σχέδιο για το πού θα πάει το κανάλι. Σύμφωνα με όσα λέγονται στην Κάντζα, οι άνθρωποι των Γερμανών συντάσσουν καθημερινά εκθέσεις με το τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος στο κανάλι. Αλλά κανείς δεν απαντάει με σαφήνεια, αν και το θέμα τέθηκε στις συσκέψεις, τι θα γίνει π.χ. με τις περιπτώσεις στελεχών που αποχώρησαν από το κανάλι αλλά εξακολουθούν να αμείβονται. Στη γενική συνέλευση το κλίμα ήταν αγωνιστικό και δηλώθηκε πως δεν θα γίνει επιτρεπτή καμία απόλυση εργαζομένου. Κανείς βέβαια δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τα όσα θα γίνουν. Στο παρελθόν άλλωστε η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων από το Nine έληξε σχεδόν «αναίμακτα».

Όλα αυτά έχουν επιτείνει την αγωνία και τον φόβο των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Σπίνερ δεν θέλησε να προσδιορίσει ακριβώς πότε θα γίνουν οι όποιες κινήσεις της διοίκησης του καναλιού. Έλεγε και ξανάλεγε: «Σύντομα, θα γίνουν σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες εκλήθη στην Κάντζα ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος και είχε συνάντηση με τους Γερμανούς για δόκιμους τρόπους απομάκρυνσης προσωπικού. Κατά πληροφορίες, ο Αλ. Μητρόπουλος ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο του συνέστησε να μην ανακατευτεί στις απολύσεις από τον Alpha! Οι λύσεις που θα αποφασιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εθελουσία έξοδος 100 και πλέον εργαζομένων με μπόνους δέκα μισθούς ή εξασφάλιση δυόμισι ετών ασφάλισης. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιούνται και οι αποφάσεις για το πρόγραμμα. Η στροφή του Alpha αναμένεται τον Απρίλιο και μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν λήξει όλες οι εκκρεμότητες. Μία καθημερινή σειρά θα πάρει θέση στο πρόγραμμα, ενώ εγκρίνονται δύο ή τρεις ελληνικές σειρές. Το βράδυ θα μεταδίδονται και ξένες σειρές, από αυτές που διαθέτει το RTL σε όλη την Ευρώπη. Συζητήθηκε μάλιστα το κεντρικό δελτίο να μετακομίσει στις 7 το απόγευμα.

Μισή ώρα το δελτίο

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η μορφή του μέχρι πρότινος δελτίου ειδήσεων ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Θα περιοριστεί σε μισή ώρα και δεν θα έχει σχόλια.

Κόβονται όλα σχεδόν τα σίριαλ και θα βάλουν οι Γερμανοί παιχνίδια, ενώ φαίνεται να διατηρούνται οι πρωινές εκπομπές.

Στόχος του RTL «ένα μικρό καράβι, χωρίς τούρμπο»

Το κλίμα στην Κάντζα, μετά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, είναι εκρηκτικό. Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Ρικ Σπίνερ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των τεχνικών μίλησε για μείωση προσωπικού, εθελουσία έξοδο και περικοπές, χωρίς όμως να δώσει το συγκεκριμένο σχέδιο της διοίκησης. Οι τεχνικοί στην πρώτη συνάντηση με τον Ρ. Σπίνερ τού αντέτειναν πως ο Alpha είναι ένα μεγάλο καράβι που χρειάζεται πολλούς εργαζόμενους και ο Ρ. Σπίνερ φαίνεται να ανταπάντησε λέγοντας «θέλουμε ένα μικρό καράβι, χωρίς τούρμπο»!

Η φωτιά είχε ήδη ανάψει και κανείς δεν γνώριζε με ακρίβεια τι συνέβαινε. Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων ενημέρωσε την Ένωση Συντακτών, ο διευθυντής ειδήσεων Βασίλης Παπαδρόσος εκλήθη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να δώσει εξηγήσεις και ορίστηκε γενική συνέλευση για την Πέμπτη. Ορισμένοι δημοσιογράφοι ζήτησαν να πάει αντιπροσωπεία συντακτών στους Γερμανούς για να ζητήσουν τον λόγο, δηλώνοντας πως δεν χρειάζεται η ΕΣΗΕΑ, κάτι που αρνήθηκε η εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος ωστόσο των Γερμανών το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε σε αυτήν την άτυπη συγκέντρωση και δήλωσε πως η πόρτα είναι ανοιχτή.

Παρεούλα στις ειδήσεις

Δεν έφθανε το τσουνάμι των απολύσεων και των περικοπών που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τρώγονται και μεταξύ τους. Έχει σχηματιστεί μια παρέα διευθυντών, με στόχο τον έλεγχο του δελτίου ειδήσεων. Και έχει αποκλείσει όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που δίνουν τα ρεπορτάζ τους και άλλοι τα… διαβάζουν! Και βέβαια η δουλειά του συντάκτη δεν φαίνεται. Τα βέλη στράφηκαν κατά του γενικού διευθυντή Ειδήσεων κ. Παπαδρόσου.


Σχολιάστε εδώ