Το ΑΣΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών δείχνουν για μια ακόμη φορά το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα μας η ένταξή μας στην ΕΕ και η πλήρης αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.

Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ή αποδέχονται με διάφορες δικαιολογίες την παραμονή μας στην ΕΕ (και οι αγρότες σε συντριπτικό ποσοστό ψηφίζουν) είναι όλες υπεύθυνες, γιατί δεν προβάλλουν το γεγονός ότι ως μέλος της ΕΕ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα έφερνε υποχρεωτικά τους αγρότες στη σημερινή δεινή κατάσταση και θα τους καταστρέψει σχεδόν πλήρως με την κατάργηση των επιδοτήσεων το 2013. Γιατί η ΕΕ δεν χρειάζεται πλέον τους αγρότες της. Αρκείται στους τραπεζίτες και τους λοιπούς κερδοσκόπους της. Τη διατροφή των πολιτών της σκοπεύει να την εξασφαλίζει κυρίως με εισαγωγές από τρίτες χώρες, στις οποίες οι οικονομικά ισχυροί της ΕΕ πουλούν τα βιομηχανικά τους προϊόντα (η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τέτοια προϊόντα, γιατί η ένταξη κατέστρεψε τη βιομηχανία της), είτε με τα μεταλλαγμένα προϊόντα των πολυεθνικών κολοσσών, που κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας των ανθρώπων.

Οι ίδιοι οι αγρότες έχουν ευθύνη για τη σημερινή τους κατάσταση.

Έκλεισαν τ’ αυτιά τους στις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της ένταξης, βολεύτηκαν με τις χρηματοδοτήσεις των πρώτων χρόνων, αναπτύσσοντας εν μέρει υπερκαταναλωτική νοοτροπία και επέτρεψαν την εκθεμελίωση των συνεταιρισμών τους και την άγρια εκμετάλλευση των καταναλωτών από τους μεσάζοντες. Ιδίως ευθύνη έχουν όσοι παραμέλησαν την παραγωγική τους εργασία ως παίκτες του χρηματιστηρίου και εργοδότες μεταναστών, καθώς και οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι απαιτούσαν υψηλότερα επιδόματα χωρίς να θίγουν την ουσία του προβλήματος.

Σήμερα οι περισσότεροι επιδοτούνται με το στρέμμα και όχι με την ποσότητα και ποιότητα των προϊόντων τους, μεταλλάχθηκαν δηλαδή από παραγωγοί σε αντιπαραγωγικά επιδοτούμενους.

Ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, επειδή αφορά τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό, την εργασία, τη στήριξη της υπαίθρου και το συναλλαγματικό μας ισοζύγιο. Γι’ αυτό ο αγώνας των αγροτών για την επιβίωσή τους πρέπει να υποστηρίζεται απ’ ολόκληρο τον ελληνικό λαό και σ’ αυτό θα συμβάλουν και οι ίδιοι οι αγρότες με την ενότητά τους και με την αποφυγή κάποιων υπερβολών στις μορφές των κινητοποιήσεων.

Μια πραγματικά ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει τον αγροτικό τομέα παραγωγικό, χωρίς μεσάζοντες και με εθνική επιδοματική πολιτική, που θα αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην ποιοτική βελτίωση και την ποσοτική αύξηση των αγροτικών μας προϊόντων. Προϋπόθεση είναι η αποχώρησή μας από την ΕΕ.

Νίκος Λεοντόπουλος,
μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΣΚΕ


Σχολιάστε εδώ