Τα παραμύθια ενός πύργου…

Ο Απόστολος ξέσπασε όταν επί ώρα άκουγε τους κουρασμένους του συντρόφους να μιλάνε για τα προβλήματα μιας ωραίας κοιμωμένης (έτσι απεκάλεσε τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ) που πρέπει να ξυπνήσει! «Τέρμα οι διαπιστώσεις. Αν δεν δουλέψουμε, θα μας μαυρίσουν και καλά θα μας κάνουν… Δεν έχουμε κανένα άλλοθι πια. Πάνω από τους μισούς βουλευτές Θεσσαλονίκης είναι στην κυβέρνηση», φώναξε φανερά ενοχλημένος απ’ αυτό ακριβώς το γεγονός αλλά και «ανεβασμένος» λόγω της πρόσκλησης που πήρε από τον… Ομπάμα στο γεύμα της Γερουσίας! (Ως φοιτητής εργάζονταν στο γραφείο του αντιπρόεδρου Μπάιντεν.)

Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση της Διοικούσας ήταν φανερό για μία ακόμη φορά ότι η γκρίνια κέρδισε έδαφος και λόγω των εξαγγελιών Καραμανλή που δεν υλοποιούνται.

Οι βουλευτές που δεν έχουν κυβερνητικό πόστο μπήκαν απέναντι στις ευθύνες των υπουργών και συναδέλφων τους, τόσο από προσωπική πικρία όσο και από εσωκομματικό ανταγωνισμό. Έκαναν ταμείο για την εκλογική τους περιφέρεια, για μικρά και μεγάλα έργα, και το βρήκαν άδειο!

Με τα σενάρια εκλογών, αρκετοί άφησαν να εννοηθεί ότι τα παιχνίδια εντυπώσεων ξανάρχισαν δυνατότερα παρά ποτέ. «Οι νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης είτε θέλουν είτε δεν θέλουν να το παραδεχτούν, από την αρχή ανάληψης της εξουσίας, δεν έδειξαν διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους (Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Ζορπίδης, Μπακατσέλος κ.ά.) και έτσι οι κυρίαρχοι φορείς του νομού συνεχίζουν να μαλώνουν στις πλάτες των Βορειοελλαδιτών, με στόχο μόνο τη διατήρηση των προσωπικών τους κεκτημένων».

Τις διαπιστώσεις αυτές έκανε εμμέσως πλην σαφώς και ο νέος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας της ΔΕΘ ΑΕ μίλησε για τη δύναμη της… χημείας στην πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, αλλά παρέλειψε να εξηγήσει τα ατυχήματα ανάφλεξης λόγω λανθασμένης δοσολογίας ή υλικών.

Σήμερα, οι περισσότεροι στο κόμμα συμφωνούν –ακόμη και με τη σιωπή τους– ότι η υποθαλάσσια «βούλιαξε», οι μετροπόντικες ακόμη δεν έχουν συναρμολογηθεί (εντός των προσεχών ημερών ο Σουφλιάς θα δει από κοντά το… έργο), οι Κινέζοι απέπλευσαν για άλλα λιμάνια, η Ζώνη Καινοτομίας «τρέχει» σαν χελώνα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Μηχανιώνας κτίζεται χωρίς… δρόμο, ενώ για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν έχει συνταχθεί ούτε μία μελέτη από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, τον μοναδικό φορέα που έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα της περιοχής ανάπτυξης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ώστε να μην τον διεκδικούν γαλάζιοι και πράσινοι δήμοι.

Σαν να μη φθάνουν αυτά, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου μόλις έκοψε την πίτα του πολιτικού του γραφείου –παρουσία και του Δημήτρη Αβραμόπουλου– ρώτησε τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Μακεδονίας – Θράκης, Οικονομίας και Οικονομικών για την «εξέλιξη των διαδικασιών μετεγκατάστασης της ΔΕΘ»:

Ο βουλευτής της υπαίθρου Θεσσαλονίκης ανησυχεί περισσότερο από τους συναδέλφους του στην πόλη της ΔΕΘ, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είπαν ούτε κουβέντα, και ξεκαθάρισε ότι αν δεν κινηθούν άμεσα, ο «ανταγωνισμός» θα τα πάρει όλα ή καλύτερα θα του τα δώσουμε εμείς.

«Είναι δεδομένη η ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμού της Έκθεσης (ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo ΑΕ) λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και με τις αγορές μεγάλων διεθνών εκθέσεων να ανθούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας (όπως το σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στην Αθήνα κοντά στον διεθνή αερολιμένα και τις επικείμενες εκθεσιακές υποδομές στον Πειραιά), όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη!».

Οι απαντήσεις στις νέες προκλήσεις για τη Θεσσαλονίκη είναι απίθανο να δοθούν, αν συνεχισθεί η παρούσα κατάσταση.

Όλοι ξέρουν ότι οι πρόεδροι των δύο εταιρειών της έκθεσης βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση, όπως και πολλοί άλλοι γαλάζιοι, αν και εν όψει εκλογών θέλουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν καρέκλες, ισορροπίες και συμμαχίες. Δηλαδή και έζησαν αυτοί καλά και οι Θεσσαλονικείς χειρότερα…


Σχολιάστε εδώ