Στόχος οι ευρωεκλογές και όχι οι εκλογές την άνοιξη

Σε πλήρη επιβεβαίωση των όσων αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» περί μετωπικής σύγκρουσης στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε με τις ενέργειές της η κυβέρνηση. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ασπάσθηκαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μετά βεβαιότητας διακήρυξαν ορισμένα Μέσα ενημέρωσης αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων αβάσιμα και τα συμπεράσματά τους πολύ βιαστικά.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος, είναι προγραμματισμός τετραμήνου (Φεβρουάριος – Μάιος) και στην ουσία στοχεύει στη δημιουργία κλίματος σύγκρουσης για τις ευρωεκλογές με προφανή σκοπιμότητα: Στην περίπτωση που η διαφορά περιορισθεί έως και δύο εκατοστιαίες μονάδες, τότε η κυβέρνηση με ένα δεύτερο κύμα παροχών θα προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Αυτήν τη στόχευση αναδεικνύουν και τα μέτρα που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με βασικές κατευθύνσεις:
• Τους συμβασιούχους, καθώς έως και τον Ιούνιο θα ανανεωθούν 80.000 συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Τους ανέργους, καθώς προβλέπονται 60.000 προσλήψεις έως και τον Μάιο σε ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς. Το ευχάριστο κλίμα θα… ολοκληρωθεί με την καταβολή καθυστερημένων επιδομάτων σε πλήθος δημοσίων υπαλλήλων. Στις προαναφερόμενες προσλήψεις δεν περιλαμβάνονται 4.000 προσλήψεις οπλιτών και άγνωστος ακόμη αριθμός στα Σώματα Ασφαλείας.
• Ρυθμίσεις για όσους εργάζονται με μπλοκάκια σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα.
• Τον αγροτικό κόσμο, με τα 500 εκατομμύρια για τους αγρότες, ποσό που ούτε καν η… αντιπολίτευση, όπως ορισμένοι βουλευτές της εκμυστηρεύονταν, δεν είχε σκεφθεί ότι θα μπορούσε να καταβάλει η κυβέρνηση.
• Τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους, που υποφέρουν στην κυριολεξία από την τραγική οικονομική κατάσταση. Δίνονται τα 236 εκατομμύρια του επιδόματος θέρμανσης. Αυτή όμως είναι η πρώτη φάση των ενισχύσεων, αφού σε δεύτερη φάση και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερο επίδομα στους ανέργους, αλλά και στους μικροσυνταξιούχους.
• Περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις ακριτικές περιοχές, κυρίως για να επιλυθεί το θέμα των άγονων γραμμών. Ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθεί και το μείζον πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ακριτικά νησιά.
• Με νομοσχέδιο που είναι έτοιμο θα δίνονται μόρια σε όσους θέλουν να διορισθούν σε νησιά και ακριτικές περιοχές.

Όλο αυτό το πακέτο των μέτρων και οι παροχές παραπέμπουν σε δημιουργία κλίματος εν όψει ευρωεκλογών. Η Νέα Δημοκρατία «κτυπάει» τις ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι θα επιτύχει στους στόχους της και θα μπορέσει να κλείσει την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για την πλήρη αναστροφή του κλίματος και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σχεδιασμός που μπορεί να ανατραπεί μόνον στην περίπτωση που η διαφορά παραμείνει σε ποσοστά μεγαλύτερα των τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων. Και φυσικά σε μια ακόμη περίπτωση:

Εάν παραμείνουν χαμηλά τα ποσοστά του δικομματισμού στις ευρωεκλογές. Δεν είναι δυνατόν να πάει σε πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση εάν το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι η απαξίωση του δικομματισμού και γενικότερα του πολιτικού συστήματος. Εάν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκόπων και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συγκεντρώσουν το ποσοστό του 75% των ψήφων.

Σημασία θα έχει και η συσπείρωση των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων. Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή εκλογών το φθινόπωρο, δεν είναι καθόλου απίθανο να προηγηθούν και κυβερνητικές αλλαγές, δηλαδή με βάση το πώς τα έχουν πάει ορισμένοι νέοι, αλλά και παλαιοί υπουργοί και υφυπουργοί, να αποφασίσει ο πρωθυπουργός και νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με βάση το εκλογικό πλέον πλάνο που θα έχει δημιουργήσει και τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Σημαντικό ρόλο στην όλη οργάνωση -γι’ αυτό και έχουν πολλαπλασιασθεί τόσο οι συνεδριάσεις της επιτροπής όσο και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο- θα έχουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου όσο και ο Γιώργος Σουφλιάς και ο υπουργός Εσωτερικών.

Τεράστια σημασία πάντως θα δοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπαράζ επισκέψεων του ίδιου του πρωθυπουργού και ορισμένων συνεργατών του στην περιφέρεια, κυρίως εν όψει των ευρωεκλογών.


Σχολιάστε εδώ