Στο μικροσκόπιο το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υφυπουργός Γ. Κοντογιάννης, με εντολή της υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, ανέλαβε να μελετήσει το πρόβλημα και ήδη διερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας «άτυπης επιτροπής» που θα προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων και στον υπολογισμό του κόστους κάθε εναλλακτικής άποψης.

Το «άνοιγμα» του θέματος της διαδοχικής ασφάλισης αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τα συνδικαλιστικά στελέχη, καθώς φοβούνται ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει κοινωνική στροφή, εν όψει πιθανόν βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2009. Και πάντως τα στελέχη αυτά προεξοφλούν πως «ευνοϊκή ρύθμιση του προβλήματος, πριν από τις επόμενες εκλογές, πολύ δύσκολα θα υπάρξει, όμως συμφέρει την κυβέρνηση να εμφανίσει ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση που θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους».

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι εργαζόμενοι που έχουν διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία συνήθως συνταξιοδοτούνται με τρόπο που η σύνταξή τους να είναι μειωμένη κατά 20% ή 25% ή 30% και σε ακραίες περιπτώσεις κατά 40%.

Η ΓΣΕΕ παγίως ζητά να υπάρξει ρύθμιση που να προβλέπει τη συνταξιοδότηση εργαζομένων από τον τελευταίο ασφαλιστικό τους φορέα και όλος ο χρόνος εργασίας τους να υπάγεται στο καθεστώς που ισχύει σε αυτόν. Και προφανώς αυτή είναι η θέση που και τώρα θα υποστηρίξει εφόσον της ζητηθεί.

Η επιτροπή που θα συσταθεί για να εξετάσει το επίμαχο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης φαίνεται πως κατ’ αρχήν θα ασχοληθεί με διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι ο χρόνος καταβολής των συντάξεων, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σήμερα.

Ως προς το ουσιαστικό θέμα, που είναι προφανώς το τελικό ποσό της σύνταξης, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, διατυπώνονται πολλά σενάρια. Επικρατέστερη για συζήτηση είναι η «φόρμουλα» που υποστηρίζεται και από αρκετούς ασφαλιστικούς φορείς αλλά και «εξυπηρετεί» τους περισσότερους ασφαλισμένους. Δηλαδή:
• Ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο ο εργαζόμενος έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης (σ.σ.: τα 3/4 του εργασιακού του βίου) να είναι και αυτός που θα δίνει τη σύνταξη με υπολογισμό της βάσει των ρυθμίσεων που διέπουν το συνταξιοδοτικό του καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ν.3232/04 (επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου) βελτιώθηκε ο χρόνος καταβολής της σύνταξης, καθώς έκτοτε ο εργαζόμενος έπειτα από αίτησή του μπορούσε να λάβει βεβαίωση των ασφαλιστικών του χρόνων και με κατάθεσή της στο αρμόδιο Ταμείο εδικαιούτο μέρος της σύνταξης σε διάστημα έως και 4 μηνών.


Σχολιάστε εδώ