Στον αυτόματο πιλότο το ΠΑΣΟΚ

Αυτήν τη στιγμή, με εξαίρεση μερικά στελέχη που πραγματικά δουλεύουν και φαίνεται η αγωνία που έχουν να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πείσει τους πολίτες ότι το πρόγραμμά του διαφέρει από της ΝΔ, όλοι οι άλλοι θεωρούν ότι η κατάσταση που σήμερα είναι αρνητική για τον Καραμανλή δύσκολα θα ανατραπεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πέσει στην παγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Αναζητούν πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών και όλοι κινούνται γύρω απ’ αυτό. Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν και πέρυσι. Και επειδή κανείς από τα λεγόμενα μεγαλοστελέχη δεν λέει στον Παπανδρέου ότι δεν αρκεί να… πιάσουν τον χρόνο των εκλογών, αλλά απαιτείται και η προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, το αποτέλεσμα είναι κανείς μα κανείς να μην ασχολείται με την ουσία.

Και επειδή έχει αρχίσει μια παραφιλολογία για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί η Λούκα Κατσέλη με δέκα πρωτοκλασάτα στελέχη δίπλα της, που θα στήριζαν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και θα εξηγούσαν στον ελληνικό λαό τις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει η Λούκα. Αντιθέτως, κανείς μέσα από το ΠΑΣΟΚ δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για «πυρ ομαδόν» ενάντια στην κυβέρνηση.

Ο Γιώργος γνωρίζοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα του, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι διαλυμένο και λίγοι μόνο ενδιαφέρονται να το αναστήσουν, βρίσκεται σε δίλημμα: Να βγει τώρα δημόσια και να προβάλει ένα νέο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα, στο οποίο θα δεσμευτεί ως αυριανός πρωθυπουργός, ή θα το αφήσει για τις εκλογές, όποτε προκύψουν αυτές. Ο ίδιος, παρά τα λεγόμενα των στελεχών του, δεν μοιάζει να έχει πειστεί ότι ο Καραμανλής μπορεί να αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Π» ότι ο Γιώργος δεν θέλει από τώρα να βγει και να δεσμευτεί δημόσια γιατί φοβάται ότι τα διάφορα συμφέροντα και σχολιαστές τηλεοπτικών παραθύρων γρήγορα θα αποδομήσουν το πρόγραμμα, ίσως και με ορισμένους καλοθελητές μέσα από το ίδιο του το κόμμα, και γι’ αυτό προσανατολίζεται στην ιδέα αυτό να γίνει λίγο πριν από τις εκλογές, ώστε να έχει και τον πολιτικό αέρα με το μέρος του, και να εξαναγκάσει τους αμφισβητίες του να μην πλευροκοπήσουν τις πολιτικές του δεσμεύσεις, προσβλέποντας στον ίδιον και στην πιθανή διακυβέρνησή του.

Στην περίπτωση πάντως που ο Καραμανλής προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές και όπως ακούγεται ιδιαίτερα έντονα τελευταία μέσα στον Απρίλιο ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τότε θα αφήσουν τα γενικόλογα και θα επικεντρωθούν στα εντελώς απαραίτητα. Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν χαράσσει δική του πολιτική ατζέντα και το χειρότερο είναι ότι, κάθε φορά που ένα πολιτικό ή κοινωνικό θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, ακολουθεί την κυβέρνηση… όπως έγινε με τους αγρότες, το άσυλο, τον χρόνο των εκλογών. Πανσπερμία διαφορετικών απόψεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανυπαρξία ενιαίας «γραμμής» και άποψης στην αντιπολιτευτική τακτική. Αυτό έχει ως επακόλουθο, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να δείχνουμε ότι έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο και πάμε. Αν γίνουν εκλογές και κερδίσουμε έχει καλώς, αν όχι, τότε και πάλι βλέπουμε.

Όλος αυτός ο «αέρας» που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ με την προσδοκία της νίκης, ωθεί γνωστούς και αγνώστους να ζητούν μια θέση στις πράσινες λίστες στις εθνικές εκλογές. Ο Παπανδρέου βλέπει καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, δημοσιογράφους, αθλητές, για να τους χρησιμοποιήσει ως υποψήφιους στο πλαίσιο ανανέωσης των ψηφοδελτίων. Με ορισμένους, μάλιστα, έχει συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση.

Όλες αυτές τις επαφές του Γιώργου για νέους υποψήφιους δεν τις βλέπουν με καλό μάτι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Έχει αρχίσει γκρίνια, γιατί εκτιμούν ότι οι ίδιοι δεν θα έχουν την τύχη να εκλεγούν ή θα εκλεγούν σε χαμηλή σειρά. Ολόκληρη συζήτηση γίνεται για το κατά πόσο είναι ανάγκη να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ καλλιτέχνες, ηθοποιοί, πρόσωπα μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

Ταυτόχρονα οι βουλευτές έχουν ανοίξει συζήτηση και για τη… σειρά εκλογής τους. Έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος πριν καλά καλά αρχίσει η εκλογική μάχη. Θεωρούν μεγάλους αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο, που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στη Βʼ Αθηνών πρώτο στις προτιμήσεις, τη Μιλένα Αποστολάκη που, όπως λένε, εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, τον Γιάννη Δημαρά, τη Μαρία Δαμανάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε καλή σειρά βρίσκονται επίσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ αρκετά χαμηλά βρίσκονται η Βάσω Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος που επειδή έπαιξε χοντρά με τον Βενιζέλο κάποιοι πιστεύουν ότι η παρούσα συγκυρία δεν τον ευνοεί. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και ετοιμάζεται για δυναμική εμφάνιση στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα όπου στην Παλαιά Βουλή θα παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο.

Όλοι αυτοί, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση, τη Λούκα Κατσέλη και τα… λαμπερά πρόσωπα που προσανατολίζεται να βάλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχουν αρχίσει μια μάχη παρασκηνίου, χειρότερη από μια σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ μια μερίδα στελεχών που ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ συνεχώς μιλάει για ενδεχόμενο ήττας του Παπανδρέου και διοχετεύει δεξιά και αριστερά ότι ο Γιώργος είναι χαμένος. Αυτό βέβαια έχει περιέλθει σε γνώση του αρχηγού και δεν θα είναι έκπληξη αν τις επόμενες ημέρες ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι όποιος δεν δουλέψει και δεν ακολουθήσει τις αποφάσεις του κόμματος και του ιδίου στον αγώνα για τη νίκη, δεν θα έχει θέση στο κόμμα!


Σχολιάστε εδώ