Στης ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ τα παιχνίδια…
>> Βρήκαμε ακόμα μία βολική δικαιολογία. Ο λόγος τώρα για την… «πολιτική ανασφάλεια». Και το καλύτερο είναι ότι αυτό δεν το επικαλούνται μόνον οι εγχώριοι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές, αλλά και οι ξένοι! Με αφορμή τα μπλόκα των αγροτών, μεσοβδόμαδα είδαμε και διαβάσαμε ρεπορτάζ σε μεγάλες ξένες εφημερίδες («Financial Times», «Guardian») που ανέλυαν πόσο επιβαρυντικό για την ελληνική οικονομία -και την ελληνική κυβέρνηση- είναι το κλίμα που δημιουργείται και σε πόσο δυσχερή θέση βυθίζεται η χώρα μέρα με τη μέρα!
>> Έτσι, στην «πολιτική ανασφάλεια» αποδώσαμε την κατακόρυφη μείωση του τζίρου στο ΧΑ, τη σταδιακή αποχώρηση των μεγάλων ξένων επενδυτών, τη σχεδόν μηδενική ζήτηση επενδυτών για τα δύο τρίτα των εισηγμένων μετοχών και γενικά όλα τα προβλήματα της αγοράς μας.
>> Το χειρότερο όμως είναι πως σε κάθε ανοδική αντίδραση του δείκτη, ασχέτως του πώς επετεύχθη αυτή (προφανέστατα με τον συνήθη τρόπο, με τη μόχλευση δύο, τριών δεικτοβαρών μετοχών), όλοι βιάζονται να μιλήσουν για προσπάθειες εξισορρόπησης της κατάστασης, για επίπεδα στήριξης και «ταβάνια» κάθε κλάδου, δείκτη ή κεφαλαιοποίησης.
>> Τίποτε από αυτά δεν ισχύει, όπως είναι φυσικό. Εκείνο που ισχύει είναι απλώς το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντιδρά, ούτε καν όταν συμπληρώνει δύο ή τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, όπως την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή, ότι δεν δίνει το περιθώριο στον μέσο ιδιώτη επενδυτή να τοποθετηθεί σε τίτλους της επιλογής του και ότι υποχρεώνει όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν σήμερα στο ΧΑ να αγοράσουν τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού αν επενδύσουν σε τίτλους της μεσαίας ή της μικρής αναλαμβάνουν το ρίσκο να ψάχνουν μετά να τις πουλήσουν και να μην μπορούν!
>> Για όσους πιστεύουν πως όλα αυτά είναι παράλογα, απλώς δείτε τα στατιστικά του τελευταίου διμήνου (Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου) σχετικά με τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Όσοι επενδυτικοί οίκοι λοιπόν εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις στο ΧΑ εμφανίζονται με περιορισμένη τη συμμετοχή τους σε όλους σχεδόν τους τίτλους του 20άρη (κατά μέσον όρο περίπου 5% χαμηλότερες οι θέσεις τους στις τράπεζες στα τέλη Δεκεμβρίου σε σχέση με τις αντίστοιχες επιλογές τους τον περασμένο Γενάρη) και με εντυπωσιακά ψαλιδισμένα τα ποσοστά τους σε τίτλους του 40άρη. Για τον Small-Cap 80 να μη μιλήσουμε καλύτερα…
>> ΥΓ.: Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα η απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου αναφορικά με την κατάργηση ή μη του περίφημου κριτηρίου εμπορευσιμότητας για την κατάταξη των μετοχών στις κατηγορίες της μεγάλης, της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε αυτήν των ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών. Ως κριτήριο, μια χαρά είναι. Στα χαρτιά. Γιατί, στην πράξη, και με την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά μας τους τελευταίους μήνες, κανονικά θα έπρεπε αύριο κιόλας να ενταχθούν στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών σχεδόν οι μισές μετοχές. Ήδη σε αυτήν έχουν ενταχθεί 49 εταιρείες, δηλαδή περίπου μία στις 6 του ταμπλό. Οπότε ή το κλείνουμε το μαγαζί ή καταργούμε το κριτήριο…