Στην Τουρκία με… αγάπη τα κεφάλαια του Δημοσίου

Ο Τ. Αράπογλου χάρισε 185 εκατ. ευρώ στην τουρκική θυγατρική της Εθνικής, ενώ παίρνει 350 εκατ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος – «Πετάνε» προς Βαλκάνια και Τουρκία τα κονδύλια του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ, ενώ «παγώνουν» οι χορηγήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τα επικίνδυνα, κερδοσκοπικά ανοίγματα των τραπεζιτών στα Βαλκάνια και την Τουρκία καλούνται να πληρώσουν τώρα οι έλληνες φορολογούμενοι, μέσω του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τον δρόμο προς την εξαγωγή των κεφαλαίων του Δημοσίου δεν διστάζει να δείξει ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου, με ένα «δώρο» προς την τουρκική θυγατρική Finansbank, ύψους 185 εκατ. ευρώ!

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής κατά 350 εκατ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου, η διοίκηση της τράπεζας διοχέτευσε στην Finansbank το ποσό των 185 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η τουρκική τράπεζα (η ίδια η Εθνική απέφυγε, για άγνωστους λόγους, να ενημερώσει σχετικά το Χρηματιστήριο) πουλήθηκε στην ΕΤΕ η θυγατρική της στη Μάλτα, η μοναδική θυγατρική της τουρκικής τράπεζας στο εξωτερικό που είχε παραμείνει υπό τη σκέπη της Finansbank μετά την εξαγορά της από την Εθνική.

Η εξαγορά αυτή δεν έχει, ασφαλώς, ιδιαίτερο επιχειρηματικό νόημα για την Εθνική, αφού ήδη η μαλτέζικη τράπεζα βρισκόταν υπό τον έμμεσο έλεγχό της. Όπως επισήμαναν χρηματιστηριακοί αναλυτές της Marfin και της HSBC σε σχετικά σημειώματά τους, πρόκειται για μια έμμεση παροχή χρηματοδότησης από τη μητρική τράπεζα στην τουρκική θυγατρική.

Η διοίκηση της Εθνικής δεν έχει παραδεχθεί ότι η Finansbank αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κρίσης, αλλά έχει ανακοινώσει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους «πάγωσαν» οι χορηγήσεις νέων δανείων. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχει κορυφωθεί η αγωνία για την τύχη της τουρκικής οικονομίας, καθώς παρατηρείται δυστοκία στις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έγκριση ενός κρίσιμου δανείου 20-40 δισ. δολ., χωρίς το οποίο η τουρκική λίρα κινδυνεύει να υποτιμηθεί ανεξέλεγκτα.

Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη αβεβαιότητα, η διοίκηση της Εθνικής φαίνεται ότι στηρίζει γενναιόδωρα την τουρκική οικονομία. Όπως αποκάλυψε το «Π», πριν από το «δώρο» των 185 εκατ. ευρώ στην Finansbank, η κορυφαία ελληνική τράπεζα δεν δίστασε να χορηγήσει μέσω Λονδίνου δάνειο 40 εκατ. δολ. σε κονσερβοποιία του Ομίλου Κοτς, παρότι εμφανίζει μεγάλες συσσωρευμένες ζημιές και βαρύνεται με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούν έντονα για τον κίνδυνο να στηρίξουν οι ελληνικές τράπεζες τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας την κρατική βοήθεια των 28 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή θα «παγώνουν» τις χορηγήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι τράπεζες περιόρισαν ασφυκτικά τις νέες χορηγήσεις, οι οποίες ανήλθαν στο «καχεκτικό» ποσό των 985 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ