Στα άκρα δήμος και κάτοικοι για το υπόγειο πάρκινγκ της Πατησίων

Η δημοτική αρχή επέμενε στη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο της συμβολής των οδών Κύπρου και Πατησίων και οι 28 κάτοικοι της Κυψέλης αντιδρούσαν σε αυτή την εξέλιξη γιατί θεωρούν ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω τσιμεντοποίηση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής τους. Αύριο το πρωί ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης θα υποβάλει μήνυση κατά της πρώην διαμερισματικού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Βήχου γιατί σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενη στο θέμα του γκαράζ, τόνισε ότι κάποιοι θα πάρουν μίζα από αυτό το έργο.

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν και εργαζόμενοι του δήμου που συμμετείχαν στην κοπή των δέντρων γιατί κάποιοι κάτοικοι τους αποκάλεσαν «χρυσαυγίτες», «ασφαλίτες» και «παρακρατικούς».

Οι κάτοικοι που δεν θέλουν τη δημιουργία του πάρκινγκ ζητούν την επαναφύτευση των δέντρων και την κήρυξη του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής.

Στο θέμα έχει παρέμβει και το Δασαρχείο Αθηνών το οποίο έχει υιοθετήσει τις θέσεις των κατοίκων και έχει απαγορεύσει μέχρι νεωτέρας την κοπή των δέντρων. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των δέντρων που τελικά κόπηκαν, καθώς ο μεν αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης έκανε λόγο για 12, ο δήμαρχος για 3-4 και οι κάτοικοι για 49. Τελικά απ’ ό,τι μάθαμε κόπηκαν 12 δέντρα ενώ από τους τρεις μεγάλους φοίνικες που υπάρχουν στο χώρο, οι δύο δεν επρόκειτο να κοπούν καθώς δεν φαίνεται να εμπόδιζαν την εκτέλεση του έργου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό του συγκεκριμένου οικοπέδου. Το 1980 με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ότι στον χώρο θα δημιουργηθεί υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων τριών επιπέδων. Στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που για εδαφολογικούς λόγους δεν είναι δυνατή η κατασκευή του υπόγειου σταθμού τότε αυτός θα ανεγερθεί σε τρεις υπέργειους ορόφους.

Το 1982 επί Δημαρχίας Μπέη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων χαρακτηρίζει τον χώρο ως κοινόχρηστο και το 1989 τον αγοράζει αντί του ποσού των 320 εκατομμυρίων δραχμών από το σωματείο Γερμανικός Σύλλογος – Φιλαδέλφεια.

Το 1994 η Επιτροπή Κατάρτισης Κτηματολογίου του Δήμου Αθηναίων καταχωρίζει το ακίνητο στα βιβλία μεταγραφών του δήμου και στο Υποθηκοφυλάκειο με ενδεικτική αξία 450 εκατομ. δραχμές, καθορίζοντας ότι στον χώρο προβλέπεται η κατασκευή τριώροφου υπόγειου γκαράζ και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό τότε δίνεται άδεια για ανέγερση υπέργειου χώρου στάθμευσης. Το θέμα «κόλλησε» όταν ύστερα από καταγγελίες πολιτών το Δασαρχείο με έγγραφό του στις 13/3/2007 κάλεσε τον Δήμο Αθηναίων να απέχει από οποιαδήποτε επέμβαση κοπής δέντρων, έως ότου λάβει έγγραφη απάντηση. Με νεώτερο έγγραφό του γνώρισε στον Δήμο ότι η υπηρεσία του Δασαρχείου δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση υλοτομίας στο εν λόγω οικόπεδο. Στις 23/1/2009 ο Δήμος Αθηναίων υποβάλλει αναμορφωμένη φυτοτεχνική μελέτη στην πρωτοβάθμια επιτροπή πολεοδομικού ελέγχου (ΕΠΑΕ) η οποία και εγκρίνει την κατασκευή του υπόγειου σταθμού, καθώς και την κοπή των δέντρων. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση είναι τα 12 δέντρα που κόπηκαν να αντικατασταθούν με πολλαπλάσιο αριθμό δέντρων που θα φυτευτούν στην επιφάνεια του σταθμού.

Το βέβαιο είναι ότι το σίριαλ αυτό θα έχει πολλές συνέχειες, εκτός από αυτές που διαδραματίστηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

***
Διαφάνεια στην αγορά των 2.000 κάδων

Τη χρηματοδότηση ορισμένων δήμων για την προμήθεια 5.500 μπλε κάδων ανακύκλωσης το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιάς. Η ενέργεια αυτή του υπουργού γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση της ανακύκλωσης που εφαρμόζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, επιτεύχθηκε ο τετραπλασιασμός του επιπέδου ανακύκλωσης στη χώρα μας, αφού από 6% που ήταν το 2004, σήμερα έχει φτάσει στο 25%!

Οι δήμοι που θα χρηματοδοτηθούν είναι η Αθήνα για αγορά 2.000 κάδων, ο Πειραιάς για αγορά 1.500 κάδων, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης για αγορά 1.000 κάδων, το Περιστέρι για αγορά 500 κάδων, το Γαλάτσι για αγορά 200 κάδων, όπως και ο Κορυδαλλός και η Ικαρία για αγορά 100 κάδων.

Το θέμα είναι με ποια διαδικασία θα γίνουν αυτές οι προμήθειες και πόσο διαφανής θα είναι. Γιατί η σύζυγος βουλευτή της ΝΔ που έχει εταιρεία ανακύκλωσης με έδρα την περιφέρεια, δεν θα αφήσει εύκολα να της… ξεφύγει μια τέτοια δουλειά…

***
Υπουργοί και δήμαρχοι στηρίζουν έντυπο
που αναφέρει τη Β. Ελλάδα ως «Οθωμανική Αυτοκρατορία»

Η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, τα Σκόπια και άλλες χώρες των Βαλκανίων σημειώνονται σε χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ενημερωτική έκδοση «HELEXPO TODAY» που περιέχει πληροφορίες για την έκθεση 3η FURNITEC Business, με τα χρώματα της Τουρκίας και την επιγραφή «Οθωμανική Αυτοκρατορία»! Την καταγγελία αυτή κάνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Βʼ Πειραιά, Δημ. Λιντζέρης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κρατική επιπολαιότητα.

«Είναι απαράδεκτο και πέραν πάσης λογικής», επισημαίνει ο βουλευτής, «ένας οργανισμός του Δημοσίου όπως η HELEXPO δύο υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ένας νομάρχης και ένας δήμαρχος της Βόρειας Ελλάδας καθώς και κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες, να ενισχύουν με τη συμμετοχή τους ένα κατάπτυστο έντυπο, το οποίο παραποιεί, διαστρέφει και προβοκάρει επικίνδυνα την Ιστορία, την πραγματικότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα».

***
Θα έπαιρνε φωτιά το Μέγαρο!

Κατά τη διάρκεια της παράστασης «Τανχώυζερ», που ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπάρχει ένα σκηνοθετικό εύρημα, στο οποίο οι σολίστ του έργου τραγουδούν εντός ενός κύκλου με αληθινή φωτιά. Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή ότι το μέγεθός της είχε ξεπεράσει το… θεμιτό, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν, φοβούμενοι μήπως καούν ζωντανοί. Η αίθουσα γέμισε καπνό, η παράσταση διεκόπη για 15 – 20 λεπτά περίπου. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, διότι όλη η παραγωγή υποστηριζόταν από το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έσπευσε και πρόλαβε τα χειρότερα…

Στο μεταξύ, ομάδα ελεύθερων καλλιτεχνών κατέλαβαν την Παρασκευή το Θέατρο «Ολύμπια». Σε ανακοίνωση με την οποία αιτιολογούν την ενέργειά τους τονίζουν:

«Μια πρωτοβουλία ανθρώπων των τεχνών (θεωρώντας τέχνη τη ζωή του καθενός) οικειοποιείται έναν χώρο για την τέχνη της ζωής του καθενός θέτοντας το ζήτημα της αναδημιουργίας της κουλτούρας σε μια νέα βάση. Επιδιώκουμε μια τέχνη αδιαμεσολάβητη, ανοιχτή σε όλους, που ο καθένας μπορεί να είναι φορέας της. Απελευθερώνουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή, γιατί εξ ορισμού μας ανήκει. Έχουμε την ανάγκη να πούμε τα πράγματα από την αρχή και να ξαναβρούμε τον ρόλο της τέχνης. Μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης προτείνουμε ελεύθερες δημιουργικές δράσεις απ’ όλους και για όλους όσοι θεωρούν τον πολιτισμό προϊόν συλλογικής δημιουργίας. Για να ξανακερδίσουμε τον πολιτισμό που μας στερείτε».

***
• Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί στις 17 Φεβρουαρίου ο Νικήτας Κακλαμάνης συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αρσένη και τον σύμβουλο του δημάρχου Τάσο Βυζοβίτη. Άπαντες θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων του έργου «Σημαίες της Ευρώπης» που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

• Ακίνητο προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας για τη στέγαση υπηρεσιών του αναζητά ο δήμος. Για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει αμέσως στη διενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας από τη δημαρχιακή επιτροπή για τη μίσθωση κτιρίου με ετήσια δαπάνη μέχρι του ποσού των 59.400 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ