Σοκ και αποτροπιασμός

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι αποκαλύψεις του τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι στην Τουρκία ομολόγησε ότι το ’74, όταν ήταν στρατιώτης στην Κύπρο, σκότωσε δέκα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους! Ο πρώτος μάλιστα ήταν 19 ετών, ο οποίος προτού εκτελεστεί έφτυσε τον τούρκο δολοφόνο του στα μούτρα! Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν απαντώντας στο σχετικό με τις ομολογίες βίντεο που του έστειλε ο κύπριος ευρωβουλευτής Γ. Μάτσης: «Πρόκειται για μια τραγική ιστορία ντροπής που καταπατά τη Συνθήκη της Γενεύης».

Δολοφονία κατά συρροή

Ο Αττίλα Ολγκάτς πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σίριαλ στην Τουρκία, στο οποίο παλαιότερα είχε εμφανιστεί και ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε ένα από τα επεισόδια ο Αττίλας σκοτώνει κάποιον και με αυτήν την αφορμή, σε πρωινή ζώνη υποστήριξε ότι δεν το έκανε μόνο στα γυρίσματα, αλλά το έχει κάνει και στην πραγματικότητα. Έκπληκτες οι δημοσιογράφοι του καναλιού προχώρησαν σε περαιτέρω ερωτήσεις και έτσι ομολόγησε ο τούρκος ηθοποιός τα εγκλήματά του τονίζοντας ότι διατάχθηκε από τον αρχηγό του να εκτελέσει ένα 19χρονο Ελληνοκύπριο. Αρχικά, όπως είπε, αρνήθηκε. Όμως, ο αξιωματικός τού είπε: «Εδώ δεν είναι σκηνή. Θα μάθεις να σκοτώνεις και στην πραγματικότητα». «Προτού τον σκοτώσω», είπε ο Αττίλας, «ο 19χρονος με έφτυσε. Ήταν αιχμάλωτος», πρόσθεσε, «και δεμένος. Στην αρχή κλαις», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά μετά συνηθίζεις και γίνεσαι μια μηχανή». Προφανώς θανάτου, καθότι όπως παραδέχθηκε σκότωσε άλλους εννέα ελληνοκύπριους αιχμαλώτους! Τόνισε πως μήνες μετά την εισβολή είχε εφιάλτες και δεν έτρωγε κρέας.

Τα θαλάσσωσε

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στην Κύπρο και στην Τουρκία. Τούρκοι αρθρογράφοι έγραψαν ότι εάν αυτά που είπα ο Αττίλας είναι αληθή, τότε πρέπει να περάσει από τουρκικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Άλλες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Αττίλας τα θαλάσσωσε και ότι με όσα είπε προσέβαλε την Τουρκία. Υπό το βάρος πιέσεων και απειλών ο Αττίλας προέβη σε ανασκευαστικές δηλώσεις στις τουρκικές εφημερίδες και σε ελληνοκυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Όπως ισχυρίστηκε, τα όσα είπε δεν ήταν αληθή, αλλά μέρος σεναρίου. Σύμφωνα πάντοτε με τον ισχυρισμό του, τα είπε όλα αυτά για να δει τις αντιδράσεις… Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ισχυρίζεται ότι ο Αττίλας δεν πολέμησε το ’74 και ότι στον στρατό δεν πήρε όπλο παρά μόνο καθάριζε πατάτες! Οι φωτογραφίες της εποχής άλλα μαρτυρούν. Παρουσιάζουν τον Αττίλα να υπηρετεί στην Κύπρο ζωσμένος στ’ άρματα, έχοντας μάλιστα αυτόματο όπλο τύπου Τόμσον! Στη μαρτυρία του είχε όντως αναφερθεί σε όπλο Τόμσον, τύπο τον οποίο διέθετε ο τουρκικός στρατός. Κάποια κατασκευάζονταν και από τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο στους θύλακους όπου είχαν εγκλωβιστεί μετά τα επεισόδια του ’63-’64. Άλλες πάλι εφημερίδες ισχυρίζονται ότι ο Αττίλας είναι φαιδρή προσωπικότητα και ότι θα πρέπει να περάσει από ψυχιατρικές εξετάσεις.

Αγνοούμενοι

Στην Κύπρο, όπως ήταν φυσιολογικό, η υπόθεση του Αττίλα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της πλήρους εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Όλοι οι συγγενείς των ελληνοκύπριων και ελλαδιτών αγνοούμενων διερωτώνται εάν το προσφιλές τους πρόσωπο ήταν ένα από εκείνα που εκτελέστηκαν από τον Αττίλα και ειδικότερα ο 19χρονος που έφτυσε τον δολοφόνο του στα μούτρα. Μία σκέψη ήταν να βρεθεί ο τρόπος ώστε ο Αττίλα να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Αγνοούμενων ή να καταθέσει για τη δράση του, με σκοπό να διαπιστωθεί πού ακριβώς είχαν γίνει οι εκτελέσεις στις οποίες αναφέρθηκε και πού έγιναν οι ταφές ώστε να γίνουν εκταφές και να εξακριβωθεί η ταυτότητα των δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ

Την περασμένη Τρίτη συνήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια και με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου τη Ευρώπης για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συνεργαστεί, όπως αναφέρεται στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή η οποία εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στις διαδικασίες εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Ταυτοχρόνως, η Λευκωσία αποφάσισε να προβεί σε επί του θέματος προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Έγκλημα πολέμου

Το θέμα πήρε διαστάσεις και εντός της ΕΕ. Ο κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης έστειλε το βίντεο της μαρτυρίας του Αττίλα και την προσπάθεια ανασκευής του στον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Ο κ. Ρεν απάντησε στον κύπριο ευρωβουλευτή ως εξής: «Πρόκειται για μια τραγική ιστορία ντροπής, που καταπατεί τη Συνθήκη της Γενεύης». Με την τοποθέτησή του αυτή πήρε σαφή θέση υποστηρίζοντας στην ουσία ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου! Το βίντεο στάλθηκε και σε άλλους επιτρόπους και λειτουργούς της ΕΕ για να δουν την τραγωδία του κυπριακού προβλήματος, τι συνέβη το ’74 στην Κύπρο και τη θηριωδία της Τουρκίας, η οποία παρότι υποψήφιο για ένταξη κράτος, κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ.

Άλλοθι Χριστόφια στον Ταλάτ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι από τη στιγμή κατά την οποία ο Αττίλας άλλαξε την αρχική του θέση δεν υπάρχει λόγος να προβεί σε σχόλιο. Πάντως, η τουρκική δικαιοσύνη προτίθεται να εξετάσει το όλο θέμα και αν προκύψουν στοιχεία να οδηγήσει τον Αττίλα Ολγκάτς ακόμη και ενώπιον δικαστηρίου. Σε τοποθετήσεις προέβη και ο Πρόεδρος Χριστόφιας την περασμένη Τετάρτη μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για το περιουσιακό. Ο κ. Χριστόφιας κάλυψε πλήρως τον κ. Ταλάτ τονίζοντας ότι για το θέμα δεν έχει ευθύνη, καθότι η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο κ. Ταλάτ περηφανεύεται δημοσίως ότι το 1974 κατά την εισβολή είχε υπηρετήσει στην παράνομη εξτρεμιστική οργάνωση ΤΜΤ, που ελεγχόταν από το Γενικό Επιτελείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας και είχε πολιτικό αρχηγό στην Κύπρο τον Ραούφ Ντενκτάς.


Σχολιάστε εδώ