Σε… συνεδριακή ετοιμότητα το ΚΚΕ

Μήνας του 18ου Συνεδρίου είναι για το ΚΚΕ, ο Φεβρουάριος. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εργασίες του χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις. Η βάση του Κόμματος και τα στελέχη του έχουν εγκρίνει ήδη τις θέσεις που κατέθεσε για συζήτηση η Κεντρική Επιτροπή, όπως φαίνεται και από τις συνδιασκέψεις των μεγάλων οργανώσεων.

Στο θέμα της ηγεσίας δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο. Η Αλέκα Παπαρήγα συνεχίζει, όταν ερωτάται σχετικά, να μην ανοίγει τα χαρτιά της, παραπέμποντας στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το Συνέδριο, ωστόσο δεν είναι σύνηθες ένα κόμμα να αλλάζει ηγέτη λίγους μόλις μήνες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση όπως είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Με ήσυχο το εσωκομματικό του τοπίο, ο Περισσός οξύνει τη διαμάχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο όταν βλέπει ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του τελευταίου έχουν καταρρεύσει, κινούμενα πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό, και διαφαίνεται στον ορίζοντα «αποκατάσταση της τάξης» στον χώρο της Αριστεράς με το ΚΚΕ να διεκδικεί πλέον βάσιμα την τρίτη θέση στον εκλογικό χάρτη της χώρας.

Στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη δίνουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σε ολοσέλιδο άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΝ, υπενθυμίζοντας ότι στελέχη του από το 1990-91 έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στη στήριξη του κατεστημένου για να διαλύσουν το ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι «είναι ξεπερασμένο».

Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας εκτιμά ότι είναι και οι σημερινές επιθέσεις του ΣΥΝ κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ με αφορμή τη στάση του κάθε κόμματος στα πρόσφατα γεγονότα του Δεκεμβρίου μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τις καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνον- η Αλέκα Παπαρήγα είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να «μη χαϊδεύει τα αυτιά των ”κουκουλοφόρων”» και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει ότι το ΚΚΕ έχει συμμαχήσει με την κυβέρνηση και τον ΛΑΟΣ σε μια εκστρατεία συκοφάντησης και «στοχοποίησής» του.

Ερμηνεύοντας τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον Περισσό εκτιμούν ότι μπροστά στη δημοσκοπική κατρακύλα τους -έχει καταρρεύσει ο μύθος που έστησαν για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης- και για λόγους ψηφοθηρίας βρέθηκαν αγκαλιά με τους «κουκουλοφόρους» και τους διάφορους «αντιεξουσιαστές», των οποίων τα έργα τα βάπτισαν εξέγερση της νεολαίας. Ο Δ. Γόντικας δεν μασάει τα λόγια του και τονίζει χαρακτηριστικά: «Πιάστηκαν στα πράσα, αποκαλύφθηκε ο τυχοδιωκτισμός τους, έχουν προκληθεί αντιθέσεις στις γραμμές τους και πάνε να ξεφύγουν με μια αισχρή αντιΚΚΕ επίθεση και ενθάρρυνση προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος του ΚΚΕ από τμήματα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ΚΚΕ κάνουν την εκτίμηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ισχυρή εκλογική πίεση καθώς «αποκαλύπτεται η αναξιοπιστία τους, η έλλειψη θέσεων πολιτικής και συνοχής και επιχειρούν να συγκρατήσουν την κατρακύλα τους με νέους τυχοδιωκτισμούς όπως με επίθεση κατά του ΚΚΕ».

Στις επιθέσεις του ΣΥΝ, όπως αυτή του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε λόγο για ηγεσία του ΚΚΕ «κατώτερη των περιστάσεων στην ιστορική συγκυρία που διανύουμε», η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η ηγεσία του ΚΚΕ, λέει ο Δ. Γόντικας, «δοκιμάστηκε και κρίθηκε σε δύσκολες στιγμές στα μέτωπα του αγώνα, στη μάχη αρχών, ιδεών και αγωνιστικού ήθους» και τα μέλη, τα στελέχη και οι οπαδοί του ΚΚΕ έχουν κριτήρια να κρίνουν και πολιτικές και πρόσωπα. Υπενθυμίζει δε, ότι η προσυνεδριακή διαδικασία έχει δώσει αυτό το μήνυμα και το 18ο Συνέδριο θα το επικυρώσει.


Σχολιάστε εδώ