Σε κλίμα εκλογών…

ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ, σταδιακά, το κλίμα έντασης στον αγροτικό κόσμο με τα τρακτέρ να αποσύρονται από τα μπλόκα και, έστω με αργούς ρυθμούς, να απελευθερώνονται οι εθνικοί δρόμοι. Σε πολλά σημεία της επικράτειας ωστόσο, οι αγρότες είναι σε στάση αναμονής για να δουν πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο τελευταίος έχει δεσμευτεί ότι τα πρώτα χρήματα θα μπουν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Ζήτημα προέκυψε για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σύννομα με τους κοινοτικούς κανονισμούς ή στο μέλλον η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα. Από την κυβέρνηση εμφανίζονται ανακουφισμένοι με τις εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς της, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και των μπλόκων στους δρόμους. Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης επικρατεί ανησυχία μήπως οι παροχές, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίξουν… την όρεξη και άλλων κλάδων και προκύψει νέος γύρος κινητοποιήσεων.

Σενάρια

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ των αγροτικών κινητοποιήσεων οι νέες εξαγγελίες φιλολαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση συντηρούν το κλίμα περί πρόωρων εκλογών. Επισήμως, η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο ανεπισήμως κορυφαίοι υπουργοί το συζητούν σοβαρά, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Γ. Σουφλιάς, που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μαξίμου, υποστήριξε ότι οι παροχές των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν καμιά σχέση με σενάρια για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, η κυβέρνηση διά στόματος Β. Αντώναρου, σημείωσε ότι θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο στις εκλογές του 2010. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν, ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πίεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, από τη Χαρ. Τρικούπη επιμένουν ότι η ανάκαμψη της ΝΔ είναι πρόσκαιρη και ότι η πολιτική ανατροπή έχει παγιωθεί.

ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της οικονομίας τα μηνύματα που φθάνουν από όλες τις πλευρές είναι αρνητικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και νέες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, ενώ διεθνείς οικονομικοί οίκοι προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης για την Ελλάδα, με τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης να έχουν εξαπολύσει μια σχεδόν συκοφαντική επίθεση, ισχυριζόμενα ακόμη και ότι η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.

Αλληλογραφία

ΤΟ… «ΚΥΜΑ αλλαγών» στην Παιδεία ξεκίνησε δι’ αλληλογραφίας! Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έστειλε επιστολές στα κόμματα, ζητώντας να ορίσουν εκπρόσωπό τους στη Διακομματική Επιτροπή και αναμένει τις απαντήσεις τους. Στο πλαίσιο του «κατευνασμού», ο υπουργός αποφάσισε να ορίσει επικεφαλής του διαλόγου τον μετριοπαθή Γ. Μπαμπινιώτη, αντί του Θ. Βερέμη, που στο παρελθόν είχε (με συμπεριφορές και δηλώσεις) προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΛΜΕ. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να υπάρξει ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές. Το ΚΚΕ δεν θα μετάσχει στον διάλογο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προϋπόθεση το «πάγωμα» του νόμου για τα κολέγια, κάτι που σιωπηρά φαίνεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση. Ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει διά στόματος Καρατζαφέρη ότι θα πάρει μέρος στον διάλογο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ σε πολλά επίπεδα έχει προκαλέσει η ομολογία τούρκου ηθοποιού ότι κατά την εισβολή στην Κύπρο σκότωσε εν ψυχρώ ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Επισήμως, η Λευκωσία ζητάει την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Θέση με την οποία έσπευσαν να συμφωνήσουν και Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ενώ η κυβέρνηση της Άγκυρας χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του ηθοποιού. Ο τελευταίος, βλέποντας την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, υποστήριξε ότι όσα ανέφερε δεν ήταν πραγματικά γεγονότα, αλλά μέρος σεναρίου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθει κανέναν, αν και στην Αθήνα η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση. Η υπόθεση απασχολεί σοβαρά πλέον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει ότι αν η ομολογία του τούρκου ηθοποιού αποδειχθεί, θα πρόκειται για μια τραγική ιστορία ντροπής.

Γκρίνιες

ΕΝ ΜΕΣΩ επικρίσεων και διαφωνιών για την τακτική του κόμματος η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρώτο κομμάτι του προγράμματος, συνοδεύοντάς το με επικρίσεις κατά πάντων. Προεξόφλησε ότι ο δικομματισμός δεν πρόκειται να ανακάμψει, ότι η στρατηγική που ακολουθεί το ΚΚΕ είναι αδιέξοδη και ότι συκοφαντεί τον Σοσιαλισμό. Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφενός για τις δημοσκοπήσεις, αφετέρου για τις παρενέργειες από τη στάση που τηρεί η ηγεσία σε ζητήματα αιχμής όπως οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της νεολαίας και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δημοσίως ο Φώτης Κουβέλης επέκρινε τους Αλαβάνο, Τσίπρα για την τακτική που ακολουθούν έναντι του ΠΑΣΟΚ και των συνεργασιών.

ΣΟΚ στην κοινή γνώμη της χώρας η αποκάλυψη (και η εξάρθρωση) κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο ήταν εμπλεκόμενοι ένας αρχιμανδρίτης, ένας στρατιωτικός και επιχειρηματίες. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 12 ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σχηματίσθηκαν δικογραφίες για 24 άτομα συνολικά.


Σχολιάστε εδώ